Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Εξαπατήθηκαν 102 άνεργοι σε παράνομο γραφείο ευρέσεως εργασίας

Ακόμη ένα παράνομο γραφείο ευρέσεως εργασίας που εκμεταλλευόταν την ανάγκη των ανέργων για απασχόληση αποκάλυψε η ασφάλεια Θεσσαλονίκης.


Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

“Εγκέφαλος” της εταιρείας που λειτουργούσε το γραφείο φέρεται ότι είναι ένας 59χρονος υπήκοος Τυνησίας, ο οποίος κατηγορείται πως εξαπάτησε συνολικά τουλάχιστον 102 άτομα, αποκομίζοντας 62.000 ευρώ.
Ο 59χρονος που αναζητείται τον Ιούλιο του 2012, χρησιμοποιώντας ψευδή (ελληνικά) στοιχεία ταυτότητας, ίδρυσε την εταιρεία με υποκαταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και υποτιθέμενο αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών χρηματικής διαμεσολάβησης και υπηρεσιών διαφήμισης. Ο Τυνήσιος, σύμφωνα με την αστυνομία, “αλίευε” τα θύματα του μέσω αγγελιών και αναρτήσεων στο διαδίκτυο. Οι ανυποψίαστοι άνεργοι πήγαιναν στα γραφεία, όπου, για λόγους αληθοφάνειας, υπέγραφαν ένα υποτιθέμενο συμβόλαιο-σύμβαση εργασίας και κατέβαλλαν χρηματικά ποσά που ξεπερνούσαν τα 600 ευρώ κατά περίπτωση, με την υπόσχεση ότι θα αποκατασταθούν επαγγελματικά σε θέσεις εργασίας του εξωτερικού.
Το τμήμα προστασίας περιουσιακών δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης διενήργησε ταυτόχρονες αιφνιδιαστικές αστυνομικές έρευνες στα παράνομα γραφεία της εταιρείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και στην οικία του 59χρονου δράστη στην περιοχή της Καλαμαριάς. Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πολλά προσκομισθέντα δικαιολογητικά ενδιαφερομένων, υπογεγραμμένες συμβάσεις εργασίας, δύο πλαστά δελτία ταυτότητας και μία πλαστή άδεια οδήγησης. Ο ίδιος απουσίαζε και προφανώς κρύβεται.
Η αστυνομία διαπίστωσε ακόμη ότι τον Σεπτέμβριο του 2013, στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας, ο 59χρονος Τυνήσιος ίδρυσε εταιρεία χρησιμοποιώντας πλαστό ελληνικό δελτίο ταυτότητας, καθώς και μία εταιρεία ευρέσεως εργασίας στην Κύπρο, η οποία λειτουργούσε χωρίς την απαιτούμενη άδεια. Για τον δράστη έχει ήδη εκδοθεί ερυθρά αγγελία διεθνών αναζητήσεων και σύλληψης από την Interpol, ενώ η σχετική δικογραφία υπεβλήθη στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν είναι “Απάτη κακουργηματικής μορφής”, “Πλαστογραφία κακουργηματικής μορφής” και “Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες”.

Το κύκλωμα του ιερέα
Η αποκάλυψη του παράνομου γραφείου ευρέσεως εργασίας αποτελεί συνέχεια της δράσης της ασφάλειας για τον εντοπισμό απατεώνων που εκμεταλλεύονται την αγωνία των ανέργων. Στις 17 Μαρτίου είχαν συλληφθεί ένας 30χρονος ιερέας στον Λαγκαδά κι ένας 45χρονος συνεργός του, που φέρονται ότι εξαπατούσαν ανέργους. Η υπόθεση αποκαλύφτηκε όταν 26χρονος, στο όνομα του οποίου είχε ιδρυθεί η μία επιχείρηση ευρέσεως εργασίας του ιερέα, αντιλήφτηκε ότι χρησιμοποιήθηκε σαν αχυράνθρωπος και έκανε αμέσως διακοπή από την εφορία, καταγγέλλοντας στο τμήμα προστασίας περιουσιακών δικαιωμάτων της ασφάλειας Θεσσαλονίκης όσα συνέβησαν. Η σπείρα κατηγορείται ότι εξαπάτησε 117 ανέργους και ο ιερέας μαζί με 45χρονο, που κατηγορείται ότι είχε βασικό ρόλο στην απάτη, εισέπραξαν περίπου 45.000 ευρώ. Οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι είναι σήμερα ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και τις κατηγορίες κατά περίπτωση για πλαστογραφία, σύσταση συμμορίας, απάτη κακουργηματικής μορφής κατ’ επάγγελμα, άμεση συνέργια σε απάτη.
Επόμενος δράστης που έπεσε στα χέρια της αστυνομίας ήταν στις 19 Μαρτίου ένας 57χρονος, ο οποίος ανακοίνωνε υποτιθέμενες θέσεις εργασίας, είτε σε εστιατόρια του εξωτερικού είτε για τη φροντίδα ηλικιωμένων στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, έπειθε τους ενδιαφερόμενους να καταθέτουν διάφορα χρηματικά ποσά, σε λογαριασμό που τους έδινε, υποσχόμενος ότι θα έκανε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την πρόσληψή τους. Με αυτόν τον τρόπο, από τις αρχές Φεβρουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου, ο 57χρονος κατάφερε να εξαπατήσει πέντε ανυποψίαστους άνεργους, ενώ έκανε και μία αποτυχημένη απόπειρα, αποσπώντας συνολικά το χρηματικό ποσό των 746 ευρώ. Από ένα θύμα του, μάλιστα, πήρε τα προσωπικά του στοιχεία, ΑΦΜ και αριθμό ταυτότητας, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποίησε για να εκδώσει κάρτα κινητής τηλεφωνίας. Ο 57χρονος συστηνόταν με διαφορετικά ονόματα, σε κάθε περίπτωση, ενώ για τις επικοινωνίες του χρησιμοποιούσε διάφορους αριθμούς κινητής τηλεφωνίας.

Τα γραφεία-μαϊμούδες
Επιτήδειοι στήνουν παράνομα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας στη Θεσσαλονίκη και εκμεταλλευόμενοι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και την απεγνωσμένη αναζήτηση παραπλανούν τους ενδιαφερόμενους, αποσπώντας ως προκαταβολή από 100 έως 500 ευρώ για τις υποτιθέμενες εργασίες που δήθεν εξασφαλίζουν. Υπολογίζεται ότι στην πόλη λειτουργούν περίπου 50 παράνομα γραφεία παράλληλα με τα 10 νόμιμα γραφεία ευρέσεως εργασίας.
Το φαινόμενο, που παρουσίασε η “Μ” από τον Ιούνιο του 2012, άρχισε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις στην πόλη με το ξέσπασμα της κρίσης λόγω της αυξημένης ζήτησης εργασίας και εξαπλώνεται μέσω αγγελιών που αναρτώνται στο διαδίκτυο ή δημοσιεύονται σε εφημερίδες. Ο τρόπος που δρουν οι επιτήδειοι είναι σχεδόν ίδιος στις περισσότερες περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών. Τα “γραφεία” δημοσιεύουν αγγελίες σε γνωστές ιστοσελίδες, με τις οποίες ζητούνται για παράδειγμα μάγειρες για εστιατόρια στη Γερμανία, ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Αγγλία ή μπέιμπι σίτερ στην Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι καλούν τον τηλεφωνικό αριθμό που αναγράφεται στην αγγελία και καλούνται στο γραφείο όπου τους εμφανίζουν τις υποτιθέμενες διαθέσιμες θέσεις εργασίας.
Οι υπεύθυνοι των γραφείων ζητούν στοιχεία από τους ανέργους και προκαταβολή, η οποία για εργασία στο εξωτερικό φθάνει και τα 500 ευρώ, ενώ για το εσωτερικό είναι 100 ευρώ, για να ετοιμάσουν δήθεν τα απαραίτητα έγγραφα, να προχωρήσουν τις διαδικασίες και να πάρουν τη “μεσιτεία”. Οι εύπιστοι πολίτες, προκειμένου να βρουν δουλειά και να εξασφαλίσουν τα έξοδα επιβίωσης, καταβάλλουν με διάθεση το ποσό, το βιογραφικό τους, αντίγραφο ταυτότητας, ΑΦΜ και ό,τι τους ζητηθεί. Σε πολλές περιπτώσεις οι επιτήδειοι παίρνουν προκαταβολή 100 ευρώ για να βάλουν στη λίστα αναμονής τους ενδιαφερόμενους ανέργους.
Οι επιτήδειοι συγκεντρώνουν μεγάλα ποσά με αυτό τον τρόπο και έπειτα από ένα χρονικό διάστημα εξαφανίζονται από την έδρα τους και στήνουν μια “νέα επιχείρηση” σε άλλη πόλη ή και σε άλλη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Το πρώτο διάστημα προσπαθούν να προβάλουν διάφορες δικαιολογίες στα θύματά τους για την καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των διαδικασιών ή ζητούν επιπρόσθετα δικαιολογητικά, για να παραπλανήσουν τους ανέργους μέχρι να εξαφανιστούν. Οι “επιχειρήσεις” στήνονται συνήθως σε ενοικιασμένα διαμερίσματα, χωρίς να πληρούν τις προδιαγραφές του νόμου και κάποιες φορές με πλαστά στοιχεία των ενοικιαστών. Μεγάλος αριθμός παράνομων γραφείων καταγγέλλεται από μαρτυρίες ότι λειτουργούν στο Βαρδάρι και στην οδό Γιαννιτσών.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γραφείων Συμβούλων Εργασίας έχει κάνει μέχρι σήμερα καταγγελίες για παράνομα γραφεία στη Θεσσαλονίκη και έχει καταγγείλει το φαινόμενο που περιγράφηκε παραπάνω.
Οι ιδιοκτήτες των νόμιμων γραφείων, που λειτουργούν σύμφωνα με τον νόμο, αμείβονται από τον εργοδότη και όχι από τον άνεργο που ψάχνει δουλειά. Το νόμιμο ποσοστό τους είναι 10% επί του ετήσιου μισθού του εργαζόμενου, εφάπαξ, δηλαδή εάν ο ενδιαφερόμενος εξασφαλίσει εργασία με 10.000 ευρώ το χρόνο, το γραφείο θα πάρει 1.000 ευρώ από τον εργοδότη. Ωστόσο, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι ιδιοκτήτες έριξαν το ποσοστό. Καθημερινά καταφεύγουν στα γραφεία από 50 έως 80 άνεργοι ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια.
Η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, πέραν των αμιγώς αστυνομικών μέτρων που λαμβάνει για την πρόληψη και την καταστολή περιστατικών οικονομικής εξαπάτησης συμπολιτών μας, υπενθυμίζει σε κάθε ενδιαφερόμενο για εύρεση εργασίας ότι δεν υποχρεούται να καταβάλει αμοιβή στο γραφείο ευρέσεως εργασίας, καθώς αυτό αμείβεται απευθείας από τον εργοδότη που αναζητά υπαλλήλους κι ότι είναι ορθότερο να αναζητούν γραφεία ευρέσεως εργασίας μέσω επίσημων φορέων και συλλόγων.