Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

7 Αλλαγές στο ασφαλιστικό με την ισχύουσα νομοθεσία με την είσοδο του νέου έτους

Οι 7 αλλαγές που θα επέλθουν στο ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων στον ιδιωτικό στον ευρύτερο δημόσιο τομέα από την 1.1.2010, στο πλαίσιο εφαρμογής των προηγούμενων ασφαλιστικών νόμων των υπουργών Σιούφα, Παπαϊωάννου, Ρέππα και Πετραλιά είναι:   1. Αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά ένα εξάμηνο. Συγκεκριμένα αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους συμπληρώνουν τα απαιτούμενα για τη θεμελίωση έτη ασφάλισης το 2010. Πρόκειται για τα γνωστά εξάμηνα που προστίθενται σταδιακά τα τελευταία 17 χρόνια σε εφαρμογή του Ν. 2084/92.  2. Αύξηση των ετών ασφάλισης για συνταξιοδότηση. Πρόκειται και στην περίπτωση αυτή για τα γνωστά εξάμηνα που προστίθενται κάθε χρόνο, σε εφαρμογή του Ν. 2084/92, στα έτη ασφάλισης που απαιτούνται, προκειμένου να θεμελιωθεί το συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Στον ΟΓΑ τα έτη ασφάλισης αυξάνονται κατά ένα έτος, με βάση τον Ν. 2458/97. Καμία αλλαγή δεν έχουμε στα έτη που απαιτούνται για συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ, το Ταμείο Εμπόρων, το Δημόσιο ενώ καμία αύξηση δεν προβλέπεται για όσους έχουν θεμελιώσει ήδη συνταξιοδοτικό δικαίωμα με οποιεσδήποτε προϋποθέσεις. 3. Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για μητέρες ανήλικων τέκνων. Σύμφωνα με τον νόμο Πετραλιά καταργείται από την 1η Ιανουαρίου 2010 για τις μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992 ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) το μειωμένο όριο ηλικίας, με την προσθήκη ενός χρόνου κατά έτος και μέχρι το 55ο έτος της ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι για να συνταξιοδοτηθεί μια μητέρα ανήλικου τέκνου, ασφαλισμένη του ΙΚΑ μέσα στον επόμενο χρόνο, κάνοντας χρήση των ειδικών διατάξεων, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 51ο έτος. Η ηγεσία του Yυπουργείου Εργασίας βάσει και των προεκλογικών της δεσμεύσεων, προχώρησε σε αναστολή της ρύθμισης για ένα χρόνο με στόχο να επανεξετάσει τις παραμέτρους. Ωστόσο, οι τελικές παρεμβάσεις θα εξαρτηθούν από τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.  4. Μείωση κατά 2% του ποσοστού αναπλήρωσης για τις συντάξεις του Δημοσίου και των ασφαλισμένων σε ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών με βάση τον νόμο Ρέππα. Η μείωση αφορά τα χρόνια που έχει συμπληρώσει εργαζόμενος μετά την 1-1-2008 και όχι τα χρόνια που έχει συμπληρώσει μέχρι την 31-12-2007. Τα χρόνια ασφάλισης που έχουν συμπληρωθεί μέχρι 31-12-2007 υπολογίζονται με βάση τον τελευταίο μισθό, που θα έχει το 2010 ο εργαζόμενος και μόνο τα τρία χρόνια θα υπολογιστούν με βάση τις αποδοχές της τελευταίας διετίας . 5. Μείωση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης για τους αγρότες: Oσοι από τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ συνταξιοδοτηθούν από τον κλάδο κύριας ασφάλισης του Οργανισμού το 2010 θα λάβουν 4% μικρότερη, βασική σύνταξη σε σχέση μ' αυτή που λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2009. Η μείωση της βασικής σύνταξης άρχισε το 2003 με τον Ν. 2458/97 με πόστο 4% κάθε χρόνο. Oσοι, λοιπόν, συνταξιοδοτήθηκαν το 2009 είχαν μειωμένη βασική σύνταξη κατά 28%, ενώ όσοι συνταξιοδοτηθούν το 2010 θα έχουν μειωμένη βασική σύνταξη κατά 32%.
6. Αύξηση των ημερών ασφάλισης για υγειονομική περίθαλψη. Το 2010 αυξάνεται και ο αριθμός ημερών ασφάλισης στο ΙΚΑ που απαιτούνται για την ασφαλιστική κάλυψη του εργαζομένου σε παροχές υγειονομικής περίθαλψης. Η αύξηση αυτή γίνεται σταδιακά κατά 10 ημέρες ασφάλισης ανά έτος, έτσι ώστε σε μια πενταετία να έχουν διαμορφωθεί οι απαιτούμενες ημέρες των 100 από 50 που είναι σήμερα. Για τους εργαζομένους στα οικοδομοτεχνικά έργα η αύξηση αυτή θα γίνει μέχρι τις 80 ημέρες ασφάλισης. Πάντως, για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας ή για τη θεώρησή του από 1.1.2010 θα απαιτούνται 70 ημέρες ασφάλισης από 60 που προβλέπονται ως 31.12.2009.
 7. Σταδιακή κατάργηση δυνατότητας για λήψη μειωμένης σύνταξης στο 50ό έτος της ηλικίας με την προσθήκη ενός έτους με αρχή το 2010 και τη συμπλήρωση του 55ου έτους

Ποιες αλλαγές προτείνονται στο νέο ασφαλιστικό.

Οι αλλαγές που έχει προτείνει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εργασίας κινούνται γύρω από εννέα άξονες. Ενοποιήσεις των Ταμείων κύριας ασφάλισης, για τρεις μεγάλες ομάδες, τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, μετά την εκπόνηση αναγκαίων μελετών. Θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών- παροχών, καθώς και ενίσχυση των κινήτρων ασφάλισης και παραμονής στην εργασία (εξάλειψη των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση). Αλλαγή του καθεστώτος της διαδοχικής ασφάλισης έτσι ώστε, πέραν του δίκαιου υπολογισμού της σύνταξης για τον ασφαλισμένο, να διευκολυνθεί η κινητικότητα στην αγορά εργασίας. Σύσταση ενιαίων τοπικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. Λογιστικός διαχωρισμός των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές. Ενίσχυση των κινήτρων εθελοντικής παραμονής στην εργασία, μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Θέσπιση ενιαίου καθεστώτος για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ενιαίου καθεστώτος απονομής συντάξεων με αναπηρία σε όλα τα Ταμεία. Καθιέρωση πάγιου συστήματος ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα Ταμεία, ενός σταθερού δηλαδή συστήματος, που μπορεί να γίνει με τη βελτίωση του υπάρχοντος πλαισίου του Ν. 2676/1999.