Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Χαλαρώστε επισκεπτόμενοι το πετρινο δάσος


Χαλαρώστε και ξενοιάστε για λίγο επισκεπτόμενοι το πέτρινο δάσος

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Θεσσαλονίκη και ανάμεσα στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη βρίσκεται το χωριό Νυμφόπετρα το οποίο έγινε γνωστό τόσο στην Ελλάδα
όσο και στο εξωτερικό από τις γνωστές.... για τον μύθο τους Νυμφοπετρες. Ο επισκέπτης που έχει προορισμό από και προς την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη και χρησιμοποιεί την Εγνατία οδό έχει την δυνατότητα να κατέβει από τους δυο κόμβους της Νυμφόπετρας και του Προφήτη και να γνωρίσει από κοντά το όμορφο τοπίο με τις Νυμφοπετρες. Ο χώρος οποίος έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να περπατήσει ανάμεσα στο δάσος με τα πλακόστρωτα δρομάκια, να φωτογραφηθεί και να αναπαυθεί στα κιόσκια, απολαμβάνοντας την καταπληκτική θεά. Τα τελευταία χρόνια οι Νυμφοπετρες γίνονται τα ντεκόρ των φωτογράφων για τις φωτογραφήσεις των νεόνυμφων σε εκδηλώσεις γάμων. Επίσης στο χώρο στις Νυμφόπετρες για δεύτερη χρονιά φέτος ο τοπικός σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος» Νυμφόπετρας διοργάνωσε λαϊκές βραδιές με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα κεφιού. Στο χωριό υπάρχουν ταβέρνες όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν παραδοσιακά προϊόντα. Ευκαιρία δοθείσης λοιπόν ας χαλαρώσουμε και ας ξενοιάσουμε για λίγο, αποδρώντας από τα καθημερινά μας προβλήματα, ειδικά αυτές τις ημέρες των εκλογών.



Στο φως το χαμένο Κάστρο της Νυμφόπετρας.

Εδώ και αιώνες ένα από τα πολεμικά κάστρα, που πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και που βρίσκεται στα βόρεια του χωριού Νυμφόπετρα, είναι κυριολεκτικά θαμμένο μέσα στο πυκνό δασός. Το σημείο όπου βρίσκεται το κάστρο δείχνει την στρατηγική σημασία που είχε στην αρχαιότητα και το ρόλο που διαδραμάτισε στις πολεμικές επιχειρήσεις. Σημείο που είχε την δυνατότητα του ελέγχου ολόκληρης της ανατολικής πεδιάδας της αρχαίας Μυγδονίας από τα στενά της Ρεντίνας, την Βόρεια Χαλκιδικής, μέχρι Ανατολικά του Λαγκαδά. Σήμερα οι κάτοικοι του χωριού καταβάλουν προσπάθειες για την ανάδειξη αυτού του ιστορικού μνημείου και την αξιοποίηση του. Όσοι από τους κατοίκους κατόρθωσαν να προσεγγίσουν τον λόφο που βρίσκεται το κάστρο, έμειναν έκπληκτοι από τα κυκλώπεια τείχη και τους πελώριους λίθους που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του. Δεν μένει πλέον ο Δήμος Εγνατίας σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία να αναδείξουν αυτό σημαντικό έργο της αρχαιότητας πριν ο χρόνος το καταστρέψει περισσότερο. Στις φωτογραφίες ένα μέρος του τοίχου του Κάστρου και την ανάβαση κατοίκων στο Κάστρο.

Ο κυρ – Χαράλαμπος Μητσόγλου από την
Νυμφόπετρα είναι 108 ετών και χέρι άκρας υγείας

Η περίπτωση του κ. Χαραλάμπου Μητσόγλου από την Νυμφοπετρα Λαγκαδά που σήμερα έχει φτάσει 108 χρόνια ζωής είναι από τις περιπτώσεις που σπάνια συναντά κανείς στο βίο της ζωής του. Άνθρωπος γεμάτος ζωντάνια και με νηφάλιο πνεύμα χαίρεται την κάθε στιγμή με τα παιδιά του τα εγγόνια του και τα δισέγγονα του. Ο κυρ Χαράλαμπος είναι ο άνθρωπος της πρώτης γενιάς των ξεριζωμένων από τον Πόντο και ως εκ τούτο είναι φυσικό στις συζητήσεις του να αναφέρεται στα θλιβερά γεγονότα της περιόδου εκείνης. Με εκπληκτική διαύγεια πνεύματος εξιστορεί τις βαρβαρότητες και τις θηριωδίες των τούρκων. Πώς είναι δυνατόν άλλωστε να λησμονήσει τις θηριωδίες του Τοπάλ Οσμάν, πώς να ξεχάσει όταν μπροστά τα μάτια του έβλεπε να δολοφονούνται οι δικοί του άνθρωποι; Πώς να ξεχάσει το οδοιπορικό του θανάτου για χιλιάδες συμπατριώτες του; Πως λοιπόν να λησμονηθούν τα απεχθέστερα εγκλήματα της ανθρωπότητας; Πώς να μην σκιρτήσει η καρδιά σου στην οδυνηρή μαρτυρική κατάθεση ενός ανθρώπου που έζησε τα συγκλονιστικά γεγονότα του ξεριζωμού στο πετσί του; Με νηφάλιο και καθαρό πνεύμα παρά το βάρος των χρόνων του ξετυλίγει στιγμή προς στιγμή μνήμες από τα γεγονότα και τις βαρβαρότητες των τούρκων. Εμείς οι νεότεροι έχουμε χρέος να διατηρούμε την μνήμη των ιστορικών γεγονότων ζωντανή γιατί αυτό επιτάσσει το χρέος κάθε πολίτη και κάθε λαού. Σήμερα διαμένει με την κόρη του και το γαμπρό του στο Ασκό Θεσσαλονίκης








Φώτο Χαράλαμπος Μητσόγλου




Χρήστος Γιαννακίδης

Νυμφόπετρα


«Στην Νυμφόπετρα του νομού Θεσσαλονίκης
αναστυλώνουν» μνήμες του παρελθόντος

Αξιέπαινη η πρωτοβουλία των κατοίκων του χωριού Νυμφόπετρας να αναστυλώσουν μέρος των κτισμάτων του παλιού τους χωριού και να εξωραΐσουν τους χώρους που τους περιβάλουν. Το ξεκίνημα έγινε με την ανακατασκευή εξ΄ολοκλήρου του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου και την δένδρο φύτευση γύρο από τον ναό καθώς και του ομώνυμου λόφου το οποίο σήμερα δεσπόζει ένα θαυμάσιο δασύλλιο. Πριν λίγους μήνες εργασίες αναστύλωσης του παλιού δημοτικού σχολείου οι οποίες εργασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Με την ολοκλήρωση του, κτήριο θα στεγάσει το Μουσείο αγροτικών εκθεμάτων. Για τους κάτοικους μήνες ο σύλλογος του χωριού «Μέγας Αλέξανδρος» με την βοήθεια του δήμου Εγνατίας άρχισε τις της Νυμφόπετρας η προσπάθεια αναστύλωσης και ανάδειξης της τοποθεσίας Τσαλή Μαχαλά -που είναι η παλιά ονομασία της Νυμφόπετρας - έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι στον χώρο αυτό εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες τα πρώτα χρόνια του ξεριζωμού τους από τις αλησμόνητες πατρίδες, τον Πόντο και την ανατολική Θράκη το 1922. Στον χώρο αυτόν έζησαν και βίωσαν τραγικές στιγμές της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος. Βιώματα που έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένα στην μνήμη τους. Κάθε φορά που ανηφορίζουν οι κάτοικοι για να επισκεφθούν την γενέτειρα τους έρχονται στην μνήμη τους τα γεγονότα του β΄ Παγκοσμίου Πολέμου της Γερμανικής και της Βουλγαρικής κατοχής καθώς και του εμφυλίου πολέμου. Η διηγήσεις τους συγκλονίζουν. Ο φρικτός θάνατος του τότε νεαρού δασκάλου ονόματι Θωμά από Βούλγαρους κομιτατζήδες την ώρα της πρόσκληση των μαθητών για εκπαίδευση είναι η πιο τραγική. Το τραγικό γεγονός συνέβη λίγα μέτρα από το δημοτικό σχολείο το οποίο σήμερα οι κάτοικοι αναστυλώνουν, ταυτόχρονα «αναστυλώνουν» τις μνήμες τους μετά από 65 χρόνια και πλέον από την μαύρη εκείνη περίοδο. Είναι πλέον επιτακτικό αίτημα των κατοίκων για τοποθέτηση ενός μνημείου στον χώρο όπου δολοφονήθηκε ο εκπαιδευτικός εν ώρα καθήκοντος, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής που πρέπει να αποδοθεί έστω και με καθυστέρηση στον ήρωα δάσκαλο. Στην φωτογραφία βλέπουμε την αναστήλωση του παλιού σχολείου, τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου και το δασύλλιο στον ομώνυμο λόφο.
Χρήστος Γιαννακίδης