Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Φταίει ο διαβήτης που δεν ακούμε;


Ο διαβήτης έχει ήδη αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης νεφρικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων, νευρικής βλάβης και απώλειας της όρασης, αλλά τώρα μια ιαπωνική μελέτη έρχεται να διαπιστώσει ότι οι πάσχοντες από τη νόσο διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό να υποστούν και εξασθένηση της ακοής.

Εξετάζοντας παλαιότερες έρευνες πάνω στο θέμα που δημοσιεύτηκαν στην Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι νεότεροι διαβητικοί κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία διαβητικούς, χωρίς ωστόσο να μπορούν να εξηγήσουν τον λόγο.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες εντοπίζουν μία σχέση ανάμεσα στον διαβήτη και την απώλεια της ακοής.
Το 2008 ερευνητές από τα Αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) είχαν καταγράψει τον συσχετισμό σε δείγμα άνω των 11.000 ατόμων. 
Σ' εκείνη τη μελέτη οι πάσχοντες από διαβήτη είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν απώλεια ακοής, συγκριτικά με τους υγιείς.

Ο επικεφαλής της νέας αυτής έρευνας δρ Τσίκα Χορικάβα και οι συνεργάτες του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Νιιγκάτα της Ιαπωνίας θεωρούν ότι τα αυξημένα επίπεδα του σακχάρου λόγω διαβήτη μπορεί να συντελέσουν σε απώλεια ακοής καταστρέφοντας τα αιμοφόρα αγγεία των αυτιών.
Οι επιστήμονες μελέτησαν 13 προηγούμενες μελέτες που διερευνούσαν τη σχέση διαβήτη και ακοής και είχαν δημοσιευθεί στο διάστημα 1977-2011. Τα στοιχεία αφορούσαν συνολικά 7.377 άτομα με διαβήτη και 12.817 χωρίς τη νόσο.
Τελικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες από διαβήτη είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες, συγκριτικά με τους υγιείς, να έχουν απώλεια ακοής. Όταν τα αποτελέσματα εξετάστηκαν ανά ηλικία, τα άτομα κάτω των 60 ετών είχαν 2,61 φορές περισσότερο κίνδυνο, συγκριτικά με τα άτομα άνω των 60 που είχαν 1,58 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο.
ΑΜΠΕ