Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Ποτάμια οι δρόμοι, βούρκος τα χωράφια

Σε ποτάμια μετατράπηκαν χτες οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της ισχυρής νεροποντής που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί. Η Πυροσβεστική δέχτηκε πέντε κλήσεις για άντληση υδάτων από ισόγεια και υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων στο Ρετζίκι. Η καταρρακτώδης βροχή προκάλεσε προβλήματα στην κυκλοφορία οχημάτων και πεζών, με συνέπεια να δημιουργηθούν μποτιλιαρίσματα σχεδόν σε όλους τους δρόμους.
Λόγω της βροχής, «φούσκωσαν» και πάλι τα ρέματα της πόλης, χωρίς όμως να προκληθούν σοβαρά προβλήματα. «Ηρθαμε με τον αντιδήμαρχο το πρωί στο αντιπλημμυρικό έργο που έγινε στα ρέματα Κρυονερίου. Τα έργα δούλεψαν άριστα. Υπήρχαν κάποια μικροπροβλήματα στις παρυφές του ρέματος, που προκλήθηκαν επειδή το έργο, προϋπολογισμού 9,5 εκατ. ευρώ, έχει ολοκληρωθεί στο 90%, καθώς αιφνιδιαστικά πριν από δύο μήνες διακόπηκαν οι εργασίες», τόνισε ο Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Συκεών.

Σε απόγνωση οι αγρότες

Η ισχυρή βροχόπτωση, για πολλοστή φορά τον τελευταίο 1,5 μήνα, έφερε και πάλι σε απόγνωση χιλιάδες αγρότες του νομού. «Από τις 25 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησαν οι βροχές, σχεδόν μέρα παρά μέρα βρέχει, με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να δουλέψει στα χωράφια που έχουν γίνει βούρκος από τη λάσπη. Στην κεντρική Μακεδονία, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα με την καλλιέργεια του βαμβακιού, καθώς δεν μπορούμε να συλλέξουμε το βαμβάκι, μεγάλες ποσότητες έχουν υποβαθμιστεί. Δυστυχώς η καταστροφή είναι σημαντική και έρχεται μια χρονιά που η εμπορική τιμή του βαμβακιού είναι πολύ υψηλή και έχει φτάσει ακόμη και πάνω από τα 65 λεπτά το κιλό. Επιπλέον, οι παραγωγοί δεν μπορούν να βγάλουν τα ζαχαρότευτλα, ενώ η λάσπη που υπάρχει στα χωράφια δεν επιτρέπει να γίνει έγκαιρα και η σπορά του σιταριού», σημείωσε ο Χρήστος Τσιχίτας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Θεσσαλονίκης «Νέα Ομοσπονδία».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγωγών, σε πανελλαδικό επίπεδο, η φετινή συγκομιδή βαμβακιού θα είναι μειωμένη έως και 50%, κυρίως εξαιτίας των βροχοπτώσεων, αλλά και του πράσινου σκουληκιού που έπληξε πολλές καλλιέργειες. Σε όλη τη χώρα καλλιεργούνται περίπου 2.650.000 στρέμματα με βαμβάκι και η παραγωγή τις προηγούμενες χρονιές ανερχόταν σε 700.000 - 800.000 τόνους, ενώ φέτος εκτιμάται ότι δε θα υπερβεί τους 550.000 τόνους σύσπορου βαμβακιού.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ στον «Αγγελιοφορο»