Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Συνάντηση αγροτών με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Σήμερα η συνάντηση αγροτών με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή. Αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα σχεδιάζουν να κατέβουν στην Αθήνα τη Δευτέρα για διαμαρτυρία. Παραμένουν στα μπλόκα τους οι αγρότες των Αδέσμευτων Συλλόγων του Ν. Σερρών. Προβλήματα στην είσοδο αλλά και στην έξοδό τους από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αντιμετώπισαν νωρίτερα δεκάδες φορτηγά και νταλίκες, που οι οδηγοί τους ήθελαν είτε να επιβιβαστούν σε κάποιο πλοίο για να ταξιδέψουν προς Ιταλία, είτε μετά την αποβίβαση τους από πλοίο να αποχωρήσουν για το εσωτερικό της χώρας. Αιτία των προβλημάτων, σύμφωνα με το αρχηγείο της Αγροφυλακής, ήταν ο αποκλεισμός της μοναδικής εισόδου του λιμανιού από δεκάδες τρακτέρ, τα οποία οι αγρότες της Θεσπρωτίας τοποθέτησαν μπροστά από την είσοδο του εθνικού λιμανιού. Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας βρέθηκε εισαγγελέας που συζήτησε με τους αγρότες.
Διάλογος με Μπατζελή, διαμαρτυρία στο Ζάππειο
Συνάντηση με την Κατερίνα Μπατζελή, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα έχει το απόγευμα, το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο των αγροτών. Οι αγρότες από 10 μπλόκα των Γρεβενών δεσμεύτηκαν να ανοίξουν τους δρόμους έως ότου συναντηθούν με την υπουργό. Οι αγρότες από το μπλόκο του Προμαχώνα, μετά από την συνάντηση που είχαν την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, κ. Μπορίσοφ, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ανοίγουν καθημερινά το μπλόκο για λίγες ώρες. Ο κ. Μπορίσοφ δεσμεύτηκε να συμβάλει μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση των αγροτικών προβλημάτων. Τη Δευτέρα, αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας προγραμματίζουν να κατέβουν στην Αθήνα με λεωφορεία και να συγκεντρωθούν έξω από το Ζάππειο, όπου θα διεξάγεται ο διήμερος διάλογος για το Αγροτικό. Τα μπλόκα είναι ο καλύτερος τρόπος για να βλάψουμε τη χώρα και τους εαυτούς μας, δήλωσε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή. Πρόσθεσε ότι συμμερίζεται την αγωνία των αγροτών, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν χρήματα.
Δεν θα συμμετάσχουν στην αυριανή συνάντηση οι αγρότες του Προμαχώνα. Αμετακίνητοι από τα μπλόκα τους δηλώνουν οι αγρότες των Αδέσμευτων Συλλόγων του νομού Σερρών από τον Προμαχώνα. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που απέστειλαν στα ΜΜΕ, καλούν την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αικατερίνη Μπατζελή να συζητήσουν, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματά τους, ενώ στην ίδια ανακοίνωση της υπενθυμίζουν τις περσινές επισκέψεις της στη Νομαρχία Σερρών και τις υποσχέσεις που τους έδινε: «Καλούμε την υπουργό να συζητήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο τα οικονομικά και θεσμικά μας αιτήματα. Της υπενθυμίζουμε τις συχνές παρουσίες της στην Νομαρχία Σερρών, τις υποσχέσεις της, που η ίδια μας έδινε, τις φράσεις της ότι αυτά που σας δίνουν είναι ψίχουλα»,' αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωσή τους. Εξάλλου στην ίδια επιστολή απευθυνόμενοι οι αγρότες στη Βουλγαρική κυβέρνηση επισημαίνουν: «Καλούμε επίσης τη Βουλγαρία να αποσύρει την προσφυγή της και οποιοδήποτε αίτημά της σε ευρωπαϊκά όργανα και υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για λαϊκούς αγροτικούς αγώνες και ότι η χώρα μας δεν φέρθηκε ανάλογα στις δύσκολες ώρες της Βουλγαρίας» αλλά και ότι «το άνοιγμα των συνόρων για τρεις ώρες έγινε μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους». Κλείνοντας την επιστολή τους οι αγρότες απευθυνόμενοι στην κα Μπατζελή τονίζουν: «Στην αναλγησία της κας υπουργού, οι αγρότες απαντούν με δύο ώρες άνοιγμα των συνόρων κάθε μέρα για τα ευπαθή προϊόντα. Επίσης οι αγρότες δεν είναι ενάντια στην κοινωνία. Παλεύουν με αυτή και για αυτή. Η κ. υπουργός να αντιληφθεί την κρισιμότητα και αν δεν μπορεί ας παραιτηθεί». Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο των Αδέσμευτων Αγροτών Ηράκλειας Άρη Λιούτα, ο δρόμος παραμένει ανοιχτός για ΙΧ αυτοκίνητα και νταλίκες με ευπαθή προϊόντα. Να σημειωθεί ότι μετά την παραγγελία της Εισαγγελίας Σερρών στην Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών να ασκηθούν μηνύσεις για παρακώλυση της κυκλοφορίας, τα περισσότερα τρακτέρ στον Προμαχώνα είναι χωρίς πινακίδες.