Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ Επτά αιτήματα από 90 συλλόγους


Επτά προϋποθέσεις για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των πρώην στρατοπέδων της δυτικής Θεσσαλονίκης και την απόδοσή τους στις τοπικές κοινωνίες υποδεικνύουν σύλλογοι και φορείς της περιοχής, οι οποίοι συγκρότησαν συντονιστική επιτροπή, που θα αγωνιστεί για την παραχώρηση των εκτάσεων στους δήμους.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Η επιτροπή εξέδωσε χθες ψήφισμα, το οποίο κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο Παύλου Μελά με αίτημα την υπερψήφισή του από τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη μεταφορά των αιτημάτων στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς.
«Στην κίνησή μας συμμετέχουν 90 σύλλογοι της δυτικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ξεκινούν έναν πανθεσσαλονίκιο αγώνα, με στόχο την άμεση διεκδίκηση των πρώην στρατοπέδων. Τα πρώην στρατόπεδα είναι δημόσιος χώρος και πρέπει να διασφαλιστεί αυτός ο χαρακτήρας», αναφέρει στη «Μ» ο Σάκης Λαζαρίδης, εκπρόσωπος του συντονιστικού των συλλόγων. Η κινητοποίηση άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρατάσιου, που διοργάνωσε ανοικτή συζήτηση στο πολιτιστικό κέντρο «Χρήστος Τσακίρης» στη Σταυρούπολη, με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας για αξιοποίηση 1.225 ακινήτων που ανήκουν στο υπουργείο.
«Το φετινό χειμώνα και λόγω της καύσης ξύλων για θέρμανση, με ηθικό αυτουργό την πολιτεία, αναμένεται τα μικροσωματίδια να κατακλύσουν την πόλη μας. Ειδικά στις δυτικές συνοικίες, στο πιο υποβαθμισμένο τμήμα της πόλης, τα προβλήματα είναι πιο έντονα λόγω και της γειτνίασης με τη ρυπογόνο βιομηχανική περιοχή. Η αναγκαιότητα ύπαρξης ελεύθερων, αδόμητων κοινόχρηστων χώρων προβάλλει επομένως ως το προδήλως αυτονόητο», τονίζεται στο ψήφισμα.
Η επιτροπή υποστηρίζει ότι αναπτύσσεται μία πρωτοβουλία πολιτών και κινημάτων προς υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των απελευθερωμένων στρατοπέδων και για την επίτευξη του παραπάνω εγχειρήματος υποδεικνύει ως απαραίτητες τις εξής προϋποθέσεις:
1. Αποτροπή της μεταβίβασης με κάθε τρόπο των στρατοπέδων στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με σκοπό την «αξιοποίησή» τους.
2. Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή του ν. 2745/1999, περί οικιστικής ανάπλασής τους.
3. Χαρακτηρισμός των πρώην στρατοπέδων με προεδρικά διατάγματα ή άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις ως κοινόχρηστων χώρων πρασίνου.
4. Τα εντός των στρατοπέδων αξιόλογα κτίρια να χαρακτηριστούν ως ιστορικά μνημεία από το ΥΠΠΟ. Αφού συντηρηθούν, να αποδοθούν για ήπιες πολιτιστικές χρήσεις.
5. Απόδοση της ιδιοκτησίας των πρώην στρατοπέδων (Π. Μελά, Καρατάσιου, Ζιάκα, Μ. Αλεξάνδρου, Παπακυριαζή, Γ’ Σώματος Στρατού, Νταλίπη, Κόδρα) στους δήμους στους οποίους ανήκουν γεωγραφικά.
6. Θεσμοθέτηση από τη δημοτική αρχή του δήμου Παύλου Μελά θέσης ειδικού δημοτικού συμβούλου, αρμοδίου για τα θέματα των δύο στρατοπέδων του δήμου, Καρατάσιου και Παύλου Μελά.
7. Προγραμματισμός του νέου εν δυνάμει ρόλου των δυτικών συνοικιών και της περιαστικής ζώνης τους μέσω προβλέψεων στο νέο ρυθμιστικό σχέδιο της πόλης, καθώς και στο νέο χωροταξικό σχεδιασμό της Κεντρικής Μακεδονίας. Υλοποίηση των μελετών του Πράσινου Δυτικού Τόξου. Στρατόπεδα, μεγάλοι αναξιοποίητοι χώροι και κτίρια χωρίς χρήση στον αστικό ιστό πρέπει να αποτελέσουν τον επιχειρησιακό βραχίονα της τοπικής και της περιφερειακής ανάπτυξης.