Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Η κουκούλα ως έμβλημα των άκρων

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η επέλαση του φόβου, που παρακολουθούμε ως… sequel της Αθήνας του 2008 αυτή τη φορά στο Λονδίνο, αντιμετωπίστηκε από πολλά ελληνικά ΜΜΕ και «ειδικούς αναλυτές», με την αναμενόμενη και τόσο χαρακτηριστική ελληνική… ελαφρότητα. Φασαρία να γίνεται, και εμείς να σιγοντάρουμε.
Ακόμη και όταν οι συγγενείς των θυμάτων καλούν τους νεαρούς ταραχοποιούς να γυρίσουν στο σπίτι τους, ακόμη και όταν αριστερές εφημερίδες στη Μεγάλη Βρετανία σπεύδουν να υιοθετήσουν ακραίους χαρακτηρισμούς κατά όσων κάνουν τα επεισόδια, που θα έκαναν και τον Νικολά Σαρκοζί (με την αποστροφή περί «καθαρμάτων» στα προάστια του Παρισιού) να… κοκκινίζει, εμείς διατηρούμε τη σκέψη μας… στην κατάψυξη.
Το ξέσπασμα βίας και εγκληματικότητας στο Λονδίνο, δεν στηρίζεται σε καμία δίκαιη και αναπόφευκτη αγανάκτηση για το χαμηλό βιωτικό επίπεδο, τo αυξημένο κόστος ζωής, την έλλειψη οράματος για το μέλλον από την πολιτική ηγεσία. Δεν εδράζεται στην επιθυμία των νέων να αλλάξουν τον κόσμο. Όλο αυτό το «πανηγύρι», στήθηκε, ώστε μέσα από το χάος, να κερδίσει ο καθένας ό, τι περισσότερο μπορούσε. Κατά προτίμηση, λεηλατώντας τις βιτρίνες των καταστημάτων που είχαν νωρίτερα παραδοθεί στις φλόγες.
Τα «άκρα» βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στις μέρες μας, λόγω της διεθνούς ανησυχίας για το μέλλον, και της ανεπάρκειας των πολιτικών ηγεσιών του πλανήτη να αποφασίσουν και να εφαρμόσουν τις πλέον αποτελεσματικές στρατηγικές για την υπέρβαση της κρίσης. Μιας κρίσης που ξεκίνησε από την οικονομία, για να μπολιάσει με ταχείς ρυθμούς την κοινωνία, τη σκέψη, την ηθική της ανθρωπότητας.
Η επόμενη ιστορική αναμέτρηση που έχουν μπροστά τους οι γενιές μας, θα είναι με τα άκρα. «Δίδυμος αδελφός» των οποίων είναι ο λαϊκισμός. Που επίσης αποτελεί ομοτράπεζο των δειλών. Εκείνων που δεν αντιλαμβάνονται το χρέος και την ευθύνη τους, σε όποιον τομέα της κοινωνικής διαστρωμάτωσης και αν δραστηριοποιούνται. Που θέλουν να κρυφτούν.
Γι’ αυτό και βλέπετε τους ανά τον κόσμο ταραχοποιούς και υποκινητές του χάους, να φορούν κουκούλες. Δεν θέλουν μονάχα να δυσκολέψουν την ταυτοποίησή τους. Θέλουν κυρίως να κρυφτούν από τον εαυτό τους. Επειδή και οι ίδιοι φοβούνται με αυτό που κατάντησαν: Ακραίοι…