Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Κλείνουν 1.951 κλίνες στη Βόρεια Ελλάδα

Μειώνονται οι θέσεις των γιατρών.Τι προβλέπεται στην τελική πρόταση του υπουργείου Υγείας.

.Της Νικολέττας Μπούκα

Νοσοκομεία με κοινή διοίκηση, κατάργηση κλινών, κλείσιμο νοσοκομείων και αλλαγή χρήσης νοσηλευτικών ιδρυμάτων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η τελική πρόταση του υπουργείου Υγείας για την αναδιάταξη των μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Βόρεια Ελλάδα. Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) και από χθες έως τις 17 Ιουλίου είναι σε διαβούλευση..
Όσον αφορά τα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κοινή διοίκηση θα έχουν ο “Άγιος Παύλος” με το Β’ ΙΚΑ “Παναγία” και το νοσοκομείο Κιλκίς με το νοσοκομείο Γουμένισσας, ενώ το γενικό νοσοκομείο Χαλκιδικής θα παραμείνει ως έχει, με τη διαφορά ότι θα συνεργάζεται με το νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” της Θεσσαλονίκης. Επίσης, συνδιοίκηση και διασύνδεση θα έχει το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης με το γενικό νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Για τα νοσοκομεία που ανήκουν στην αρμοδιότητα της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας προβλέπεται συνδιοίκηση και διασύνδεση του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς” με το νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος” και του νοσοκομείου “Παπανικολάου” με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, για το οποίο, όμως, προτείνεται το κλείσιμό του. Επίσης, προβλέπεται συνδιοίκηση του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης με το Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, του νοσοκομείου Βέροιας με το νοσοκομείο Νάουσας, του νοσοκομείου Έδεσσας με το νοσοκομείο των Γιαννιτσών και του νοσοκομείου Κατερίνης με το Ψυχιατρικό νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου, για το οποίο επίσης προτείνεται το κλείσιμό του.

Σύμφωνα με την τελική πρόταση του υπουργείου, καταργούνται το νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων και το νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων. Το πρώτο μετατρέπεται σε πλήρες κέντρο αίματος για τη Θεσσαλονίκη και προτείνεται να υπαχθεί στο “Ιπποκράτειο” νοσοκομείο, ενώ το δεύτερο μετατρέπεται σε πλήρες κέντρο υγείας αστικού τύπου και προτείνεται να υπαχθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ”.



Συνενώσεις κλινικών

Σύμφωνα με την τελική πρόταση του υπουργείου Υγείας, προβλέπονται και συνενώσεις κλινικών για τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, ενώ υπολογίζεται ότι θα κλείσουν συνολικά 1.951 κλίνες.

Συγκεκριμένα, για τα νοσοκομεία που ανήκουν στην αρμοδιότητα της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, οι οργανικές κλίνες ανέρχονται συνολικά σε 5.840, από τις οποίες είναι αναπτυγμένες 4.785 και το ποσοστό κάλυψής τους φτάνει κατά μέσο όρο το 61%, και οι γιατροί που εργάζονται σε 3.311. Οι προτεινόμενες νέες κλίνες θα είναι 4.286 και το ποσοστό κάλυψής τους εκτιμάται ότι θα φτάσει το 72%. Ο αριθμός των γιατρών θα μειωθεί σε 3.290, ενώ 43 γιατροί θα μετακινηθούν για την κάλυψη των νέων αναγκών του ΕΣΥ. Επιπλέον, προβλέπονται και 54 κλίνες, οι οποίες θα ονομαστούν “ειδικές θέσεις”, με στόχο να διατεθούν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες (ελληνικές ή ξένες).

Στα νοσοκομεία που ανήκουν στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια οι οργανικές κλίνες ανέρχονται συνολικά σε 5.268, από τις οποίες είναι αναπτυγμένες 4.372 και το ποσοστό κάλυψής τους φτάνει κατά μέσο όρο το 62%, και οι γιατροί που εργάζονται σε 2.291. Οι προτεινόμενες νέες κλίνες θα είναι 3.591 και το ποσοστό κάλυψής τους εκτιμάται ότι θα φτάσει το 75%. Ο αριθμός των γιατρών θα μειωθεί σε 2.152, ενώ 77 γιατροί θα μετακινηθούν για την κάλυψη των νέων αναγκών του ΕΣΥ. Επιπλέον, προβλέπεται και η διάθεση 44 κλινών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Επιπρόσθετα, με την παρούσα πρόταση θα δημιουργηθεί και ένα δίκτυο Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) με συνολικά 282 κλίνες για την 4η και την 3η Υγειονομική Περιφέρεια και ποσοστό κάλυψης έως 67%.

Περαιτέρω, στις τροποποιήσεις των οργανισμών των νοσοκομείων θα εξεταστούν οι πραγματικές συγχωνεύσεις ΝΠΔΔ, ώστε όχι μόνο να υπάρχει ενιαία διοίκηση αλλά και ενιαίος προϋπολογισμός, ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών, ενιαίος οργανισμός (που διευκολύνει την κινητικότητα του προσωπικού) και αυτόματη ενοποίηση διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών.



Εσωτερικές συνενώσεις

Επίσης, θα εξεταστούν οι εσωτερικές συνενώσεις τμημάτων ανά τομέα στα νοσοκομεία με σκοπό τη δημιουργία μεγάλων τμημάτων (δυναμικότητας 25-45 κλινών), ώστε η συνένωση δυνάμεων να είναι πραγματική στα επαρχιακά νοσοκομεία, τη δημιουργία μεικτών τμημάτων (τομέων) αντίστοιχα μεγάλης δύναμης κλινών (π.χ. μεικτό χειρουργικό τμήμα, στο οποίο θα συστεγάζονται χειρουργοί και ουρολόγοι ή ΩΡΛ, οφθαλμίατροι και ορθοπεδικοί).

Όπως προκύπτει από την πρόταση του υπουργείου Υγείας, αυτές οι εσωτερικές συνενώσεις, που υπολογίζονται σε 74 για τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, θα εξασφαλίσουν τα εξής:



•Μείωση αναγκών εφημερίας γιατρών και απαιτήσεων για επικουρικούς γιατρούς, ιδίως στις περιπτώσεις που γίνονται προσλήψεις για να καλυφθεί το πρόγραμμα εφημεριών.

•Μείωση της κατάτμησης του νοσηλευτικού προσωπικού σε πολλά μικρά νοσηλευτικά τμήματα, που οδηγεί σε αδυναμία να διεκπεραιωθούν οι βάρδιες του νοσηλευτικού προσωπικού και κατά συνέπεια αύξηση των αναγκών.

•Μείωση των απαιτήσεων σε αποθέματα - ανάγκες φαρμάκων και υγειονομικού υλικού που βρίσκεται στα φαρμακεία των τμημάτων, λόγω μείωσης του αριθμού των τμημάτων, άρα και των αντίστοιχων φαρμακείων και διαχειρίσεων - προμηθειών.

•Μείωση του διοικητικού κόστους συντονισμού και τροφοδοσίας των νοσηλευτικών τμημάτων και παράλληλα μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, συνεπώς και λειτουργικών δαπανών.



Εξυπηρέτηση ασθενών

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη διαμόρφωση ροών εξυπηρέτησης ασθενών (με βάση τους δείκτες νοσηλευθέντων ανά ιατρό παθολογικού και χειρουργικού τομέα) στα υπό κοινή διοίκηση νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, καθώς και στα υπό κοινή διοίκηση νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας, Έδεσσας και Γιαννιτσών, και “Γ. Γεννηματάς” και “Άγιος Δημήτριος”.

Αντίστοιχη πρόταση υπάρχει για τη διαμόρφωση ροής εξυπηρέτησης ασθενών (με βάση τους δείκτες νοσηλευθέντων ανά ιατρό παθολογικού και χειρουργικού τομέα) στα υπό κοινή διοίκηση νοσοκομεία Κιλκίς και Γουμένισσας.

Επίσης, εξετάζεται η δημιουργία ενός κέντρου-μονάδας αποκατάστασης ανά περιφέρεια, που για την περιοχή της Μακεδονίας αφορά Κατερίνη και Νάουσα, και για την περιοχή της Θράκης την Αλεξανδρούπολη. Στο πλαίσιο αυτό, με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις, θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα δίκτυο μονάδων διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων (ογκολογικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια), με εξειδικευμένα κέντρα αναφοράς στα περιφερειακά ή μεγάλα μητροπολιτικά νοσοκομεία μαζί με ένα δίκτυο μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.



Νομοθετικές ρυθμίσεις

Αναφορικά με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων, η τελική πρόταση του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι, αν το σύνολο των κλινών των διασυνδεόμενων νοσοκομείων είναι άνω των 400 κλινών, θα υπάρχει κοινός διοικητής και αναπληρωτής διοικητής. Σε περιπτώσεις διασύνδεσης δύο και πλέον νοσοκομείων και ανεξαρτήτως του αριθμού των οργανικών κλινών προβλέπεται δυνατότητα διορισμού αναπληρωτή διοικητή ανά (διασυνδεόμενο) νοσοκομείο.

Επίσης, προβλέπεται δυνατότητα, με απόφαση υπουργού Υγείας, μετάθεσης διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων, καθώς και παύσης διοικητών διασυνδεόμενων νοσοκομείων και ορισμού αυτών ως υποδιοικητών με την ίδια απόφαση. Ο αναπληρωτής διοικητής των πανεπιστημιακών νοσοκομείων ασκεί το έργο του χωρίς αμοιβή, εφόσον επιλέξει την πλήρη και αποκλειστική απασχόλησή του στο πανεπιστήμιο και αν είναι γιατρός την άσκηση κλινικού και εργαστηριακού έργου σε πανεπιστημιακή κλινική, εργαστήριο ή μονάδα νοσοκομείου του ΕΣΥ.

Για τα νοσοκομεία που διασυνδέονται προβλέπεται πενταμελές διοικητικό συμβούλιο σε αυτά που έχουν λιγότερες από 400 κλίνες και επταμελές δ.σ. σε όσα θα έχουν περισσότερες από 400 κλίνες. Ο συνολικός συντονισμός των ιατρικών υπηρεσιών των νοσοκομείων που θα λειτουργήσουν με ενιαία συλλογική διοίκηση ασκείται από τον συντονιστή διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του μεγαλύτερου σε οργανική δύναμη κλινών νοσοκομείου (εξαιρουμένων των ψυχιατρικών). Ο τρόπος άσκησης του συνολικού συντονισμού των ιατρικών υπηρεσιών των νοσοκομείων που θα λειτουργήσουν με ενιαία συλλογική διοίκηση καθορίζεται με απόφαση του διοικητή της οικείας υγειονομικής περιφέρειας.





Στόχος η δραστική μείωση του κόστους



Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το ετήσιο διοικητικό και λειτουργικό κόστος νοσοκομείων και κέντρων υγείας του ΕΣΥ για το 2011 εκτιμάται ότι θα πλησιάσει τα 2,4 δισ. ευρώ πανελλαδικά. Η αναδιάταξη του ΕΣΥ θα μπορούσε να μειώσει το κόστος κατά 7,5% λόγω και των οικονομιών κλίμακας και να οδηγήσει σε συνολική μείωση του κόστους κατά 150 εκατομμύρια ευρώ για τη χρονική περίοδο 2012-2015.

Πρόταση από τις διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών στην τελική τους εισήγηση υπήρξε στην 3η ΥΠΕ (12 εκατ. ευρώ ετησίως) και στην 6η ΥΠΕ (6 εκατ. ευρώ ετησίως).

Με δεδομένες τις οικονομίες κλίμακας στη μείωση του διοικητικού κόστους από τις συνενώσεις διοικήσεων περίπου 50 νοσοκομείων πανελλαδικά και με την αφαίρεση 30 και πλέον διοικητών ή αναπληρωτών διοικητών, η διοικητική - οικονομική εξοικονόμηση εκτιμάται ετησίως σε πέντε εκατομμύρια ευρώ περίπου. Από την εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους εξαιτίας των συνενώσεων των κλινικών αναμένεται εξοικονόμηση 10%, ήτοι 15-20 εκατομμύρια ευρώ.

Η σοβαρότερη εξοικονόμηση, όμως, εκτιμάται ότι θα προκύψει από τις συλλειτουργίες κλινικών - εργαστηρίων - μονάδων κυρίως σε ό,τι αφορά υλικά, φάρμακα και υπηρεσίες (περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ). Συνεπώς, ο στόχος εξοικονόμησης έως το τέλος του 2012 είναι εφικτός για έως 75 εκατομμύρια ευρώ (με βάση τα ανωτέρω) και συνδυάζεται με το γεγονός των στοιχείων των υγειονομικών περιφερειών (μ.ό. 10 εκατομμύρια ευρώ ανά ΥΠΕ).
.