Ικανοποιημένο εμφανίζεται το Μέγαρο Μαξιμου από την υπερψήφιση των μέτρων και από το γεγονός ότι τελικά ο κυβερνητικός σχηματισμός, παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και το “παρών ” της ΔΗΜΑΡ, παρέμεινε ενωμένος και ισχυρός.
Για τον Αντώνη Σαμαρά ουσιαστικά ξεπεράστηκε ένα πρώτο μεγάλο εμπόδιο το οποίο πλέον και “ανοίγει” τον δρόμο για τη λήψη οριστικών αποφάσεων από τους εταίρους μας που θα οδηγήσουν σταδιακά την ελληνική οικονομία στην έξοδο από το τούνελ. Από εδώ και πέρα το Μέγαρο Μαξίμου θα δώσει βαρύτητα σε δύο μέτωπα: Στο να περάσει με ισχυρή πλέον πλειοψηφία από τη Βουλή ο Προϋπολογισμός τα μεσάνυχτα της Κυριακής και να ολοκληρωθούν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εκταμίευση της δόσης.
Ο Αντώνης Σαμαράς όλες τις τελευταίες μέρες είχε ανοιχτή γραμμή με Ευρωπαίους ηγέτες και στελέχη της Ε.Ε τα οποία και ενημέρωνε για τις εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή αλλά και για όλες τις τελευταίες αλλαγές στο πακέτο των μέτρων που πέρασε από τη Βουλή. Στόχος του Πρωθυπουργού είναι να μην χαθεί καθόλου πολύτιμος χρόνος και σύντομα η χώρα να λάβει το σύνολο της δόσης των 31,5 δισ. ενώ θα καταβληθούν προσπάθειες να υπάρξει η άμεση εκταμίευση και των υπόλοιπων δόσεων που είχαν προβλεφθεί για το 2012 αλλά πήγαν πίσω με τις γνωστές καθυστερήσεις και φτάνουν τα 14 δισ.
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη χθεσινή ημέρα στη Βουλή και κυρίως η προσπάθεια εκτροχιασμού της όλης διαδικασίας με τις καταγγελίες για “κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και παραβίαση του κανονισμού της Βουλής” προκάλεσε την έντονη δυσφορία της κυβέρνησης αλλά και την οργή του Αντώνη Σαμαρά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναχωρώντας το πρωί από το Κοινοβούλιο μετά την ολοκλήρωση της ονομαστικής ψηφοφορίας μιλώντας σε συνεργάτες του είπε πως με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ “θα τρίζουν τα κόκκαλα του Χαρίλαου Τρικούπη.”
Ο Αντώνης Σαμαράς αναφερόταν στην αρχή της δεδηλωμένης που καθιερώθηκε άτυπα το 1875 και την οποία αμφισβήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή συζήτηση. Στην Ελλάδα η αρχή της δεδηλωμένης καθιερώθηκε άτυπα το 1875 ενώ καθοριστική παρέμβαση ήταν άρθρο του Χαριλάου Τρικούπη στην εφημερίδα Καιροί της 29.6.1874 με τον τίτλο «Τίς πταίει», στο οποίο κατηγορούσε τον βασιλιά Γεώργιο Α’ ότι εφάρμοζε καθεστώς απόλυτης μοναρχίας, επειδή διόριζε κατά βούληση πρωθυπουργούς από τα κόμματα της μειοψηφίας χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τα αποτελέσματα των εκάστοτε βουλευτικών εκλογών.