Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Σταύρος Καλαφάτης: «Η απαθής στάση της κυβέρνησης, οδηγεί σε απαξίωση το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης»

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ.: 12812/10-03-2011 ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με θέμα «Οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας απειλούν τη λειτουργία του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης».
Στην ερώτηση του ο κ. Καλαφάτης, υπενθυμίζει ότι το 75% του συνόλου του διδακτικού προσωπικού Αλεξάνδρειο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, απαρτίζεται από έκτακτους καθηγητές, των οποίων οι αμοιβές δεν έχουν καταβληθεί από τον Οκτώβριο του 2010.Η απαθής στάση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί άμεσα στις υποχρεώσεις της, οδήγησε το εν λόγω προσωπικό να προβεί σε επίσχεση εργασίας και κατάληψη. Ο κ. Καλαφάτης τονίζει ότι η δυσλειτουργία των σχολών, ελλοχεύει κινδύνους απώλειας ενός ολόκληρου εξαμήνου για εκατοντάδες φοιτητές, οι οικογένειες των οποίων είναι λογικό να βρίσκονται σε απόγνωση, ιδιαίτερα σ' αυτή τη δυσχερή για όλους οικονομική συγκυρία. Από την άλλη μεριά η απόφαση του Υπουργείου να προχωρήσει σε μείωση έκτακτου προσωπικού κατά 40% έως 50% θα καταστήσει προβληματική την κάλυψη των διδακτικών ορών, ιδίως όσον αφορά τα εργαστηριακά μαθήματα.Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Καλαφάτης διερευνά τις προθέσεις του αρμόδιου Υπουργείου να αντιμετωπίσει και επιλύσει τα περιγραφόμενα προβλήματα λειτουργίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ., όπως η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των έκτακτων καθηγητών, η ανανέωση συμβάσεων για το εαρινό εξάμηνο 2010-2011, η αύξηση χρηματοδότησης του ιδρύματος, η πλήρωση των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, καθώς και παράταση του εξαμήνου για την άρτια ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης Το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης είναι το τέταρτο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας. Στο ΤΕΙ εργάζονται μόνιμοι καθηγητές(καθηγητές εφαρμογών, επίκουροι, αναπληρωτές και Α βαθμίδας) αλλά και έκτακτοι, οι οποίοι απασχολούνται με σύμβαση. Οι έκτακτοι αποτελούν το 75% του συνόλου των καθηγητών. Η καταβολή των αμοιβών των εκτάκτων καθηγητών του ΑΤΕΙΘ δεν πραγματοποιείται από τον περασμένο Οκτώβριο, γεγονός που θέτει ανυπέρβλητα προσκόμματα στη λειτουργία του. Με απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου τους, οι έκτακτοι καθηγητές προέβησαν σε επίσχεση εργασίας, με σκοπό τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους, η οποία ξεκίνησε από τις 19 Ιανουαρίου. Λόγω μη ικανοποίησης των αιτημάτων τους, οι καθηγητές κατέφυγαν σε κατάληψη της σχολής στις 9/2 - 11/2 καθώς και στις 17/2 - 23/2. Εξαιτίας της κατάστασης αυτής, δεν πραγματοποιείται η δεύτερη εξεταστική περίοδος, ενώ ήδη ακυρώθηκε μεγάλο ποσοστό μαθημάτων της πρώτης εξεταστικής και ως εκ τούτου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο για εκατοντάδες φοιτητές.Παράλληλα, η λειτουργία του ΑΤΕΙΘ απειλείται σημαντικά λόγω της δραστικής μείωσης του προϋπολογισμού και της μεταφοράς ποσών στο προηγούμενο έτος. Ήδη, η μη καταβολή των δεδουλευμένων των έκτακτων καθηγητών οφείλεται ακριβώς στο γεγονός ότι μεταφέρθηκαν κονδύλια προς το 2009, καθώς και στην επιπλέον μείωση του προϋπολογισμού του 2010. Η παραπέρα μείωση κατά 20% του προϋπολογισμού του 2011 και η μεταφορά κονδυλίων προς το 2010 για την κάλυψη των οφειλομένων απειλεί την ίδια τη λειτουργία του ΤΕΙ, καθόσον τα εναπομείναντα κονδύλια θα επαρκούν μόνο μέχρι το Μάιο. Για παράδειγμα, η μείωση του προϋπολογισμού θα έχει αντίκτυπο στη δωρεάν σίτιση στους φοιτητές, στην ανανέωση των υλικών και μέσων διδασκαλίας που απαιτεί η εκπαιδευτική διαδικασία.Το Υπουργείο αποφάσισε ακόμη τη μείωση του έκτακτου προσωπικού κατά 40% ως 50%, επιβαρύνοντας έτσι την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία καθώς η επικείμενη μείωση θα καταστήσει αδύνατη την κάλυψη όλων των διδακτικών ωρών όλων των αντικειμένων σπουδών. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί, μειώνοντας το διδακτικό προσωπικό, πολλά από τα μαθήματα τα οποία υποστηρίζονταν από 2 καθηγητές στο παρελθόν θα μείνουν με έναν, ο οποίος όμως θα αντιστοιχεί σε τριάντα ίσως και σαράντα φοιτητές, με αποτέλεσμα τα μαθήματα και κυρίως τα εργαστηριακά, να μην μπορούν να λειτουργήσουν εφόσον θα θεωρούνται υπεράριθμα.Επειδή το ΑΤΕΙΘ είναι αντιμέτωπο σήμερα με σημαντικότητα προβλήματα, τα οποία απειλούν ολόκληρη τη λειτουργία του, με σοβαρό αντίκτυπο στους φοιτητές, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνό τους.

Για όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται η κα. Υπουργός
1. Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει και επιλύσει τα περιγραφόμενα προβλήματα λειτουργίας του ΑΤΕΙΘ.
2. Τι απαντάει στα αιτήματα των εκτάκτων καθηγητών, όπως άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, ανανέωση συμβάσεων για το εαρινό εξάμηνο 2010-2011, αύξηση χρηματοδότησης του ΤΕΙ, πλήρωση των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, καθώς και παράταση του εξαμήνου για την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Αθήνα, Μαρτίου 2011
Ο ερωτών βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης