Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Βουλή. Ερώτηση του κ. Σταύρου Καλαφάτη για το Μεταναστευτικό κύμα επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας σε χώρες των Βαλκανίων.

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε την με αριθ. 6392/18-11-2010 ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με θέμα «Μεταναστευτικό κύμα επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας σε χώρες των Βαλκανίων».
Στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Καλαφάτης υποστηρίζει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ δυσάρεστο φαινόμενο για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Το φαινόμενο του συνεχούς αυξανόμενου κύματος επιχειρηματικής μετανάστευσης σε γειτονικές χώρες όπως η Αλβανία, η Π.Γ.Δ.Μ., η Βουλγαρία και η Τουρκία, που αφορά κυρίως εταιρίες της Βορείου Ελλάδας, οι οποίες αναζητούν ένα καλύτερο επενδυτικό κλίμα, προκειμένου να ξεφύγουν από τα οικονομικά τους αδιέξοδα. Αδιέξοδα, τα οποία επιτείνει η αβελτηρία της σημερινής κυβέρνησης να εδραιώσει ένα σταθερό πολιτικό, οικονομικό και επενδυτικό τοπίο στη χώρα, αφού ο εγκλωβισμός της στις επιταγές της Τρόϊκα, αναστέλλει κάθε αναπτυξιακή ελπίδα και προοπτική. Επίσης αναφέρει, ότι τα διλήμματα και οι «μπλόφες» δια στόματος πρωθυπουργού, η αδράνεια, οι παλινωδίες και η σύγχυση στις κυβερνητικές επιλογές δημιουργούν αβεβαιότητα και φόβο στον έλληνα επιχειρηματία. Καταρρακώνουν το επενδυτικό του σθένος και κάθε αναπτυξιακή του πρωτοβουλία, αφήνοντάς τον έρμαιο σε ένα ασταθές φορολογικό περιβάλλον, σε δυσμενείς χρηματοοικονομικές συνθήκες άντλησης ρευστότητας και σε ένα πολυδαίδαλο σύστημα γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι η ακατάσχετη λήψη δυσμενών φοροεισπρακτικών μέτρων, η επιβολή συνεχώς αυξανόμενων τελών κάθε είδους και η διατήρηση υψηλών εργοδοτικών εισφορών, αυξάνει τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων, μειώνει την ανταγωνιστικότητά τους και τις οδηγεί δικαιολογημένα στην «φυγή», προς αναζήτηση ευνοϊκότερων συνθηκών. Αυτή η «φυγή» μακροοικονομικά μεταφράζεται ως μείωση του εθνικού παραγωγικού προϊόντος, αποστέρηση εσόδων από το σύνολο της οικονομίας, αύξηση της ανεργίας και κατά συνέπεια επιτάχυνση της πορείας βύθισης της χώρας στο φαύλο κύκλο και τη δύνη μιας μακροχρόνιας ύφεσης.
Ειδικότερα στην ερώτησή του ο Βουλευτής σημειώνει ότι, ενώ υπήρχε ήδη ο πετυχημένος Αναπτυξιακός Νόμος 3299/2009 της Νέας Δημοκρατίας, η σημερινή κυβέρνηση τον καταργεί και διατείνεται ότι θα φέρει έναν νέο δικό της. Έναν νόμο που ακόμη δεν έχουμε δει και όταν τελικά δούμε να εφαρμόζεται θα έχει περάσει πολύτιμος χρόνος. Και καταλήγει ρωτώντας τους αρμόδιους Υπουργούς για το πότε επιτέλους η κυβέρνηση θα αφυπνισθεί και θα δώσει σαφή αναπτυξιακά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ή έστω τη συγκράτηση, της μεγάλης αυτής επιχειρηματικής φυγής;
Μέχρι πότε η επιχειρηματικότητα και εν γένει η οικονομία, θα εξακολουθεί να πορεύεται χωρίς αναπτυξιακή πυξίδα και να μάχεται στον πόλεμο της δυσχερούς για τη χώρα μας συγκυρίας, χωρίς αναπτυξιακά όπλα;»