Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ Στο εδώλιο οι έμποροι ανθρώπων

“Είμαι Βούλγαρος, πολύ φτωχός, και κάποιοι άλλοι Βούλγαροι με έχουν βγάλει στα φανάρια και με εκμεταλλεύονται, με δέρνουν. Μπορώ να δείξω το σπίτι τους, για να τους πιάσετε, γιατί είναι κακοί”.
Αυτό το σημείωμα, που παρέδωσε 46χρονος ανάπηρος επαίτης σε αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης, ξετύλιξε το κουβάρι κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων, που δρούσε σε Βουλγαρία και Ελλάδα. Ένα ζευγάρι, εκ των οποίων ο άντρας διαφεύγει και αναζητείται, και ένας 53χρονος Βούλγαρος κατηγορούνται πως έστησαν το δίκτυο με άγνωστους ομοεθνείς τους στη Βουλγαρία, “αγοράζοντας” αντί 1.000 λέβα (500 ευρώ) ανάπηρους, που τους ανάγκαζαν να ζητιανεύουν εισπράττοντας τα χρήματα που είχαν, με αντάλλαγμα άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε εγκαταλειμμένα σπίτια της Θεσσαλονίκης. Οι τρεις αλλοδαποί παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών να δικαστούν στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο για εμπορία ανθρώπων και ληστεία.
Τον εντόπισε οδηγός Ι.Χ.
Η υπόθεση αποκαλύφτηκε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν οδηγός αυτοκινήτου τηλεφώνησε στην αστυνομία, λέγοντας πως ένας ανάπηρος που επαιτούσε στη διασταύρωση των οδών Βούλγαρη και Κ. Καραμανλή κινδύνευε να παρασυρθεί από αυτοκίνητα. Όταν έφτασαν στο σημείο, ο 46χρονος ανάπηρος τους έδωσε το σημείωμα, υποδεικνύοντας τον 53χρονο ομοεθνή του, που βρισκόταν στην άλλη γωνία και επιτηρούσε τις κινήσεις του. Από την έρευνα προέκυψε πως ο 46χρονος είχε έρθει μόνος του στην Ελλάδα, αλλά τα μέλη του κυκλώματος τον χτυπούσαν αρπάζοντας τα χρήματα που είχε, για να αλλάξει πιάτσα, γι’ αυτό ζήτησε από διερμηνέα της βουλγαρικής να του γράψει το σημείωμα. Αντίθετα, οι κατηγορούμενοι εκμεταλλεύονταν 61χρονο ανάπηρο με κομμένα πόδια, τον οποίο “αγόρασαν” από τη Βουλγαρία, όπου επίσης είχε πέσει θύμα εκμετάλλευσης κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων. Ο 61χρονος αποκάλυψε πως οι ομοεθνείς του τον βασάνιζαν, ειδικά στις περιπτώσεις που τα έσοδα από την επαιτεία ήταν λιγότερα από 150 ευρώ ημερησίως. “Κατά σύστημα χρησιμοποιούσαν ανάπηρους συμπατριώτες τους, προκειμένου να ζουν οι ίδιοι παρασιτικά, εκμεταλλευόμενοι τη δυστυχία των άλλων και τα φιλάνθρωπα αισθήματα των πολιτών”, επισημαίνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα. Κ.Κ.
«Μακεδονία»