Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ Προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για τις συντάξεις

Στη δικαιοσύνη σκοπεύει να προσφύγει η επιτροπή αγώνα των παλιννοστούντων, ζητώντας την ακύρωση του νόμου με τον οποίο διακόπηκε η σύνταξη σε ηλικιωμένους ανασφάλιστους ομογενείς, ενώ δεν αποκλείει και τη διοργάνωση απεργίας πείνας στην Αθήνα.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Τον προγραμματισμό κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες προανήγγειλαν εκπρόσωποι της επιτροπής αγώνα σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ). Νωρίτερα το πρωί εκατοντάδες υπερήλικες ανασφάλιστοι παλιννοστούντες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Ο επίμαχος νόμος σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ομογενών αφορά 17.000 ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ και άλλους τόσους από την Αλβανία.
«Οι συντάξεις τους, στα 345 ευρώ το μήνα, κόβονται με βάση το νόμο, είτε γιατί δεν συμπληρώνουν τα είκοσι χρόνια μόνιμης παραμονής είτε το όριο ενσήμων στη χώρα μας μετά την παλιννόστησή τους ή επειδή λάμβαναν παράλληλη πενιχρή σύνταξη της τάξης των 50-70 ευρώ από τις χώρες προέλευσης ή γιατί αγόρασαν σπίτι με δάνειο και αυτό θεωρείται περιουσία. Οι περισσότεροι σήμερα υπερήλικοι ζουν μόνο από αυτό το επίδομα. Για εμάς είναι εθνικό θέμα», δήλωσε η εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα των ομογενών Φωτεινή Λαβασά. Αντιπροσωπεία των παλιννοστούντων έγινε δεκτή από τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρο Καράογλου, στον οποίο επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματα, για να τα μεταφέρει στους αρμόδιους υπουργούς.
Με το νόμο 4093/12 ορίζεται ότι, για να πάρουν σύνταξη οι ανασφάλιστοι ομογενείς, πρέπει να έχουν 20ετή παραμονή και νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα και να μη λαμβάνουν σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα στο εξωτερικό. Επίσης επανακρίνονται όσοι έχουν ήδη καταστεί συνταξιούχοι. Ο νόμος ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2013. Η συντριπτική πλειονότητα των ομογενών ωστόσο ήρθε την περίοδο 1994-2006, κατά συνέπεια δεν έχει συμπληρώσει 20 χρόνια παραμονής. Οι αντιδράσεις για τις προϋποθέσεις που θέτει ο νέος νόμος προκλήθηκαν από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το περιεχόμενό του. Στο πλευρό των παλιννοστούντων τάχθηκαν Ομοσπονδίες Ποντιακών Σωματείων, βουλευτές και κομματικές οργανώσεις. Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης μάλιστα εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητά τη νομοθετική άρση των διατάξεων που περιλαμβάνονται στο νόμο 4093/2012.