Σε χώρες του εξωτερικού στρέφονται αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς, για να βρουν εργάτες που θα δουλέψουν στην Ελλάδα με εξασφαλισμένη άδεια εργασίας τουλάχιστον για έναν χρόνο, την ώρα που η ανεργία στη χώρα μας έχει εκτοξευτεί στο 26% (επίσημα στοιχεία) και στους νέους στο 57,8%.
fkoutsamparis@makthes.gr
Οι εργοδότες υποστηρίζουν ότι δυσκολεύονται να βρουν έλληνες εργάτες για τα χωράφια, τις στάνες ή τη θάλασσα, και ακολουθούν τη διαδικασία έγκρισης αδειών διανομής για τους αλλοδαπούς που θα έρθουν μέσα στο 2013. Έτσι, κατέθεσαν τις σχετικές αιτήσεις στις αρμόδιες επιτροπές των δήμων και περιφερειών, οι οποίες με τη σειρά τους συνεργάζονται με τις ελληνικές πρεσβείες, για να καλύψουν τις κατά τόπους ανάγκες.
Οι εργοδότες υποστηρίζουν ότι δυσκολεύονται να βρουν έλληνες εργάτες για τα χωράφια, τις στάνες ή τη θάλασσα, και ακολουθούν τη διαδικασία έγκρισης αδειών διανομής για τους αλλοδαπούς που θα έρθουν μέσα στο 2013. Έτσι, κατέθεσαν τις σχετικές αιτήσεις στις αρμόδιες επιτροπές των δήμων και περιφερειών, οι οποίες με τη σειρά τους συνεργάζονται με τις ελληνικές πρεσβείες, για να καλύψουν τις κατά τόπους ανάγκες.
ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ
Η έγκριση εισαγωγής εργατικού δυναμικού είναι μια διαδικασία που ακολουθείται κάθε χρόνο, ωστόσο φέτος, με τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας που μαστίζει τη χώρα υπήρχε η εκτίμηση ότι μεγάλος αριθμός νέων θα αναζητούσε εργασία εργάτη στα χωράφια. Οι προβλέψεις διαψεύστηκαν όμως καθώς τόσο η φύση της εργασίας όσο και τα χαμηλά μεροκάματα που κυμαίνονται από 20 έως 23 ευρώ φαίνεται πως αποτρέπουν τους άνεργους.
«Θα έρθουν εργάτες και από τη Βουλγαρία με τα διαβατήριά τους και από τρίτες χώρες, βάσει των συμφωνιών. Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο, διότι μεγάλος αριθμός Ελλήνων αποφεύγουν τα χωράφια και αναζητούν μια θέση στο δημόσιο. Η νοοτροπία μας δεν έχει αλλάξει, παρά την κρίση που διανύουμε. Τρέχουν οι νέοι αλλά και οι μεγαλύτεροι να καταθέσουν αιτήσεις για να εργαστούν εποχιακοί για δύο μήνες ή για ένα οκτάμηνο σε κάποιο δήμο ή σε άλλον δημόσιο φορέα και δεν έρχονται στον πρωτογενή τομέα», περιγράφει ο κ. Κώστας Παπαμερής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορφανού Καβάλας.
"ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ"
«Η μεγαλύτερη ανάγκη είναι στις περιοχές όπου έχουν δέντρα. Οι συνάδελφοί μας με δενδρώδεις καλλιέργειες πράγματι δεν μπορούν να βρουν εργάτες και στρέφονται στο εξωτερικό, ζητώντας άδειες διαμονής», σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Τσιχίτα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης. «Πιστεύω ότι ο Έλληνας, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, θα έπρεπε να στραφεί και στην αγροτική εργασία, άλλωστε δεν είναι ντροπή να εργαζόμαστε στα χωράφια. Από τη γη μας μεγαλώσαμε όλοι, από τη γη έγινε η Ελλάδα και δυστυχώς από τις υπηρεσίες φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Εφόσον πάντως υπάρχει ανάγκη να έρθουν αλλοδαποί, καλώς κάνει η κυβέρνηση και δίνει τις άδειες», εκτιμά ο κ. Τσιχίτας και υπογραμμίζει ότι «Είναι προτιμότερο να έχουμε δικά μας χέρια και η υπεραξία που παράγει η γη να μένει στη χώρα. Σήμερα, δεν παράγουμε τίποτε σε ό,τι έχει σχέση με τη βελτίωση σπόρων και γενετικού υλικού, λιπασμάτων. Είναι όλα εισαγωγής. Χρησιμοποιούμε εισαγωγής φάρμακα, εισαγωγής λιπάσματα, εισαγωγής μηχανήματα, εάν απασχολούμε και εργάτες εισαγωγής, τότε ποια υπεραξία θα έχει η γεωργία μας; Πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας για την παραγωγή ελληνικού γενετικού υλικού, για την κατασκευή μηχανημάτων και φυσικά να εργάζονται οι άνεργοί μας στα χωράφια».
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑ ΝΟΜΟ
Η Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με την ΚΥΑ, παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ζήτηση σε αλλοδαπούς εργάτες, καθώς στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης καθορίστηκε το ανώτατο όριο αδειών διανομής για εργασία έτους 2013 στις 2. 492 θέσεις και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας καθορίστηκε ανώτατο όριο αδειών διαμονής στις 358.Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας καθορίζεται το ανώτατο όριο αδειών διαμονής για εργασία στις 599. Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής καθορίζεται το ανώτατο όριο αδειών διαμονής για εργασία έτους 2013 στις 307. Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου καθορίζεται το ανώτατο όριο αδειών διαμονής έτους 2013 στις 282. Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης καθορίζεται το ανώτατο όριο αδειών διαμονής για εργασία μόλις στις 35 θέσεις.
Οι μεγαλύτερες ανάγκες πρόσληψης αλλοδαπών σε επίπεδο νομού γεννιούνται στον νομό Πέλλας και Ημαθίας όπου υπάρχει μεγάλη παραγωγή δενδροκομικών και ακολουθεί η Πιερία. Στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, τα όρια διαμορφώνονται ως εξής: Στη Θεσσαλονίκη ζητούνται 151 αλιεργάτες, ένας διαχειριστής αμερικανικών επιδοτούμενων προγραμμάτων, ένας διευθυντής αμερικανικής βιβλιοθήκης και ένας σύμβουλος αμερικανικής νομοθεσίας φορολόγησης για εξαρτημένη εργασία και 9 εργάτες γης και κτηνοτροφίας για εποχιακή εργασία. Στον νομό Ημαθίας υπάρχουν θέσεις για συνολικά 877 εργάτες γης και κτηνοτροφίας, εκ των οποίων οι 129 για εξαρτημένη εργασία και οι 748 για εποχιακή εργασία. Στην Πέλλα ζητούνται 143 εργάτες γης για εξαρτημένη εργασία και 379 για εποχιακή εργασία. Ο νομός Πιερίας έχει ανάγκη από 276 εργάτες γης και κτηνοτροφίας για εποχιακή εργασία. Στο Κιλκίς υπάρχουν 6 θέσεις στην κτηνοτροφία, για εξαρτημένη εργασία και 20 θέσεις εργατών γης και κτηνοτροφίας για εποχιακή εργασία. Στον νομό Σερρών οι θέσεις εξαρτημένης εργασίας για εργάτες γης και κτηνοτροφίας είναι 15 και οι εποχιακές 3. Στη Χαλκιδική υπάρχει ζήτηση για 106 αλιεργάτες, 9 εργάτες γης και 12 εργάτες κτηνοτροφίας που θα δουλέψουν με σχέση εξαρτημένης εργασίας, και για 10 εργάτες γης που θα κάνουν εποχιακή εργασία.
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Στον νομό Κοζάνης υπάρχουν 27 θέσεις εργατών κτηνοτροφίας για εξαρτημένη εργασία και 76 θέσεις εργατών γης, κτηνοτροφίας, ξυλοκάρβουνου για εποχιακή εργασία. Στην Καστοριά ζητούνται 20 εργάτες κτηνοτροφίας για εξαρτημένη εργασία και 69 εργάτες γης και κτηνοτροφίας για εποχιακή εργασία. ΣταΓρεβενά οι θέσεις εξαρτημένης εργασίας για εργάτες γης και κτηνοτροφίας είναι 13, και οι εποχιακές 13. Στον νομό Φλώρινας ζητούνται 32 εργάτες γης και κτηνοτροφίας για εξαρτημένη εργασία και 66 για εποχιακή.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Στην Καβάλα ζητούνται αλιεργάτες, 134 τον αριθμό που θα εργαστούν με σχέση εξαρτημένης εργασίας όπως και 18 εργάτες γης και κτηνοτροφίας που θα καλύψουν τις εποχιακές ανάγκες. Στον νομό Δράμαςυπάρχουν 8 θέσεις εργατών κτηνοτροφίας και γης για εξαρτημένη εργασία και 2 θέσεις για εποχιακή εργασία. Στη Θράκη, στον νομό Ξάνθης ζητείται ένας σαλιγκαροτρόφος, 4 εργάτες γης, 4 εργάτες κτηνοτροφίας και 21 αλιεργάτες, για να δουλέψουν με σχέση εξαρτημένης εργασίας, δηλαδή συνολικά 30 άτομα. Στη Ροδόπη, για εξαρτημένη εργασία ζητούνται 5 εργάτες γης και κτηνοτροφίας, ένας μάγειρας ανατολικής κουζίνας και 7 αλιεργάτες. Στον Έβρο υπάρχουν 34 θέσεις εξαρτημένης εργασίας, εκ των οποίων οι 32 αφορούν αλιεργάτες, η μία εργάτη κτηνοτροφίας και η μία καλλιεργητή αρωματικών και θεραπευτικών φυτών ορεινού Νεπάλ.
Οι θέσεις που πρέπει να καλυφθούν συνολικά σε όλη την Ελλάδα, εκτός από τους εργάτες κτηνοτροφίας, γης και αλιεργάτες, αφορούν οικιακούς βοηθούς, μάγειρες, οδηγούς φορτηγών, μασέρ (από Ταϊλάνδη, Σρι Λάνκα και Κίνα), δερματοστικτοποιούς, ξεσκαρωτές λατομείου, μελισσοκόμους, κηπουρούς. ΣταΙωάννινα ζητείται οδηγός μουλαριού, ενώ στην Κόρινθο ζητείται ανώτερο διευθυντικό στέλεχος!