Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΑΣΘΕΝΕΙΣ Κόβουν τα φάρμακα ελέω κρίσης


«Δεν θα ξεχάσω έναν ηλικιωμένο, γύρω στα 80, ο οποίος έπασχε από διαβήτη. Παρά το γεγονός ότι ήταν ασφαλισμένος, τα χρήματα που έπαιρνε από τη σύνταξή του, δεν του έφταναν για να ζήσει».

 Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

«Κι έτσι, δεν πήγαινε να αγοράσει τα φάρμακά του, γιατί δεν του περίσσευαν χρήματα. Τελικά, ήρθε στο νοσοκομείο γιατί δεν μπορούσε να περπατήσει. Διαπιστώσαμε ότι είχε αρχίσει να εμφανίζει γάγγραινα σε ένα δάχτυλο του ποδιού του».
Με τα λόγια αυτά ο πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΕΦΙΕ), Κωνσταντίνος Ιμπριάλος εξηγεί στη «Μ» την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί ασφαλισμένοι, οι οποίοι πλέον σταματούν να παίρνουν τα φάρμακά τους, γιατί δεν έχουν χρήματα να τα πληρώσουν από την τσέπη τους.
Ταυτόχρονα, τονίζει ότι αντίστοιχο είναι και το πρόβλημα των ανασφάλιστων. Σε διάφορες εκδηλώσεις δωρεάν εξετάσεων που διοργανώνει κατά καιρούς η ΕΕΦΙΕ Θεσσαλονίκης, έχουν προσέλθει ασθενείς οι οποίοι είχαν αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό. Κι αυτό διότι από τη μια δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν για το φάρμακό τους κι από την άλλη δεν ήταν ασφαλισμένοι κι άρα δεν μπορούσαν να πάνε στο νοσοκομείο.
Την ίδια κατάσταση περιέγραψε και ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που διοργάνωσε η Σχολή. Όπως ανέφερε, οι Έλληνες ασθενείς «ψαλιδίζουν» ακόμη και γιατρούς και εξετάσεις. Αποτέλεσμα είναι το επίπεδο υγείας του ελληνικού πληθυσμού να έχει υποβαθμιστεί, εξαιτίας των δανεισμών, της ανεργίας και του μειωμένου εισοδήματος. Ειδικά, το τελευταίο, οδηγεί τους ασθενείς να αναβάλλουν ή να ματαιώνουν αναγκαίες υπηρεσίες υγείας, γιατί δεν υπάρχει το συμπληρωματικό χρήμα που κινούσε τον υγειονομικό τομέα.
«Είμαστε σε απόγνωση. Η σύνταξη ενός συνταξιούχου υπολογίζεται περίπου στα 500 ευρώ, από τα οποία σχεδόν 250 ευρώ πρέπει να δίνει κάθε μήνα για τα φάρμακά του. Κι αν έχει χρόνια πάθηση, τα χρήματα είναι περισσότερα. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε από την τσέπη μας. Δεν αντέχουμε άλλο», λεει στη «Μ» ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σαλονικιός.

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ Λουκέτο και σήμερα
Eβδομάδα των παθών άρχισε από χθες για τους εκατομμύρια ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Τα φαρμακεία όλης της χώρας παραμένουν και σήμερα κλειστά, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που εξήγγειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ενώ οι ασφαλισμένοι συνεχίζουν να πληρώνουν από την τσέπη τους για τα φάρμακά τους. Οι φαρμακοποιοί ζητούν συγκεκριμένη ημερομηνία πληρωμής των συνταγών Σεπτεμβρίου και να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τα παλαιά χρέη. Οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία ασφαλείας, για τα οποία μπορούν να ενημερώνονται στο www.fsth.gr.

Συνάντηση με Λυκουρέντζο
Την ίδια στιγμή, μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο ΠΦΣ με τον υπουργό Υγείας, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος δήλωσε ότι εντός του 2012 θα εξοφληθούν οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς για το μήνα Σεπτέμβριο 2012 και πρόσθεσε ότι τα κλαδικά αιτήματα των φαρμακευτικών συλλόγων θα συζητηθούν εντός του πρώτου δεκαημέρου του νέου έτους. Παράλληλα, για την εξόφληση των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς μέχρι 31-12-2011 και σε συνεργασία των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, θα ολοκληρωθούν εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος οι σχετικές διαδικασίες αποπληρωμής των οφειλών.
«Θεωρώ ότι δεν έχει πλέον νόημα η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων και αναμένω την αναστολή τους με αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των φαρμακοποιών», είπε ο κ. Λυκουρέντζος.
Ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης χαρακτήρισε θετικές τις εξελίξεις, ωστόσο επισήμανε ότι οι φαρμακοποιοί θα περιμένουν την τήρηση των όσων περιλαμβάνονται στις ανακοινώσεις του υπουργού. Οριστικές αποφάσεις για την περαιτέρω στάση τους θα λάβουν οι φαρμακοποιοί αύριο το μεσημέρι στη γενική τους συνέλευση.

Χωρίς γιατρούς
Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν από χθες και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, οι οποίοι άρχισαν επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον Οργανισμό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ασθενείς θα πληρώνουν από την τσέπη τους για την επίσκεψη στο γιατρό. Όπως επισημαίνει η Ένωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ, το ποσοστό συμμετοχής αγγίζει το 80%, ενώ μόνο για το 2012 ο ΕΟΠΥΥ χρωστά σε γιατρούς κι εργαστήρια πάνω από 300 εκατ. ευρώ, καθώς δεν έχει αποζημιώσει τους γιατρούς για ιατρικές εξετάσεις από τον Αύγουστο και για ιατρικές πράξεις - παρακλινικές - εργαστηριακές εξετάσεις από τον Ιούνιο του 2012. Επίσης, χρωστά στο ιατρικό σώμα το παρακρατηθέν 10% από τις αρχές του 2012, δεδουλευμένα για ολόκληρο το 2011 και το ήμισυ του 2010, δηλαδή σύνολο οφειλών πάνω από 1 δισ. ευρώ.  
Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους συναδέλφους του που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ να συμμετέχουν στην επίσχεση εργασίας, καθώς, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, ο ΕΟΠΥΥ εξακολουθεί να μην καταβάλει τα δεδουλευμένα.
Πάντως, με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων - Κυτταρολόγων - Παθολογοανατόμων, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών, η Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων τονίζει ότι η εξαγγελθείσα για χθες επίσχεση παροχής υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, της Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ. και των Πρωτοβάθμιων Σωματείων που τη συνιστούν, έχει ανασταλεί και δεν ισχύει επειδή τα κυριότερα οικονομικά αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί.
Εξάλλου, 24ωρη απεργία έχει προκηρύξει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για αύριο, συμμετέχοντας στην απεργία της ΑΔΕΔΥ. Ο ΠΙΣ αντιδρά στα προσφάτως ανακοινωθέντα μέτρα, «που εκπορεύονται από το Πολυνομοσχέδιο - Μνημόνιο 3 και είναι καταλυτικά για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας».
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν αύριο και τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).