Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Σε ιδιώτες «στολίδια της άμμου»


Η αντίστροφη μέτρηση για την παραχώρηση ενός εκ των «στολιδιών της άμμου» της Χαλκιδικής, που μέχρι πρότινος ανήκε στο δημόσιο και πέρασε στην κατοχή του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), άρχισε. Την ερχόμενη Τρίτη κατατίθενται οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους επενδυτές, οι οποίες θα ανοίξουν την επόμενη ημέρα, για το κάμπιγκ και το ξενοδοχείο «Ξενία» Παλιουρίου, ενώ έναν μήνα αργότερα ακολουθεί η ίδια διαδικασία για τον «παράδεισο» του Αγίου Ιωάννη Σιθωνίας.


 Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Το ΤΑΙΠΕΔ σκοπεύει στην προσέλκυση ενδιαφερομένων που θα προσφέρουν το υψηλότερο τίμημα για να αποκτήσουν τις μετοχές της εταιρείας και ο επιλεγείς επενδυτής θα είναι ελεύθερος να αξιοποιήσει το ακίνητο όπως αυτός επιθυμεί, κατά τη διακριτική του ευχέρεια, υπό την αίρεση ότι θα τηρήσει τους περιορισμούς που τίθενται από την εθνική πολεοδομική, περιβαλλοντική ή άλλη σχετική νομοθεσία. Οι ενδιαφερόμενοι, είτε είναι φυσικά πρόσωπα είτε εταιρείες, θα πρέπει να έχουν ίδιο κεφάλαιο τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ.
Το ΤΑΙΠΕΔ παρουσιάζει το κάμπιγκ και το «Ξενία» Παλιουρίου ως μοναδική επενδυτική ευκαιρία, δεδομένης της τοποθεσίας και του φυσικού κάλλους της περιοχής. Το ακίνητο, σύμφωνα με το Ταμείο, προσφέρεται για την ανάπτυξη ενός οικιστικού συμπλέγματος υψηλού επιπέδου, με έμφαση στις εξοχικές κατοικίες και τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας και αναψυχής. Πλάνο πιθανής εκμετάλλευσης του ακινήτου μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και πολυτελές ξενοδοχείο 3.658 τ.μ. (μέσω ενοικίασης ή παραχώρησης), 19.954 τ.μ. εξοχικών κατοικιών και βιλών-ξενοδοχείων (πλήρη κυριότητα). Το μέγεθος του ακινήτου ανέρχεται στα 210.742 τ.μ. και περιλαμβάνει και τις εγκαταστάσεις του κάμπιγκ Παλιουρίου (1.128 τ.μ.). Έχει επίσης πρόσβαση στον όρμο Καναπίτσα, μία ονειρική αμμώδη παραλία με εξωτικά νερά, που περιλαμβάνει το ακρωτήρι Αλωνάκι και Χρουσό και ακτογραμμή 1.300 μ.

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ… ΦΑΓΟΥΡΑΣ
Ο ιδιώτης επενδυτής αναμένεται να κάνει αυτό που δεν έκαναν για πολλά χρόνια, αρχικά ο ΕΟΤ (ίδρυση 1929) και στη συνέχεια η «Ελληνική Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.» (2000) που είχε ως αποκλειστικό σκοπό την αξιοποίηση της περιουσίας και των επιχειρηματικών μονάδων του ΕΟΤ. Η ΕΤΑ Α.Ε. προκήρυξε πλειοδοτικό διαγωνισμό στις 15 Μαΐου του 2003 γα την υλοποίηση του προγράμματος «Στολίδια στην άμμο» σε τμήματα αιγιαλού και παραλίας της Βόρειας Ελλάδας. Μεταξύ αυτών και η έκταση στο Παλιούρι που εκμισθώθηκε σε εταιρεία με άλλα 12 «στολίδια» για έξι χρόνια και παράταση άλλα τρία χρόνια, με ετήσιο μίσθωμα 326.151 ευρώ. Στο πρόγραμμα περιλαμβανόταν μόνο ο κόλπος με το κάμπιγκ και το «Ξενία» όπου στήθηκαν και τρία μπιτς μπαρ, ενώ ο δεύτερος κόλπος Καναπίτσας, περιοχή Γλαρόκαβου, αφέθηκε στη διαχείριση του δήμου Κασσάνδρας και κατέληξε σε ελεύθερο κάμπιγκ. Τα μπιτς μπαρ, σύμφωνα με καταγραφές της αστυνομίας, τροποποιούσαν τους όρους λειτουργίας, καταλαμβάνοντας αιγιαλό. Το ξενοδοχείο έμεινε κουφάρι και χρησιμοποιούνταν ως WC, η ευρύτερη περιοχή μετατράπηκε σε χωματερή, ο δήμος δεν μπορούσε να επέμβει, καθώς δεν ήταν ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες, η ΕΤΑ κωλυσιεργούσε και γενικά η περιοχή όχι μόνο έμεινε αναξιοποίητη, αλλά δημιουργήθηκαν νομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, για τα οποία κατατέθηκε σειρά καταγγελιών.
Επόμενο «στολίδι στην άμμο» που παραχωρείται σε ιδιώτη επενδυτή είναι η έκταση του Αγίου Ιωάννη Σιθωνίας. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν τις προσφορές τους στις 26 Απριλίου και την επόμενη ημέρα θα ανοίξουν από την αρμόδια επιτροπή του ΤΑΙΠΕΔ. Οι όροι είναι παρόμοιοι με αυτούς που τέθηκαν και για την έκταση στο Παλιούρι. Ο «Άγιος Ιωάννης», ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο με 800 μέτρα μέτωπο στην παραλία, χαρακτηρίζεται «παράδεισος», σε απόσταση 90 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Η συνολική έκταση είναι 261 στρμ., με εκμεταλλεύσιμη έκταση 200 στρμ. και βάσει του νόμου 3986/2011 προβλέπεται ότι θα μπορούσε να διατεθεί ένας μέγιστος οικοδομικός συντελεστής της τάξης του 0,20 για την ανάπτυξη της τοποθεσίας. Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στα οικόπεδα χρήσεις θέρετρων και τουρισμού, που ενδεικτικά θα περιλαμβάνουν: Κατοικίες, ξενοδοχεία, Spa, καταστήματα λιανικής πώλησης, τρόφιμα και ποτά, σπορ. Το ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζει ότι η τοποθεσία έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί στο πλαίσιο ενός μεσαίου μεγέθους ολοκληρωμένου τουριστικού / οικιστικού έργου, επωφελούμενου από την όμορφη παραλία σε ένα καλά οργανωμένο προορισμό διακοπών, όπως είναι η Χαλκιδική.