- Άμεση και πιλοτική εφαρμογή για ένα εξάμηνο σε 13 δήμους της χώρας
- Παρουσία του Αντώνη Σαμαρά η ανακοίνωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
- Ποιοι οι δικαιούχοι, πόσα θα παίρνουν, ποια τα κριτήρια και οι εξαιρέσεις
- Πρόβλεψη και για ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας
- Διαβάστε αναλυτικά
Στην κατεύθυνση των φοροελαφρύνσεων που εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής, το βράδυ της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός, έχρεται η ώρα για την καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Με τον Αντώνη Σαμαρά μάλιστα να δίνει το παρών, θα ανακοινωθεί την Τρίτη το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, εφαρμόζεται άμεσα και κατ’ αρχήν πιλοτικά για έξι μήνες, ενώ στην συνέχεια, έως τις αρχές του 2016 καθολικά σ’ όλη τη χώρα.
Οι τρεις δράσεις για συνθήκες ακραίας φτώχειας
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα και οικογένειες που ζουν κάτω από συνθήκες ακραίας φτώχειας και στοχεύει με τις τρεις του δράσεις αφενός στην άμεση κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσής τους και αφετέρου στην κοινωνική επανένταξή τους.
Οι τρεις άξονες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι οι εξής:
- Εισοδηματική ενίσχυση
- Ένταξη σε προγράμματα κοινωνικής προστασίας
- Προώθηση στις δράσεις (επαν) ένταξης στην εργασία
Τα κριτήρια...
Η οικονομική κατάσταση των υποψηφίων για ένταξη στο πρόγραμμα κρίνεται με βάση τα πραγματικά εισοδήματα σε πραγματικό χρόνο, χωρίς τεκμαρτά και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.
Το ετήσιο πραγματικό εισόδημα της ωφελούμενης μονάδας προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι χαμηλότερο από το κατώφλι εισοδήματος που αντιστοιχεί σ΄αυτήν.
Το μόνο άτομο 200 ευρώ, το ζευγάρι 300 ευρώ και το ποσό αυτό προσαυξάνεται για κάθε ενήλικο μέλος με 100 ευρώ και για κάθε ανήλικο μέλος με 50 ευρώ. Για μονογονεϊκές οικογένειες το πρώτο ανήλικο μέλος θεωρείται ενήλικο.
.... και οι εξαιρέσεις
Για τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος λαμβάνονται υπόψη όλα τα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή με εξαίρεση:
- του 20% από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο καθώς και τα ποσά από πηγές κατάρτισης
- των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης , αλληλεγγύης κλπ.
- των επιδομάτων αναπηρίας, διατροφικό ΑΜΕΑ, επιμέλειας με δικαστική απόφαση
Τα δεδομένα για το περιουσιακό όριο
Όσον αφορά στο περιουσιακό όριο, θα πρέπει η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο, η οποία προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε επωφελούμενη μονάδα το ποσό των 200.000 ευρώ.
Η κινητή περιουσία (επιβατικά αυτοκίνητα, οχήματα κλπ), θα πρέπει να μην υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη, στο σύνολό της, το ποσό των 6.000 ευρώ.
Ύψος Εισοδηματικής Ενίσχυσης
Το ποσό που καταβάλλεται είναι η διαφορά του πραγματικού εισοδήματος της με το κατώφλι για τη συγκεκριμένη μονάδα (οικογένεια/άτομο).
Για παράδειγμα, μία τετραμελής οικογένεια ένα ενήλικο και ένα ανήλικο παιδί θα λάβει ως «κατώφλι» 450 ευρώ/μηνιαίως ή 5.400 ευρώ/ετησίως, ενώ αν έχει πραγματικό εισόδημα 2.200 ευρώ ετησίως τότε δικαιούται 3.200 ευρώ ετησίως.
Προγράμματα, δράσεις, παροχές
Οι δικαιούχοι του προγράμματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, θα έχουν ακόμη την δυνατότητα για ένταξη σε προγράμματα, δράσεις, παροχές και υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα:
- Ενημέρωση, πληροφόρηση και ατομική συμβουλευτική υποστήριξη των δικαιούχων της εισοδηματικής ενίσχυσης ή / και των μελών της οικογένειάς τους.
- Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης
- Χορήγηση βιβλιαρίου ανασφαλίστου (στην περίπτωση που δεν δικαιούται παροχών υγείας για οποιοδήποτε λόγο)
- Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ
- Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης
- Ένταξη σε πρόγραμμα Κοινωνικού Παντοπωλείου
- Ένταξη στα προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για του Άπορους (FEAD)
- Ένταξη σε άλλα προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού
Πρόβλεψη και για την ανεργία
Για τους δικαιούχους προβλέπονται και δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, μέσω προγραμμάτων που υλοποιούνται μεταξύ άλλων από τον ΟΑΕΔ, το ΕΙΕΑΔ , τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων κ.α. και συγκεκριμένα περιλαμβάνουν:
- Νέες Θέσεις Εργασίας- κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας στο ιδιωτικό τομέα
- Προγράμματα κοινωφελούς εργασίας
- Συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης,
- Συμμετοχή σε προγράμματα πρακτικής άσκησης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας
- Ένταξη ή επανένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα
Το πιλοτικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε 13 Δήμους, ένα για κάθε περιφέρεια, με την επιλογή των δήμων να γίνεται με επιστημονικά και κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.
Πηγή: Ναυτεμπορική