Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Βουλή. Ερώτηση του κ. Στ. Καλαφάτη προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε την με αριθ. 6391/18-11-2010 ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με θέμα τη «Δυσλειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Σχολείων της Θεσσαλονίκης λόγω της περικοπής κονδυλίων για την Παιδεία».
Στην ερώτηση του ο κ. Καλαφάτης υπενθυμίζει ότι το Σεπτέμβριο του 2009, ο σημερινός Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην 74η Δ.Ε.Θ. υποσχόταν επί λέξη τα εξής : «Για την Παιδεία, δέσμευσή μου το 5% του ΑΕΠ και ένα δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον στον πρώτο Προϋπολογισμό». Σήμερα, επισημαίνει ο κ. Καλαφάτης, η κυβέρνηση μειώνει τις πιστώσεις για την Παιδεία σε ποσοστό που ξεπερνά το 30%. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τους Πρυτάνεις, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) οι περικοπές στον τακτικό προϋπολογισμό έχουν φθάσει στο 33%, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το 30%, ενώ ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης μιλάει για μειώσεις χρηματοδοτήσεων που σε σχέση με το 2008, ξεπερνούν σήμερα το 50%. Αποτέλεσμα των περικοπών αποτελεί η σημερινή δυσλειτουργία των εν λόγω ιδρυμάτων, όπως αυτή εμφανίζεται μέσα από τις ελλείψεις σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, σε αίθουσες διδασκαλίας, σε εργαστηριακές υποδομές και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Συνέπεια των ανωτέρω είναι η αναστολή μαθημάτων επιλογής ή και ο κίνδυνος ακύρωσης υποχρεωτικών μαθημάτων, προβλήματα που επιτείνονται από τον πρόσθετο αριθμό μετεγγεγραμμένων φοιτητών.Στη συνέχεια της ερώτησης του ο κ. Καλαφάτης αναφέρει ότι, αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν σύμφωνα με έρευνα της ΟΛΜΕ και 37 Σχολεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία λειτουργούν με ασφυκτικά γεμάτες αίθουσες, λόγω της ύπαρξης πολυμελών τμημάτων με 27 μαθητές και άνω. Από τις πιο τραγικές περιπτώσεις, το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο, όπου υπάρχουν έξι τμήματα με περισσότερους από 30 μαθητές.Η σημαντική περικοπή κονδυλίων και η καθυστέρηση μεταφοράς τους από το Υπουργείο προς τις σχολικές επιτροπές, δημιούργησε υπέρογκες οφειλές κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, απέναντι σε σχολικούς τροχονόμους, καθαρίστριες και προμηθευτές. Μάλιστα, ορισμένοι έμποροι υγρών καυσίμων αρνούνται να εκτελέσουν παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης, μέχρι να εξοφληθούν από τις σχολικές επιτροπές τα χρέη της προηγούμενης χρονιάς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα κατά τον κ. Καλαφάτη, αποτελεί η περίπτωση του 3ου Δημοτικού Σχολείου και δύο (2) συστεγαζόμενων νηπιαγωγείων στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, όπου λόγω οφειλής ύψους 2.150 ευρώ η ΔΕΠΑ διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα 300 μαθητές να μην έχουν θέρμανση.
Για όλα τα παραπάνω, ο κ. Καλαφάτης θέτει ερωτήματα στους αρμόδιους Υπουργούς για το αν έχει αναθεωρηθεί ο κεντρικός στόχος ενίσχυσης της Παιδείας όπως είχε διατυπωθεί δια στόματος Πρωθυπουργού και για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την αναβάθμιση της Παιδείας αφού μειώνει συνεχώς το ποσοστό δαπανών της. Και καταλήγει διερωτώμενος, γιατί η κυβέρνηση δεν εξετάζει και αποφεύγει να συζητήσει με σοβαρότητα την πρόταση του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά, να εξαιρεθεί η Παιδεία από τις γενικότερες περικοπές στην Οικονομία