Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Τα μυστήρια του Ερζερούμ

Το έντονο διάβημα του πρωθυπουργού για υπερπτήσεις και casus belli.
Το δίωρο τετ α τετ Παπανδρέου - Ερντογάν.
"Καρτνάσι", "Kαλημέρα": Οι ζεστές προσφωνήσεις στο ξεκίνημα της συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών έδωσαν τη θέση τους στο δημόσιο διάβημα του Γ. Παπανδρέου.Πάγωσε το ακροατήριο στη σύνοδο των τούρκων πρέσβεων, στο Ερζερούμ, όταν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι οι υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε αναθεώρηση του status quo.Από τα βάθη της Ανατολίας και μπροστά στους πλέον συνεπείς εκφραστές του κεμαλικού κατεστημένου ο κ. Παπανδρέου ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις για όλα τα εθνικού ενδιαφέροντος θέματα. Στον απόηχο των σκληρών καταγγελιών της αντιπολίτευσης για “μυστική διπλωματία” και εν μέσω φημών για επικείμενες διευθετήσεις, βλαπτικές για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε αναφερόμενος συγκεκριμένα στο γεγονός ότι την Τετάρτη, την παραμονή της άφιξής του στην Τουρκία, οκτώ αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας “πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι, ένα μικρό ελληνικό νησί, με εκατόν πενήντα κατοίκους. Οκτώ αεροσκάφη παραβίασαν την ελληνική κυριαρχία”. Και συνέχισε: “Γιατί; Ποιο είναι το νόημα; Τι προσπαθεί να αποδείξει η Τουρκία; Αυτές οι ενέργειες δεν θα αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο, να είστε βέβαιοι γι’ αυτό. Μπορεί να έχουν γίνει πια ρουτίνα για την Τουρκία. Μη νομίζετε, όμως, ότι έχουν γίνει ρουτίνα για την Ελλάδα. Κάθε τέτοια ενέργεια θέτει ένα ερώτημα στους Έλληνες: αν η Τουρκία έχει αποφασίσει να δημιουργήσει διαφορετικές σχέσεις με την Ελλάδα”.



Θερμά λόγια για Ερντογάν

Εκφράζοντας ανοιχτά την εμπιστοσύνη του στις προθέσεις του τούρκου πρωθυπουργού Ρ.Τ. Ερντογάν, για τον οποίο μίλησε με τα πλέον θερμά λόγια, επεσήμανε την ανάγκη “να εμπεδωθούν κανόνες στις διμερείς σχέσεις - οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου, οι συμφωνίες και η ευνομία. Η σχέση μας πρέπει να βασιστεί σε γερές βάσεις, αρχών και καλής γειτονίας”. Προσδιόρισε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ως την αφετηρία της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης στις αρχές της δεκαετίας του ’70, η οποία συνεχίζει να αποτελεί το κύριο πρόβλημα στις διμερείς μας σχέσεις. Επιβεβαίωσε την εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών και την επιδίωξη για παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης “σε εύλογο χρονικό διάστημα”. Και κατέληξε: “Πρέπει να γίνουν βήματα για μείωση της έντασης, μιας έντασης που δηλητηριάζει το μεταξύ μας κλίμα και δημιουργεί αυξημένους κινδύνους ατυχημάτων και θερμών επεισοδίων”. Τάχθηκε ευθέως υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Οι αρχές της δημοκρατίας δεν προκαθορίζονται από τη θρησκεία. Η δημοκρατία δεν είναι χριστιανική. Η δημοκρατία είναι κτήμα της οικουμένης”.

Ως προς το Κυπριακό, διεμήνυσε ότι “η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει μια εισβολή, και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί όσο συνεχίζεται η κατοχή”, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσει η προσπάθεια επίλυσης “χωρίς ημίμετρα”. Σε μία από τις ενδιαφέρουσες αποστροφές του λόγου του, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: “Στέκομαι δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν. Έναν ηγέτη του οποίου αναγνωρίζω και εκτιμώ την επιθυμία να αποκαταστήσει τις αδικίες που υπέστησαν οι μειονότητες στο παρελθόν. Βέβαια, είναι δύσκολο να ξαναγραφεί η ιστορία. Μπορεί όμως σήμερα η τουρκική κοινωνία να αγκαλιάσει τα μέλη των μειονοτήτων και να τους προσφέρει ένα μέλλον ασφάλειας και ευημερίας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι μειονότητες μπορούν να γίνουν ο καλύτερος πρεσβευτής της ευρωπαϊκής Τουρκίας και δύναμη ανανέωσης και πολυπολιτισμικότητας για τον τόπο”.
• Το τετ α τετ. Του χαιρετισμού του Ρ.Τ. Ερντογάν στη διάσκεψη των τούρκων πρέσβεων προηγήθηκε συνάντηση τριών ωρών με τον τούρκο ομόλογό του, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν όλα τα διμερούς ενδιαφέροντος θέματα. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά κατανοεί ότι ο φράχτης στον Έβρο δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας, ενώ σύντομα πρόκειται να συναντηθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με τον τούρκο ομόλογό του. Τον Μάρτιο, άλλωστε, αναμένεται στην Αθήνα ο τούρκος ΥΠΕΞ Α. Νταβούτογλου.