Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Το έγκλημα φουντώνει, η ΕΛΑΣ αποδυναμώνεται

Κόκκινο έχει χτυπήσει η εγκληματικότητα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς οι παραβατικές συμπεριφορές παρουσιάζουν σημαντική αύξηση το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα της αστυνομίας, που δίνει καθημερινή μάχη για την πάταξή της.
Του Βασίλη Παπαδημούλη
Από τον Έβρο που μαστίζεται από την παράνομη μετανάστευση, τις Σέρρες με τις συνεχείς μικροκλοπές, τη Θεσσαλονίκη όπου καταγράφονται καθημερινά ληστείες και ληστρικές επιθέσεις, έως και τα Γρεβενά όπου παρουσιάζουν έξαρση τα κυκλώματα των απατεώνων, το λεγόμενο “καθημερινό έγκλημα” αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αστυνομικής ημερήσιας διάταξης.
Οι πολίτες νιώθουν περισσότερο ανασφαλείς στην καθημερινότητά τους, και οι διωκτικές αρχές -που βρίσκονται βήματα πίσω από τους κακοποιούς- προσπαθούν να βάλουν φρένο στην καλπάζουσα άνοδο του εγκλήματος. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί. Η αποκαλούμενη μικροεγκληματικότητα δείχνει τώρα το πιο βίαιο πρόσωπό της. Κακοποιοί οπλισμένοι με πιστόλια ή με μαχαίρια τα χρησιμοποιούν με την παραμικρή αντίσταση που συναντούν για να ληστέψουν ανυπεράσπιστους περαστικούς ή οδηγούς οχημάτων, ιδιοκτήτες ψιλικατζίδικων, φούρνων, πρακτορείων ΠΡΟΠΟ, και βέβαια σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις, τράπεζες.
Από τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας, μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 σημειώθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα 7.417 κλοπές-διαρρήξεις, 2.115 κλοπές οχημάτων και 379 ληστείες, χωρίς να έχουν καταγγελθεί από τους παθόντες όλα τα περιστατικά.
Ελλείψεις προσωπικού

Το πρόβλημα με τη μικροεγκληματικότητα, λένε οι αστυνομικοί, είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί σε μία περιοχή. Πότε δεν ξέρεις πού θα γίνει η επόμενη ληστεία ή κλοπή. Ξηροκρήνη, Σταυρούπολη, Επτάλοφος, Ναυαρίνου, Πανεπιστήμια, Καλαμαριά, βρίσκονται στο “κόκκινο”, όπως δείχνουν οι καθημερινοί δείκτες εγκληματικότητας που αναλύουν οι επιτελείς της ΕΛΑΣ.
Την ίδια ώρα, τα αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, αποδυναμωμένα εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων σε προσωπικό, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικά στις ανάγκες της εποχής.
Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν κάποια ενθαρρυντικά μηνύματα με τη δημιουργία των ομάδων ΔΙΑΣ, αλλά δεν είναι αρκετά για να εμπεδώσουν το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών.
“Η μείωση που καταγράφηκε προσωρινά οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη φιλότιμη προσπάθεια των αστυνομικών, οι οποίοι παρά τις σημαντικές ελλείψεις παλεύουν με την εγκληματικότητα, που στις γειτονιές της πόλης βρίσκεται στο ‘κόκκινο’. Τα περιστατικά κλοπών, διαρρήξεων και ληστειών είναι καθημερινά, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται έξαρση της βίας ακόμη και σε μικροκλοπές, όπου οι δράστες δεν διστάζουν να τραυματίζουν το θύμα για να του αποσπάσουν 10-20 ευρώ ή ένα ρολόι” λένε οι συνδικαλιστές.
Ίσως μια αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του εγκλήματος ξεκινήσει με την εφαρμογή του “Καλλικράτη” στην ΕΛΑΣ, καθώς θα μειωθούν τα αστυνομικά τμήματα και θα εξοικονομηθεί ανθρώπινο δυναμικό, που σήμερα κατασπαταλάται. Παράλληλα ωστόσο οι συνδικαλιστές επισημαίνουν πως το ανθρώπινο δυναμικό χρειάζεται ενίσχυση και υλικοτεχνική υποστήριξη, η οποία σήμερα δεν είναι ικανοποιητική.
Δυτική Μακεδονία
Στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 καταγράφηκαν 216 κλοπές-διαρρήξεις, 49 κλοπές οχημάτων και μία ληστεία. Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, η βαριά εγκληματικότητα απουσιάζει από τη συγκεκριμένη περιφέρεια, αλλά οι κλοπές και οι διαρρήξεις στην περιοχή της Κοζάνης βρίσκονται σε έξαρση, ειδικά το τελευταίο διάστημα.
“Εποχική” εγκληματικότητα παρατηρείται και στα Γρεβενά, όπου τελευταία δρουν σπείρες διαρρηκτών που ρημάζουν σπίτια, ενώ έξαρση σημείωσαν και οι απάτες με θύματα ηλικιωμένους.
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Στον Έβρο η παράνομη μετανάστευση αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τους αστυνομικούς, οι οποίοι καθημερινά καλούνται να διεκπεραιώσουν τη γραφειοκρατία για περίπου 200 άτομα, που στη συνέχεια μεταφέρονται στα κέντρα κράτησης, για να αφεθούν ελεύθερα μετά από λίγες ημέρες.Ιδιαίτερη αύξηση της μικροεγκληματικότητας παρατηρήθηκε στην Ξάνθη, όπου μειώθηκε σημαντικά το αστυνομικό προσωπικό. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ, στο πρώτο εξάμηνο του 2010 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταγράφηκαν 503 κλοπές-διαρρήξεις, 289 κλοπές οχημάτων και 19 ληστείες.

Στην Κεντρική Μακεδονία προτιμούν τις διαρρήξεις οικιών
Στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, ιδιαίτερη άνθηση γνωρίζουν οι διαρρήξεις κατοικιών, καθώς μόνο τον Ιούνιο καταγράφηκαν 128 περιστατικά. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο σημειώθηκαν 642 κλοπές-διαρρήξεις, 400 κλοπές οχημάτων και 31 ληστείες.
Καθημερινά είναι και τα κρούσματα διαρρήξεων και κλοπών σε καταστήματα του κέντρου της Κατερίνης, που αποδίδονται συνήθως σε χρήστες ναρκωτικών. Αξιωματικοί της περιοχής ελπίζουν ότι η πρόσφατη ενεργοποίηση της ομάδας ΔΙΑΣ θα μειώσει τη μικροεγκληματικότητα.
Στην περιφέρεια των Σερρών -και ειδικότερα στο Σιδηρόκαστρο, τη Νιγρίτα και την Ηράκλεια- δείχνει να έχει “μετακομίσει” η μικροεγκληματικότητα, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας. Η έντονη παρουσία της ομάδας ΔΙΑΣ έχει θετικά αποτελέσματα, ωστόσο οι κλοπές και οι διαρρήξεις συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς στα χωριά κοντά στα σύνορα. “Έχουμε να κάνουμε με το εισαγόμενο έγκλημα, το οποίο αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά λόγω των σημαντικών ελλείψεων σε προσωπικό, ενώ αντίθετα ενισχύθηκε με την ένταξη γειτονικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, λένε οι αστυνομικοί.