Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΕΣΠΑ 2014-2020: Έμφαση στις περιφέρειες



Σε τρεις άξονες κινείται ο σχεδιασμός της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 (ΕΣΠΑ) και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ο πρώτος άξονας σχετίζεται με την επιχειρηματικότητα, ο δεύτερος με την κοινωνική συνοχή, την κατάρτιση και την απασχόληση και ο τρίτος με το περιβάλλον και την αειφορία.
 
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr


Οι αναπτυξιακές προοπτικές της περιφέρειας παρουσιάστηκαν χθες από τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα στο 1ο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο, το οποίο διεξήχθη στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς». «Πρώτα πρέπει να δοθεί έμφαση στην επιχειρηματικότητα. Όχι στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα. Όχι στην επιδοτούμενη επιχειρηματικότητα αλλά στη δυναμική, τη νεανική, την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα. Αυτός είναι ο στόχος και οι δράσεις μας πρέπει να διατρέχουν οριζόντια όλους τους κλάδους: το εμπόριο, τη βιομηχανία, τις εξαγωγές αλλά και τη γεωργία, την αλιεία και φυσικά τον τουρισμό. Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε με τις επιχειρήσεις, τα επιμελητήρια, τα ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστήμια, τους δήμους, επιδιώκοντας να ανακαλύψουμε την επιχειρηματικότητα της περιφέρειάς μας», υπογράμμισε στην ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο περιφερειάρχης ανέλυσε διεξοδικά τους άξονες της πολιτικής της ΠΚΜ για τα δεκατρία περιφερειακά προγράμματα που θα καταρτιστούν την περίοδο 2014-2020. «Πρέπει να περάσουμε στη συγκρότηση δεκατριών περιφερειακών προγραμμάτων για το νέο ΕΣΠΑ, το καθένα από τα οποία θα αφορά μία συνεκτική χωρική ενότητα με κοινό χωροταξικό σχεδιασμό. Ένα δηλαδή ενιαίο αναπτυξιακό χώρο με κοινό προγραμματισμό και ενιαία διοικητική δομή. Η ύπαρξη ισχυρών περιφερειακών αυτοδιοικητικών δομών μπορεί να εξασφαλίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σχεδιασμό και την υλοποίηση ρεαλιστικών και ταυτόχρονα φιλόδοξων προγραμμάτων, αλλά και να κινητοποιήσει τοπικές δυνάμεις και πόρους», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΩΝ
«Το νέο ΕΣΠΑ πρέπει να είναι απλούστερο, ταχύτερο, με άμεσο αποτέλεσμα στην ανάπτυξη και την απασχόληση», τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κυριάκος Βιρβιδάκης, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι απορροφήσεις κονδυλίων από την τοπική αυτοδιοίκηση για την υλοποίηση έργων στο πλαίσιο της παρούσας προγραμματικής περιόδου διαμορφώνονται σε χαμηλό επίπεδο. «Οι εντάξεις έργων με τελικούς δικαιούχους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ανέρχονται σε 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα συμβασιοποιημένα έργα έχουν ύψος 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ οι απορροφήσεις υπολογίζονται σε 730 εκατομμύρια ευρώ. Λυπάμαι που είμαι υποχρεωμένος να το πω, αλλά αυτή είναι η επίδοση των τοπικών αυτοδιοικήσεων μέχρι στιγμής. Θα ήθελα να ήταν άλλη», είπε ο υφυπουργός.
Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου κατά την παρέμβασή του σχολίασε ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι προτάσεις των περιφερειών για τη νέα προγραμματική περίοδο και μέχρι το Δεκέμβριο να έχει υποβληθεί το συνολικό σχέδιο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο ΕΣΠΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης τόνισε ότι η μεγάλη οικονομική κρίση επιβάλλει τον καθορισμό βέλτιστων πολιτικών εξόδου από την ύφεση, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το ΥΠΕΚΑ σε επίπεδο χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.
Έμφαση στα συγκοινωνιακά έργα θα δοθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο σύμφωνα με το γ.γ. Δημοσίων Έργων Στράτο Σιμόπουλο, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στις αυτοδιοικήσεις της χώρας να προσπαθήσουν να εντάξουν ώριμα συγκοινωνιακά έργα σε υποδομές διευρωπαϊκών δικτύων, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η υλοποίησή τους. Αναφερόμενος στο έργο του μετρό Θεσσαλονίκης, ο κ. Σιμόπουλος υποστήριξε ότι θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017. Επίσης γνωστοποίησε ότι η Ελλάδα εκταμίευσε 1 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Επενδύσεων και την επόμενη εβδομάδα αρχίζει η κατασκευή των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητόδρομων, που θα δημιουργήσει 25.000 νέες θέσεις εργασίας.

ΔΗΜΟΣ «Θεσσαλονίκη x10»
«Στην Ελλάδα το σύστημα αναπαράγει το σύστημα. Δεν είναι δυνατόν με αυτόν τον τρόπο να προχωρήσουμε μπροστά», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο δήμος θα ζητήσει να γίνει ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης, ώστε να υλοποιηθεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα αστικής ανάπτυξης σε επίπεδο Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Μπουτάρης παρουσίασε δέκα άξονες στους οποίους εντάσσονται όλα τα έργα και οι δράσεις σε επίπεδο Θεσσαλονίκης που προωθούνται για το νέο ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα ονομάζεται «Θεσσαλονίκη x10» και οι δέκα άξονες είναι:
1. Διοικητική μεταρρύθμιση: δημιουργία προγραμμάτων θέσεων εργασίας, διαδραστική TV100 κ.ά.
2. Θεσσαλονίκη space: αναπλάσεις, πεζοδρομήσεις, προστασία και ανάδειξη μνημείων, Θεσσαλονίκη Χ4, υπογειοποίηση Β. Γεωργίου στο ύψος του δημαρχείου, ανάπλαση άξονα από παλιά Λαχαναγορά μέχρι Αγίου Μηνά, παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και βιοκλιματικού σχεδιασμού δημοτικών χώρων, προγράμματα αστικής κινητικότητας (επέκταση λεωφορειολωρίδων, ποδηλατόδρομοι, μίνι μπας στο κέντρο, δημοτικά πάρκιγκ κ.λπ.
3. Θεσσαλονίκη green: εξοικονόμηση νερού από τα όμβρια ύδατα, νέο σκάφος καθαρισμού του Θερμαϊκού, περιορισμός ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηχορύπανσης σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε.
4. Μεταφορές: τραμ συμπληρωματικό του μετρό, θαλάσσια συγκοινωνία, τρένο στο λιμάνι για την ένωση του κέντρου με τη δυτική περιαστική ζώνη, περιαστικό τραμ με αξιοποίηση του υφιστάμενου σιδηροδρομικού δικτύου.
5. Διαχείριση απορριμμάτων: αποκομιδή, ενεργειακή αξιοποίηση και ανακύκλωση.
6. Θεσσαλονίκη Πολιτισμός - Ιστορία: τουρισμός, ανάδειξη μνημείων, ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων, αναστύλωση αξιόλογων κτιρίων, ανάδειξη μουσείων.
7. Αλληλεγγύη: αντιμετώπιση ανεργίας, ενίσχυση απασχόλησης και κοινωνικού εξοπλισμού, διά βίου μάθηση και για ενήλικες.
8. Κοινωνικές υποδομές: άνοιγμα σχολικών αυλών, δημοτικά ιατρεία
9. Δημιουργικότητα: πάρκα καινοτομίας.
10. Διαδημοτική συνεργασία: σχεδιασμός και έργα με μητροπολιτική αντίληψη.