Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Μείωση αερίων θερμοκηπίου 40% στην ΕΕ ως το 2030 – ΑΠΕ και εξοικονόμηση 27%

Μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030 με έτος βάσης το 1990 αποφάσισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Την είδηση μετέδωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ με το tweet “Καλή είδηση για το κλίμα, την υγεία των πολιτών, τις διεθνείς συνομιλίες για το κλίμα (που θα γίνουν το 2015 στο Παρίσι) για τις βιώσιμες θέσεις εργασίας, την ενεργειακή ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα”.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επίσης σε δύο ακόμη ενεργειακούς στόχους έως το 2030: αφενός στην αύξηση της διείσδυσης τωνανανεώσιμων πηγών ενέργειας με 27% επί του συνόλου και αφετέρου στη βελτίωση του μέτρου της ενεργειακής απόδοσης τουλάχιστον κατά 27% που μεταφράζεται σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά τουλάχιστον 27%.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. δεσμεύτηκαν επίσης να ενισχύσουν τις διασυνοριακές συνδέσεις για να βελτιωθεί η ροή των προμηθειών ενέργειας μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τη συμφωνία χαιρέτισε η γερμανίδα καγκελάριοςΆνγκελα Μέρκελ, κάνοντας λόγο για «ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός», ωστόσο στελέχη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace επέκριναν τα μέτρα ως ένα «πολύ μέτριο πακέτο».

econews