Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Νέα θεραπεία για την οστεοπόρωση

Οι ενδοκρινολόγοι Μαρία Σώμαλη και Φωτεινή Παπαδοπούλου, στη συνέντευξη Τύπου για το 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, τόνισαν την ανάγκη της πρόληψης Εναλλακτική θεραπεία έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι γυναίκες που πάσχουν από οστεοπόρωση. Το νέο φάρμακο που κυκλοφορεί από τις αρχές του χρόνου και στην Ελλάδα κάνει πιο εύκολη την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, καθώς χορηγείται μόνο μια φορά το εξάμηνο με υποδόρια ένεση. Το φάρμακο, με τη δραστική ουσία δενοσουμάμπη, αναστέλλει τη δράση και τη λειτουργία των κυττάρων που βρίσκονται στα οστά και ευθύνονται για την καταστροφή τους, με αποτέλεσμα τη μείωση της απώλειας οστικής μάζας.«Το πλεονέκτημά του είναι ότι χορηγείται μία φορά το εξάμηνο με ένεση, την οποία μπορεί να κάνει ο ίδιος ο ασθενής στον εαυτό του. Το νέο φάρμακο αυξάνει την οστική μάζα, περιορίζοντας τον κίνδυνο καταγμάτων ισχίου και σπονδυλικής στήλης. Το φάρμακο ενδείκνυται για την ιδιοπαθή οστεοπόρωση, καθώς και για άνδρες με οστεοπόρωση ύστερα από θεραπεία για καρκίνο του προστάτη», επεσήμανε η ενδοκρινολόγος Φωτεινή Παπαδοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, που θα γίνει στις 6 - 9 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.

SOS για τα παιδιά

Δεδομένου ότι τα κόκαλα «χτίζονται» από τη βρεφική ηλικία, η σωστή διατροφή και η φυσική δραστηριότητα παίζουν το ρόλο τους στο αν ένα παιδί θα εμφανίσει οστεοπόρωση όταν ενηλικιωθεί. Ερευνες στο εξωτερικό δείχνουν ότι τα παχύσαρκα παιδιά λόγω κακής διατροφής και έλλειψης άσκησης έχουν χαμηλότερη οστική μάζα από τα συνομήλικά τους που έχουν κανονικό Δείκτη Μάζας Σώματος, ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου.
Εντονο προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς και η συνύπαρξη παχυσαρκίας και διαβήτη. Οπως τόνισε η ενδοκρινολόγος Μαρία Σώμαλη, περίπου ένα εκατομμύριο Ελληνες πάσχουν από διαβήτη, από τους οποίους οι 900.000 έχουν διαβήτη τύπου 2, ενώ οι υπόλοιποι τύπου 1.
ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ