Ως «επαναφορά της πολιτικής» στην Ε.Ε χαρακτηρίζεται η συμφωνία στην οποία κατέληξαν λίγο πριν από τις 22:00 το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των κρατών-μελών, για το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Μετά από 7,5 ώρες εντατικών διαπραγματεύσεων εγκρίθηκε το προσχέδιο για την Ελλάδα που είχε γίνει γνωστό από το απόγευμα, βάσει του οποίου προβλέπεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στα 15 έτη από τα 7 που είναι σήμερα. Επίσης προβλέπεται μείωση του επιτοκίου στο 3,5% από 4,5% που είναι τώρα, επαναγορά ομολόγων μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ το νέο δάνειο θα αγγίξει τα 109 δις ευρώ. Ποσό 37 δισ. ευρώ θα προέλθει από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και τα υπόλοιπα 12 δισ. από την εξαγορά χρέους.
Όλα δείχνουν ότι η παρτίδα «πόκερ» που παίχτηκε ήταν σκληρή. Τόσο σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, όσο και επικοινωνιακά, με επίκεντρο τον όρο selective default, δηλαδή επιλεκτική χρεοκοπία.
Σε μία απόφαση με καθαρά πολιτικά κριτήρια που φέρνει την πολιτική βούληση ξανά στο επίκεντρο των εξελίξεων στην Ε.Ε, οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να αντισταθούν στη «λαίλαπα» των διεθνών χρηματοπιστωτικών κύκλων θωρακίζοντας όσες χώρες θα έπεφταν στα «νύχια» των κερδοσκόπων.