Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων στις ακτές του Θερμαϊκού σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας. Πρόκειται για το κοινοτικό πρόγραμμα «Black Sea Basin 2007 - 2013», στο οποίο εκτός από τον δήμο Θεσσαλονίκης, που θα έχει και τον ρόλο του συντονιστή, θα συμμετάσχουν πανεπιστημιακά ιδρύματα από την Τουρκία, την Αρμενία καθώς κι ένας επιστημονικός φορέας από τη Γεωργία.
Ως περιοχές παρέμβασης έχουν οριστεί ο Θερμαϊκός για τη Θεσσαλονίκη, η ευρύτερη περιοχή του λιμανιού της Τραπεζούντας για την Τουρκία, καθώς και η Τιφλίδα και το Ερεβάν από τη Γεωργία και την Αρμενία αντίστοιχα. Τα κοινοτικά κονδύλια που θα διατεθούν στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος είναι 692.707 ευρώ, ενώ το ποσό που αναλογεί στον δήμο Θεσσαλονίκης διαμορφώνεται σε 402.890 ευρώ.
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου προβλέπεται μεταξύ των άλλων η διενέργεια μετρήσεων για την ποιότητα των νερών και του πυθμένα. Σε διάφορα σημεία αναμένεται να εγκατασταθούν ειδικές μονάδες μέτρησης, ενώ θα υπάρχουν και κινητά κλιμάκια που θα συλλέγουν δείγματα από επιτόπιες μετρήσεις. Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα ενημερώνεται άμεσα τόσο για την ποιότητα των υδάτων όσο και για τις αιτίες πιθανούς μόλυνσης, αφού πρόκειται να δημιουργηθεί κέντρο ελέγχου.
«Η συμμετοχή της Θεσσαλονίκης στο συγκεκριμένο κοινοτικό πρόγραμμα αποτελεί ακόμη ένα πολύ σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση των ζητημάτων μόλυνσης του Θερμαϊκού», επισήμανε μεταξύ των άλλων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας ότι «η συνεργασία αυτή θα ενισχύσει τον δήμο με πολύτιμη τεχνογνωσία, σημαντικά μέσα και εργαλεία».