Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Φτηνότερη η θέρμανση τον φετινό χειμώνα

Στη χρήση φυσικού αερίου αναζητούν την οικονομικότερη λύση για τη θέρμανσή τους οι Θεσσαλονικείς, καθώς ένα στα δύο νοικοκυριά συνδέθηκαν με το δίκτυο της ΕΠΑ και ο αριθμός των καταναλωτών συνεχώς αυξάνεται.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Την ίδια ώρα, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε συνδυασμό με το επίδομα θέρμανσης συμβάλλει, όπως φαίνεται, στην επιστροφή ενός μικρού μέρους ενοίκων στους καυστήρες πετρελαίου αλλά και στη μείωση των τιμών των καυσόξυλων. Οι εταιρείες πετρελαιοειδών ετοιμάζονται για τη διανομή του πετρελαίου θέρμανσης που ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου.
Η τιμή του φυσικού αερίου, σύμφωνα με την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, θα κυμανθεί τους χειμερινούς μήνες από 0,65 έως 0,68 ευρώ ανά Nm3 (ανάλογα με την κατηγορία τιμολόγησης) και θα είναι 35% - 40% φθηνότερη από το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ σε σχέση με πέρυσι η τιμή του αερίου είναι 11% χαμηλότερη. Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι φυσικό αέριο χρησιμοποιεί το 52,7% του πληθυσμού, δηλαδή 680.000 πολίτες. Η ζήτηση για νέες συνδέσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένη τις τελευταίες ημέρες, ενώ το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε πολύ πριν να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση η επιδότηση της εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου. Η επιδότηση (στο 60% της συνολικής αξίας) αύξησε το ενδιαφέρον των πολιτών, ωστόσο ακόμη παραμένει στο στάδιο της διερεύνησης. Πολίτες αναφέρουν ότι κάποιοι τεχνικοί επιφυλάσσονται να αναλάβουν τις νέες εγκαταστάσεις, με το φόβο ότι θα καθυστερήσει η πληρωμή τους από τα κρατικά κονδύλια.
Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% αύξησε το ενδιαφέρον των πολιτών για επιστροφή στους παραδοσιακούς λέβητες, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση μεγαλύτερη του 10%. Το πετρέλαιο θα ξεκινήσει να διατίθεται από την ερχόμενη Τετάρτη 15 Οκτωβρίου στην τιμή του 1,13 ευρώ το λίτρο, ενώ την περσινή σεζόν η τιμή του είχε ξεκινήσει από 1,27 ευρώ το λίτρο. Όσοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης, θα προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης στην τιμή του 0,78 ευρώ το λίτρο. «Έτσι όπως διαμορφώνονται οι τιμές, μπορεί η τιμή να είναι κάτω του 0,70 ευρώ με την επιδότηση. Ακόμη όμως δεν άνοιξε η σχετική σελίδα της Γενικής Γραμματείας Οικονομικών για να δουν οι καταναλωτές εάν δικαιούνται το επίδομα. Αντιμετωπίζουμε γραφειοκρατικά προβλήματα», περιγράφει στη «Μ» ο Θέμης Κιουρτζής, πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης «Μέγας Αλέξανδρος», υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και να συμπεριληφθεί μεγαλύτερος αριθμός πολιτών. Ο ίδιος εξηγεί ότι «Όσοι δικαιούνται έκπτωση, θα μειώσουν τη χρήση ξύλων στο τζάκι και θα αυξήσουν τη θέρμανση με πετρέλαιο στα καλοριφέρ. Δεν θα προμηθευτούν πετρέλαιο όσοι δεν θα πάρουν επίδομα, ενώ αυτοί που ξήλωσαν τις εγκαταστάσεις πετρελαίου, με την αύξηση της τιμής, και χρησιμοποιούν ηλεκτρικά σώματα ή θερμοπομπούς, δεν πρόκειται να επιστρέψουν», εκτιμά ο κ. Κιουρτζής. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούσαν κεντρική θέρμανση το 2013 μειώθηκαν σε ποσοστό 31,3%. Οι οικογένειες που άναψαν κεντρική θέρμανση το 2013 έφθασαν σε όλη τη χώρα τις 1.592.835, έναντι των 2.317.127 το 2012.
Η μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης φαίνεται ότι συμπαρασύρει προς τα κάτω σχεδόν το σύνολο των εναλλακτικών καυσίμων θέρμανσης (ξύλο, ενεργειακά τζάκια, πέλετ, υγραέριο κτλ.). Εξαίρεση αποτελούν τα κλιματιστικά και κάθε είδους ηλεκτρικές συσκευές, αφού το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος επιβαρύνθηκε τη φετινή χρονιά με έμμεσες αυξήσεις (τέλος ΑΠΕ, τέλη δικτύου κ.ά.). Οι τιμές στα ξύλα εμφανίζονται μειωμένες κατά 10% - 15% σε σχέση με πέρυσι. Στην περιφέρεια η δρυς κοστίζει 105 ευρώ το κυβικό και η οξιά 95 ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη οι τιμές των καυσόξυλων ξεκινούν από 120 ευρώ το κυβικό. Τα νοικοκυριά άρχισαν τις προμήθειες από τον Αύγουστο, χωρίς να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ - ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Έως 1.000 ευρώ υπολογίζεται ότι θα φθάσει το «επίδομα θέρμανσης» που θα λάβουν κατά τη νέα χειμερινή περίοδο (από 15-10-2014 έως 30-4-2015) όσα νοικοκυριά πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια. Οι δικαιούχοι του επιδόματος, θεωρητικά, θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν προκαταβολή το 25% του συνολικού ποσού επιδόματος που δικαιούνται με βάση τη γεωγραφική-κλιματική ζώνη στην οποία κατοικούν και τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της κύριας κατοικίας του. Η σχετική αίτηση θα υποβάλλεται μέσω εφαρμογής στο δικτυακό τόπο www.gsis.gr και θα ακολουθεί η ένταξή τους στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης είναι: -Άγαμοι φορολογούμενοι που είχαν συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ το 2013 και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ τη 1-1-2012. -Έγγαμοι με συνολικό οικογενειακό εισόδημα έτους 2013 μέχρι 40.000 ευρώ, οι οποίοι είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ τη 1-1-2012. -Μονογονεϊκές οικογένειες με συνολικό εισόδημα έτους 2013 μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ τη 1-1-2012. Το ισχύον, κατά περίπτωση, εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Από τη χορήγηση του επιδόματος εξαιρούνται τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία αναγράφουν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ότι φιλοξενούνται, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν εντός του 2013 Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των 8 μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης.
Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ανέρχεται σε 0,35 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου που θα αγοράζει ο δικαιούχος, όμως η ποσότητα λίτρων για την οποία θα χορηγείται το επίδομα διαμορφώνεται στα 3.000 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Α’ ζώνη (νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας). Στα 1.800 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στη Β’ ζώνη (νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου). Στα 960 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Γ’ Ζώνη (νομοί Αττικής -εκτός Κυθήρων και Σαρωνικού- Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας). Στα 600 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στη Δ’ Ζώνη (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Σάμου, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης).

ΕΠΙΔΟΜΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Όσον αφορά το πρόγραμμα επιδότησης εγκατάστασης θέρμανσης με φυσικό αέριο, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα πιστοποιείται ποιες από τις κατοικίες σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία βρίσκονται εντός του επιδοτούμενου ορίου τιμής ζώνης, δηλαδή έως τα 2.500 ευρώ / τ.μ. Η υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει περί τα τέλη Οκτωβρίου, οπότε θα προκηρυχθεί επίσημα η δράση με καταληκτική προθεσμία για την κατάθεση δικαιολογητικών τις 30 Ιουλίου 2015.
Το πρόγραμμα επιδοτεί σε ποσοστό 60% το συνολικό επιλέξιμο κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου με ανώτατο ποσό τα 5.500 ευρώ (για μεγάλες πολυκατοικίες), με τον ωφελούμενο να καταβάλλει στον εγκαταστάτη μόνο τη δική του συμμετοχή. Το ποσό της επιχορήγησης θα αποδίδεται στον εγκαταστάτη μετά την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, δηλαδή, των τιμολογίων που «έκοψε» στο όνομα του δικαιούχου τόσο για την αγορά του εξοπλισμού όσο και για τις εργασίες εγκατάστασης. Η πληρωμή στον εγκαταστάτη θα γίνεται μετά την ολοκλήρωση της πιστοποίησης από τις τρεις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, ότι δηλαδή τηρήθηκαν τα όσα περιγράφονταν στην αρχική προσφορά.
Τα ποσά που αναλογούν σε κάθε δικαιούχο θα καταβάλλονται από το ΥΠΕΚΑ σε έναν λογαριασμό, τον οποίο και θα τηρεί η κάθε ΕΠΑ. Εκτιμάται ότι οι ΕΠΑ θα εισπράξουν τα ποσά που τους αναλογούν σε τρεις δόσεις: Μια προκαταβολή 30% με την έναρξη του προγράμματος, ένα άλλο 30% στις αρχές του νέου έτους, και το υπόλοιπο ποσό με τη λήξη του, γύρω στον Ιούλιο του 2015. Ανάλογα με το ύψος της προκαταβολής και το πότε θα τους εκταμιευθεί, θα μπορούν και οι ΕΠΑ να κάνουν τις πληρωμές στους εγκαταστάτες. Αν για παράδειγμα πάρουν το 30% ως προκαταβολή μέσα στον Οκτώβριο, τότε θα μπορούσαν να εξοφλήσουν τους πρώτους εγκαταστάτες γύρω στο Δεκέμβριο ή στις αρχές Ιανουαρίου. Ο κάθε εγκαταστάτης θα εισπράττει ολόκληρο το ποσό της επιχορήγησης και όχι σε δόσεις.
Το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί από τις ΕΠΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος αποσκοπεί στην αποφόρτιση της ατμόσφαιρας και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα των μεγάλων αστικών κέντρων. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τις ΕΠΑ, από το 2000 μέχρι το 2013 στη Θεσσαλονίκη έχουν εξοικονομηθεί 2.116 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αντικατάσταση της χρήσης άλλων καυσίμων με φυσικό αέριο, ενώ εκτιμάται ότι η δράση αυτή θα οδηγήσει σε σημαντική περαιτέρω εξοικονόμηση ρύπων για τις περιοχές, όπως υποστηρίζει η ΕΠΑ. Παρά τη σημαντική αύξηση των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και τη διαφαινόμενη επιστροφή κάποιων νοικοκυριών στους καυστήρες πετρελαίου, το φαινόμενο της αιθαλομίχλης αναμένεται να μας απασχολήσει και τον φετινό χειμώνα, όπως εκτιμούν επιστήμονες.