Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Το κράτος θα «κυνηγά» τους τσαμπατζήδες των διοδίων

Στην ευθύνη του ελληνικού δημοσίου θα παραμείνει η δίωξη όσων δεν πληρώνουν διόδια στην Εγνατία οδό από το 2017 ακόμη και εάν ο αυτοκινητόδρομος θα έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη επενδυτή.


Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Αυτό προβλέπει κοινή απόφαση των υπουργών Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με τον καθορισμό του συστήματος χρέωσης τελών διοδίων στον αυτοκινητόδρομο και τους κάθετους άξονες.
«Μετά τη σύναψη της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας οδού το ελληνικό δημόσιο από 1ης Ιανουαρίου 2017, στην περίπτωση που λάβει χώρα παράνομη μη καταβολή διοδίου τέλους θα στρέφεται κατά του χρήστη που παράνομα δεν καταβάλλει το διόδιο και θα αποδίδει μετά την είσπραξη του σχετικού προστίμου το αντίτιμο του παρανόμως μη καταβληθέντος διοδίου στον παραχωρησιούχο» αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης. Το κράτος δηλαδή θα διώκει τους παραβάτες, προκειμένου να εισπράττει τα έσοδα των διοδίων ο ιδιώτης. Για τους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους πάντως, φαίνεται ότι η συγκεκριμένη ευθύνη θα συνεχίσει να ανήκει στους παραχωρησιούχους που τους εκμεταλλεύονται και όχι στο κράτος.
Η κοινή υπουργική απόφαση προβλέπει παράλληλα την «υποχρέωση εγκατάστασης ολοκληρωμένου αναλογικού συστήματος διοδίων στην Εγνατία οδό και στους καθέτους αυτής άξονες Α/Κ Σιάτιστας έως τον μεθοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής, Α/Κ Λαγκαδά / Σερρών έως τον μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα και Α/Κ Χαλάστρας έως τον μεθοριακό σταθμό Ευζώνων, ώστε να εξασφαλίζεται η χρέωση των χρηστών ανάλογα με τη διανυόμενη απόσταση». «Μέχρι τη θέση σε λειτουργία του παραπάνω συστήματος η καταβολή διοδίων τελών σε υφιστάμενους σταθμούς διοδίων θα γίνεται με βάση το ισχύον σύστημα χρέωσης», υπογραμμίζεται.
Αναλογικά ηλεκτρονικά διόδια θα λειτουργήσουν σε όλους τους αυτοκινητόδρομους, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σε τελευταία συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι «υπήρχε ένας σχεδιασμός από το 2011, ωστόσο άλλαξε σημαντικά με απόφασή μας. Δεν έχει νόημα να ξανακάνουμε στραβά πράγματα, προσπαθούμε να κάνουμε αναλογικά διόδια σε όλους τους αυτοκινητόδρομους και μέχρι το τέλος του 2016 θα έχουμε το εν λόγω σύστημα παντού. Στην Εγνατία εγκαθίσταται ολοκληρωμένο σύστημα αναλογικής χρέωσης από την αφετηρία του δρόμου, από τα σύνορα με τη γειτονική Τουρκία μέχρι την Ηγουμενίτσα. Τα συστήματα αυτά θα αποφασιστούν κατά τη διάρκεια του σχετικού διαγωνισμού, έτσι ώστε να κάνουμε πράγματι ένα βήμα μπροστά προς την κατεύθυνση της δικαιοσύνης, της ίσης μεταχείρισης και του υγιούς ανταγωνισμού. Νομίζω πως δεν πρέπει να ξεκινήσουμε από την Εγνατία ανάποδα, αλλά πρέπει να πάμε μπροστά».