Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Η ελληνική Wikipedia έγινε 10 ετών


Η Βικιπαίδεια, η online, ελεύθερα προσβάσιμη εγκυκλοπαίδεια Wikipedia στην ελληνική γλώσσα, κλείνει τα δέκα χρόνια της αυτόν τον Δεκέμβριο.

Επιμέλεια: Κώστας Σιαμέλης
R2unit@hotmail.com
Ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2002… Σήμερα πια, η Βικιπαίδεια, που γράφεται συμμετοχικά, διαβάζεται από τους χρήστες περίπου 34.000 φορές την ώρα και έχει 25 εκατ. θεάσεις σελίδων τον μήνα, προσφέροντας μια πληθώρα από πληροφορίες στα 81.223 λήμματά της, τα οποία διαμορφώθηκαν με πάνω από 3,8 εκατ. επεξεργασίες.
Ο ρυθμός ανάπτυξής της είναι 900 έως 1.100 λήμματα τον μήνα (ή 8% περισσότερα λήμματα κάθε μήνα ή 20 νέα λήμματα κάθε ημέρα). Για την ανάπτυξη της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας έχουν συνεισφέρει αρκετοί από τους 114.912 εγγεγραμμένους, αλλά και πολλοί από τους μη εγγεγραμμένους χρήστες.
Το ψηφιακό περιεχόμενο διατίθεται ελεύθερα και καθένας μπορεί να το χρησιμοποιήσει, να το αλλάξει, ακόμη και να το εκμεταλλευτεί εμπορικά -αρκεί να αναφέρει ότι τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στη Βικιπαίδεια, που ανήκει στο ίδρυμα Wikimedia. Η αγγλόφωνη εγκυκλοπαίδεια, που ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου 2001, με ιδρυτή τον Τζίμι Γουέιλς, σήμερα αριθμεί πλέον πάνω από 4 εκατ. λήμματα.
Στα δέκα χρόνια της ύπαρξής της, εκτός από τα 81.042 λήμματα της Βικιπαίδειας, έχουν υπάρξει και άλλα επιτεύγματα στην ελληνική γλώσσα: το Βικιλεξικό, με 404.426 λήμματα, η Βικιθήκη, με 6.146 πρωτότυπα κείμενα (από τον Όμηρο και τον Αριστοτέλη, ποιήματα από την ελληνική ανθολογία, τον Θούριο του Ρήγα Βελεστινλή, την Αγία Γραφή, αλλά και βυζαντινούς ύμνους), καθώς και τα Βικινέα (με 2.227 άρθρα).

«ΕΦΤΑΣΑΝ» ΤΑ iTUNES 11
Διαθέσιμα για «κατέβασμα» από το διαδίκτυο είναι πλέον τα iTunes 11 της Apple. Τα iTunes, ένα περιβάλλον διαχείρισης ηλεκτρονικών εφαρμογών και μουσικών άλμπουμ, έκαναν «ντεμπούτο» το 2001. Έκτοτε, εμπλουτίζονται σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού.
Σήμερα, μέσω των iTunes, ο χρήστης μπορεί πλέον, εκτός από τις αμέτρητες εφαρμογές που βρίσκει στο AppStore, να «κατεβάσει» ταινίες και μουσική, αλλά και να διαχειριστεί το iPod, το iPad και το iPhone του. Ανάμεσα στα καινούργια στοιχεία που περιλαμβάνουν τα iTunes 11 ξεχωρίζουν οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter, καθώς και η «πλουσιότερη» σε αποθηκευτικό χώρο υποστήριξη του λογισμικού από το iCloud.

Ελλάδα: Περισσότεροι από 5,1 εκατ. οι χρήστες του ίντερνετ

Περισσότεροι από 5,1 εκατ. Έλληνες (το 55% του πληθυσμού) διαθέτουν σήμερα σύνδεση με το ίντερνετ, με μέση εβδομαδιαία χρήση 17,1 ωρών, αρκετά υψηλότερη της χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μέσος όρος: 14,8 ώρες). Μάλιστα, υπερβαίνει ακόμη και τον χρόνο που διαθέτει ο Έλληνας για την παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων (16,9 ώρες). Εκτιμάται ότι το 2020 οι χρήστες του ίντερνετ διεθνώς θα φθάσουν τα πέντε δισεκατομμύρια, ενώ μέσα στην επόμενη τριετία όλα τα κινητά τηλέφωνα θα είναι «έξυπνα» (smartphones).
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από ανακοίνωση της Interamerican, με αφορμή πρόσφατο φόρουμ που διοργάνωσε, με στόχο να αναδείξει την αντίληψή της για την αξιοποίηση της τεχνολογίας από την ασφαλιστική αγορά.
Ο κ. Στέφανος Λουκάκος, γενικός διευθυντής της Google Hellas, εκτίμησε ότι κατά τα επόμενα χρόνια το ίντερνετ θα μπορεί να προσφέρει λύσεις για κάθε προσωπική ανάγκη, ενώ πρόβλεψε ότι θα αναπτυχθούν σημαντικά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media). Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι σήμερα καταγράφονται διεθνώς δύο δισ. χρήστες του ίντερνετ, ένα δισ. εγγεγραμμένοι στο facebook και δύο δισ. video views στο YouTube καθημερινά.

GADGETwatch

Meizu MX2

Smartphone με οθόνη 4,4 ιντσών WXGA, ανάλυσης 1.280x800 pixels, με εντυπωσιακή πυκνότητα εικονοστοιχείων 347ppi, τετραπύρηνο επεξεργαστή MX5S Cortex-A9 χρονισμένο στο 1,6GHz, 2GB μνήμης RAM και κάμερα 8megapixels, με δυνατότητα εγγραφής Full HD βίντεο. Το Meizu MX2 έχει λειτουργικό Android Jelly Bean και διατίθεται σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις (16, 32 & 64GB).

Ion Film2SD
Συσκευή που μετατρέπει τα παλιά slides και αρνητικά μεγέθους 35mm σε ψηφιακές φωτογραφίες. Διαθέτει scanner υψηλής ανάλυσης στα 5MP (2.592x1.680) που, με το πάτημα ενός κουμπιού, μετατρέπει σε μόλις 1-2 δευτερόλεπτα το παλιό σας αρνητικό ή slide σε ψηφιακή φωτογραφία. Το Film2SD είναι εφοδιασμένο με θύρα SD, για αποθήκευση των αρχείων.

Krups Circolo KP5105S
Στιλάτη πολυκαφετιέρα για ζεστά και κρύα ροφήματα, με αυτόματη και χειροκίνητη λειτουργία, αποσπώμενο δοχείο νερού και σύστημα θέρμανσης νερού Thermoblock. Λειτουργεί με κάψουλες, ενώ η ρύθμιση της πίεσης φτάνει τα 15 bars και η ισχύς στα 1.500W. Η KP5105S προσφέρει στον χρήστη τη δυνατότητα ελέγχου της ποσότητας του ροφήματος στο φλιτζάνι.

Oppo Find 5
Smartphone με μεγάλη οθόνη 5 ιντσών, υψηλής ευκρίνειας (1.920x1.080, 441ppi), τετραπύρηνο επεξεργαστή 1,5GHz, αποθηκευτικό χώρο 16 ή 32GB και μνήμη RAM 2GB. Το Find 5 είναι εξοπλισμένο με κάμερα ανάλυσης 12MP, λειτουργικό σύστημα Android 4.1.x Jelly Bean, GPS, bluetooth, μπαταρία ισχύος 2.500mAh, wi-fi και υποστηρίζει τα δίκτυα 3G και 4G LTE.