Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Europeana.eu: από την πολιτιστική κληρονομιά στην ψηφιακή καινοτομία


Πρωινό εργασίας υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθ. Ιωάννη Α. Τσουκαλά
Το ρόλο της ψηφιακής βιβλιοθήκης πολιτιστικών θησαυρών Europeana.eu στην κοινωνία της πληροφορίας και την οικονομία της γνώσης ανέδειξε το πρωινό εργασίας που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά, μέλους της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ.

Η Europeana.eu ιδρύθηκε το 2008 και σήμερα συγκεντρώνει πάνω από 22 εκατομμύρια ψηφιακούς πόρους- εικόνες, κείμενα, ηχογραφημένο υλικό, βίντεο, τρισδιάστατα αντικείμενα- που προέρχονται από περισσότερα από 2200 ιδρύματα από 34 χώρες.
Η συνεισφορά των Κρατών Μελών είναι ετεροβαρής με τη Γερμανία να βρίσκεται στην πρώτη θέση συνεισφέροντας το 15,65% του υλικού, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση, μόλις στο 0,87%, κάτω από χώρες όπως το Βέλγιο (1,45%), η Σλοβενία (1,12%) ή η Δανία (0,89%). Στο πρώτο εξάμηνο του 2012 πάνω από 1,7 εκ. άτομα από 211 χώρες επισκέφθηκαν τον ψηφιακό χώρο της Europeana.eu, αλλά η αναγνωρισιμότητα της ευρωπαϊκής βιβλιοθήκης πολιτιστικών θησαυρών παραμένει ακόμη ένα από τα κυριότερα προβλήματα.
Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Europeana.eu, στελέχη εταιρειών εκπαιδευτικής τεχνολογίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι των κρατών μελών.
Η εκτελεστική διευθύντρια της Europeana, κα Jill Cousins, αναφέρθηκε στο ρόλο της Europeana στον εκδημοκρατισμό της πρόσβασης στον πολιτισμό και τη γνώση και στην ανάδειξη της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ποικιλομορφίας μέσω των νέων τεχνολογιών. Ήδη η Europeana χρησιμοποιείται από εκατοντάδες προγραμματιστές σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι αξιοποιούν τους ψηφιακούς της πόρους για να δημιουργήσουν εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό λογισμικό, ιστοσελίδες και εφαρμογές για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (apps). Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Promethean Planet, κ. Joe Harrod, αναφερόμενος στις νέες μεθόδους διδασκαλίας μέσω τεχνολογικών εφαρμογών, παρουσίασε τον ρόλο της Europeana.eu στην εκπαίδευση, μέσα από τη δημιουργία και δωρεάν διάθεση, εκπαιδευτικού λογισμικού που βασίζεται στο ψηφιοποιημένο υλικό της βιβλιοθήκης.
Στην παρέμβασή της η γερμανίδα Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, κα Monika Hohlmeier, πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Βαυαρίας, τόνισε την ανάγκη χρηματοδότησης δράσεων πολιτισμού και ιδιαίτερα της Europeana.eu, καθώς ο κοινός ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι η πραγματική βάση της ενωμένης Ευρώπης, πέρα και πάνω από την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας.
Ο κ. Τσουκαλάς με τη σειρά του έκανε τις εξής δηλώσεις: «Η βάση για το νέο μοντέλο κοινωνίας και οικονομίας που οραματιζόμαστε, την επονομαζόμενη «Κοινωνία της Γνώσης» είναι το «κατά κεφαλήν τεχνολογικό και πολιτιστικό περιεχόμενο» του κάθε πολίτη. Πάνω σε αυτή τη βάση πλέον οικοδομείται η κοινωνία, η πολιτική, η οικονομία. Συνεπώς, εκτός από αυταξία, η πρόσβαση σε πολιτιστικό περιεχόμενο μπορεί να αποτελέσει και ένα σημαντικό εργαλείο για ανάπτυξη, καθώς μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας οι πολιτιστικοί μας θησαυροί μπορούν να μετασχηματιστούν σε πολύτιμα εργαλεία εκπαίδευσης αλλά και σε εφαρμογές που προωθούν τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την έρευνα, την ψυχαγωγία, την διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής μας παραγωγής.
Από την άλλη πλευρα, η κατανόηση της κοινής ευρωπαϊκής μας κουλτούρας είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, τον σεβασμό της Ευρωπαϊκής ποικιλομορφίας, την σφυρηλάτηση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας. Σε αυτή την προσπάθεια, η ψηφιακή βιβλιοθήκη πολιτιστικών θησαυρών Europeana.eu λειτουργεί ως συλλογική πολιτιστική μνήμη της Ευρώπης. Η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και η ελληνική γλώσσα δεν επιτρέπεται να είναι εκκωφαντικά απούσες από την Europeana».