Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΑΓΡΟΤΕΣ Τέλος στην απευθείας διάθεση των προϊόντων τους

Στην παρανομία ή στους μεσάζοντες οδηγούν τους αγρότες οι περιορισμοί στην απευθείας πώληση αγροτικών προϊόντων καθώς και η κατάργηση της άδειας υπαίθριου εμπορίου παραγωγού.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Αυτό επισημαίνεται από οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης. “Πριν από την ψήφιση του ν. 4264/2014, το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο μπορούσε να ασκηθεί ελεύθερα σε όλη τη χώρα για την πώληση πρωτογενών προϊόντων γης, ενώ για τα υπόλοιπα, μόνο στην περιφέρεια της αρμόδιας αρχής που χορηγούσε τη σχετική άδεια. Με βάση τις προϋπάρχουσες διατάξεις, χιλιάδες αγρότες διακινούσαν μέχρι σήμερα, απευθείας και με νόμιμο τρόπο, τα προϊόντα τους, είτε στις μεγάλες πόλεις των νομών τους είτε σε άλλους νομούς, είτε στα νησιά της χώρας μας”, περιγράφουν οι βουλευτές.
Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με τις νέες διατάξεις ουσιαστικά καταργείται το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο, αφού τίθενται χωρικοί περιορισμοί, για τους οποίους ζητούν την αναίρεσή τους, “ώστε να επανέλθει η συγκεκριμένη δυνατότητα απευθείας διάθεσης των προϊόντων, που αποτελεί ζωτική ανάγκη για χιλιάδες παραγωγούς με παράλληλα οφέλη για τους καταναλωτές”. Η παρέμβαση έγινε από τους Κοδέλα Δημήτρη, Αποστόλου Ευάγγελο, Καλογερή Αγνή, Καραγιαννίδη Χρήστο, Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη, Αλεξόπουλο Απόστολο και Πετράκο Θανάση.
Οι παλιές άδειες πλανόδιου πωλητή, πάντως, εξακολουθούν να ισχύουν και μπορούν να ανανεώνονται μέχρι οι κάτοχοί τους να συνταξιοδοτηθούν. Αυτοί μπορούν να συνεχίσουν να πωλούν σε όποιο σημείο επιθυμούν, σε δρόμο με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα ή οπουδήποτε αλλού. Οι νέοι αγρότες όμως μπορούν να πωλούν μόνο σε “υπαίθριες αγορές”, δηλαδή θρησκευτικές και παραδοσιακές εμποροπανηγύρεις, πασχαλινές και χριστουγεννιάτικες αγορές, ειδικές τοπικές αγορές ή σε συγκεκριμένα σημεία του δήμου, σε συγκεκριμένες ώρες και ημέρες, εφόσον πάρουν άδεια από τη δημοτική αρχή. Απευθείας πώληση προϊόντων μπορούν να κάνουν από το χωράφι τους.
Η διακοπή στη χορήγηση αδειών πλανόδιου εμπορίου για απευθείας πώληση αγροτικών προϊόντων φαίνεται να έγινε για δύο λόγους: Πρώτον, διότι υπήρχαν έντονες διαμαρτυρίες από εμπόρους και άλλους επαγγελματίες του στεγασμένου εμπορίου για άνισο ανταγωνισμό με τους πλανόδιους και για ανάπτυξη παράνομου πλανόδιου εμπορίου. Δεύτερον, διότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί φορολογικά ένας πλανόδιος έμπορος που μετακινείται από σημείο σε σημείο, ενώ εντός των υπαίθριων αγορών μπορεί να ασκηθεί επισταμένος έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες.