Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Παραδοσιακό κοκορέτσι από τη Βόρεια Φθιώτιδα!

Το κοκορέτσι για τη Φθιώτιδα δεν είναι μόνο ένα πασχαλινό έδεσμα αλλά μια «γευστική συνήθεια» για τον ουρανίσκο και όχι μόνο, όσων κατάγονται ή έχουν επισκεφτεί την περιοχή μας! Αποτελεί όμως αναπόσπαστο κομμάτι του πασχαλινού τραπεζιού στα περισσότερα σπίτια της περιοχής όπως και η πατροπαράδοτη μαγειρίτσα ή «γεμίδια» και ίσως τα «γαρδουμπάκια». Έτσι λοιπόν θα ήταν σώφρον να αναφέρουμε τα υλικά και τον τρόπο παρασκευής αυτού του λαχταριστού αλλά και παντός καιρού ελληνικού εδέσματος που ταιριάζει απόλυτα με τις γαστριμαργικές συνήθειες του Έλληνα αλλά είναι τόσο ξένο με αυτές των «φίλων» μας Ευρωπαίων (μέρες που είναι…). Ξεκινάμε λοιπόν με τα απαραίτητα υλικά που θα χρειαστούμε για την παρασκευή μιας σούβλας κοκορέτσι και που είναι: 1-2 αντεριές (από αρνί ή κατσίκι), 1-2 συκωταριές, πνευμόνια, γλυκάδια, δυόσμος φρέσκος, 4 λεμόνια, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Καθαρίζουμε πάντα πολύ καλά τις αντεριές. Με ένα μολύβι, ή ένα χοντρό βελονάκι γυρίζουμε τα έντερα ώστε το εσωτερικό να βγει έξω και μ’ αυτό τον τρόπο να καθαρίσουν καλύτερα. Για να καταφέρουμε να γυρίσουμε το έντερο διπλώνουμε λίγο τη μία άκρη του και τη σπρώχνουμε με το μολύβι στο εσωτερικό του. Κρατώντας το μολύβι με το δεξί χέρι και χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα του δεξιού χεριού, μαζεύουμε στο μολύβι αρκετή ποσότητα εντέρου. Με το αριστερό χέρι, βοηθάμε το έντερο να μαζεύεται στο ξυλάκι, προσέχοντας μην το τρυπήσουμε. Όταν συγκεντρωθεί αρκετό, το απλώνουμε σε ένα μπολ με άφθονο νερό. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να γυρίσει όλο το έντερο ανάποδα. Όταν έχει περάσει το ξύλο μέσα από το έντερο, τραβάμε πολύ προσεκτικά το έντερο έτσι ώστε να γυρίσει το μέσα–έξω. Προαιρετικά αλλά όχι καλύτερα, μπορούμε να σχίσουμε ελαφρά το έντερο κατά μήκος για να καθαρίσει. Αφού γυρίσουμε τις αντεριές, τις πλένουμε πάρα πολύ καλά και στη συνέχεια τις τοποθετούμε σε ένα μπολ με νερό και τον χυμό του λεμονιού. Προσθέτουμε ρίγανη και λίγο αλατάκι. Έτσι τα έντερα ασπρίζουν και σφίγγουν με αποτέλεσμα να τυλίγονται πιο εύκολα και σφιχτά. Στη συνέχεια κόβουμε την συκωταριά όπως και τα γλυκάδια σε κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολάκι μαζί με αλάτι, πιπέρι, δυόσμο και ρίγανη, ανακατεύοντας καλά με το χέρι. Παίρνουμε την σούβλα και βάζουμε από κάτω ένα κομμάτι από το διάφραγμα και στη συνέχεια τοποθετώντας εναλλάξ, 1 πνευμόνι, 1 συκώτι, 1 γλυκάδι τα κομμάτια της συκωταριάς και των γλυκαδιών. Τυλίγουμε τις αντεριές γύρω από το κοκορέτσι ξεκινώντας από την άκρη της αντεριάς στην αρχή του κοκορετσιού. Γυρνώντας τη σούβλα τυλίγουμε το έντερο πολύ καλά ξεκινώντας από την άκρη κάθε κομματιού που τελειώνει και συνεχίζοντας με νέο κομμάτι μέχρι να τελειώσουν, φροντίζοντας για ομοιόμορφη κατανομή. Την τελευταία άκρη τη στερεώνουμε περνώντας την κάτω από μια δύο σειρές εντέρων. Στερεώνουμε κάθετα τη σούβλα σε όρθια θέση μέσα σε ένα ταψάκι, προστατευμένο από έντομα. Ψήνουμε το κοκορέτσι στα κάρβουνα, περιστρέφοντας τη σούβλα πιο γρήγορα στην αρχή και πιο αργά στη συνέχεια, τρυπώντας κάπου κάπου για να στραγγίξει τα υγρά του.Το κοκορέτσι σερβίρεται ζεστό. Καλή όρεξη, και καλό Πάσχα!!!
ΟΘΡΥΣ-ΝΕΤ