Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Πόθεν έσχες από την πρώτη κατοικία.

Διάταξη βόμβα με τεκμήρια και πόθεν έσχες ακόμα και για την αγορά πρώτης κατοικίας προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αντιλήφθηκε ότι με τα μέτρα που αρχικώς είχε προτείνει, άφηνε εκτός τεκμηρίων τους «έχοντες». Με τις αλλαγές που προτείνονται, αυξάνονται τα τεκμήρια για κατοικίες άνω των 200 τ.μ. καθώς και η προσαύξηση για τις ακριβές περιοχές. Βέβαια, παραμένει το πρόβλημα για τους χαμηλόμισθους τους οποίους σε αρκετές περιπτώσεις «πιάνουν» τα τεκμήρια λόγω στρέβλωσης του συστήματος.
Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη, που εκτιμάται με βάση τις δαπάνες συντήρησης, τις πάγιες καταναλώσεις και τις δαπάνες λειτουργίας και ορίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης κύριας κατοικίας, ορίζεται κλιμακωτά, για τα 80 πρώτα τ.μ. κύριων χώρων αυτής, με 60 ευρώ το τ.μ., από 81 μέχρι και 200 τ.μ., με 80 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, από 201 μέχρι και 300 τετραγωνικά μέτρα με 150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και για τα πλέον των τριακοσίων τετραγωνικών μέτρων κύριων χώρων αυτής, 200 ευρώ το τ.μ.
Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό τριάντα ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται, προκειμένου για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης, σύμφωνα με τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ακινήτων, από 2.800 ευρώ έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, κατά 40% και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και άνω το τετραγωνικό μέτρο, κατά 70%. Όλα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται, προκειμένου για μονοκατοικίες, κατά 20%.Σε ισχύ μπαίνει το «πόθεν έσχες» για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Μέχρι σήμερα απαλλασσόταν η πρώτη κατοικία από το τεκμήριο μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα. Με τις προτεινόμενες διατάξεις η εφορία θα λαμβάνει υπόψη της και την αγορά πρώτης κατοικία από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο, προκειμένου να εξακριβώσει την προέλευση των χρημάτων. Ταυτόχρονα και εφόσον η αγορά ή ανέγερση της κατοικίας δεν καλύπτεται από το εισόδημα η εφορία θα υπολογίζει τον φόρο με τεκμαρτό τρόπο.
«Απογευματινή»