Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Ψηφιακοί χάρτες στην υπηρεσία των αγροτών

 Στη μείωση του κόστους παραγωγής, μέσω της λελογισμένης χρήσης λιπασμάτων, στη βελτίωση της ασφάλειας των αγροτικών προϊόντων, αλλά και στη σωστή επιλογή της κατάλληλης καλλιέργειας για κάθε περιοχή θα συμβάλουν οι νέοι ψηφιακοί εδαφολογικοί χάρτες για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Περισσότεροι από 11.000 ψηφιακοί και εκτυπωμένοι χάρτες, που σύντομα θα βρίσκονται αναρτημένοι και στο Διαδίκτυο, χαρτογραφούν τρία εκατομμύρια στρέμματα πεδινής και ημιπεδινής καλλιεργήσιμης γης σε πέντε νομούς - Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Εβρου - αποκαλύπτοντας τη σύνθεση των εδαφών από πλευράς θρεπτικών στοιχείων, βαρέων μετάλλων και ποιότητας των αρδευτικών υδάτων.
Χρήσιμο εργαλείο
Πρόκειται για ένα νέο, υπερσύγχρονο εργαλείο στα χέρια της πολιτείας, αλλά και των αγροτών, που πλέον θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τη σύνθεση των κατά τόπους καλλιεργήσιμων εκτάσεών τους, προκειμένου στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν λίπασμα και εδαφοβελτιωτικά προϊόντα ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες. Με τους θεματικούς εδαφολογικούς χάρτες είναι πλέον γνωστή η οξύτητα των εδαφών (Ph), τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν (κάλλιο, φώσφορος, βόριο κ.ά.), τα βαρέα μέταλλα (μόλυβδος, κάδμιο κ.λπ.), αλλά και η ποιότητα του αρδευτικού νερού (αλατότητα, θρεπτικά στοιχεία, νιτρικά κ.ά.). Στο εξής, οι παραγωγοί θα μπορούν να επιλέγουν την κατάλληλη και οικονομικά συμφέρουσα καλλιέργεια, γνωρίζοντας την ποιότητα των εδαφών, άρα και το κόστος των λιπασμάτων και εδαφοβελτιωτικών που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν. Οι θεματικοί χάρτες, που παράχθηκαν από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Εδαφολογίας και το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS) στη Γεωργία της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά εργαστήρια της χώρας, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες του εξωτερικού και της Ελλάδας, αφορούν την Αν. Μακεδονία-Θράκη και το σύστημα θα εγκατασταθεί σύντομα στις διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των πέντε νομών και στην Περιφέρεια.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Εδαφολογίας, καθηγητή Ν. Μισοπολινό, κατέχοντας αυτή την πληροφόρηση μπορεί κανείς να προγραμματίσει την αγροτική παραγωγή. Οπως σημείωσε, εξάλλου, η ίδια η διαδικασία παραγωγής των χαρτών αποτελεί ένα επίτευγμα. Στο παρελθόν, εξήγησε, διαρκούσε τουλάχιστον μια δεκαετία και ενείχε υπέρογκο κόστος, ενώ σύντομα οι χιλιάδες χάρτες που απαιτούνταν για την κάλυψη ολόκληρης της Περιφέρειας κατέληγαν ξεπερασμένοι. Η σύνθεση όλης αυτής της πληροφορίας ήταν σχεδόν αδύνατη. «Σήμερα, με ένα “κλικ” στον υπολογιστή ή στο Διαδίκτυο, τόσο η πολιτεία όσο και ο αγροτικός κόσμος μπορούν να πληροφορηθούν, να σχεδιάσουν την αγροτική παραγωγή και τελικά να την εφαρμόσουν με τον πλέον οικονομικό, αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο», είπε ο ίδιος, σημειώνοντας πως αυτή η τεχνογνωσία μπορεί ακόμη και να εξαχθεί.
Τεχνολογία αιχμής
Για την παραγωγή των ψηφιακών εδαφολογικών χαρτών, που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου AGROTICA το διήμερο 5-6 Φεβρουαρίου, αξιοποιήθηκε, όπως εξήγησε, τεχνολογία αιχμής: δορυφορικές φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας, δειγματολήπτες με GPS και υδραυλικά τρυπάνια σε περισσότερα από 50.000 σημεία. Τα δείγματα, που κατέληγαν σε εργαστήρια ανάλυσης της Ελλάδας και του Ην. Βασιλείου, έδιναν δεδομένα που επέστρεφαν στα πανεπιστημιακά εργαστήρια, ώστε να εισαχθούν στο σύστημα και να διαμορφώσουν τους χάρτες.