Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Παγώνουν τα δημοτικά τέλη για τη νέα χρονιά

Το πάγωμα των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για το νέο έτος στα ίδια επίπεδα με αυτά που ισχύουν και κατά την τρέχουσα χρονιά εισηγείται ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Ανάπτυξης Θεσσαλονίκης Χασδάι Καπόν, σε μία προσπάθεια να μην επιβαρυνθούν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί, που τα τελευταία χρόνια δέχονται μεγάλες πιέσεις λόγω της κρίσης.

Της Βαρβάρας Ζούκα

Για ακόμη μία χρονιά εξάλλου το οικονομικό επιτελείο του δήμου Θεσσαλονίκης υπό τον Χασδάι Καπόν προτείνει γενναίες εκπτώσεις της τάξης του 50% για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Η σχετική εισήγηση των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στην πρώτη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής μετά τις δημαιρεσίες της 7ης Σεπτεμβρίου.
Φέτος στα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλουν οι πολίτες στο δήμο Θεσσαλονίκης ίσχυσαν μειώσεις της τάξης του 5%, ενώ πέρυσι οι μειώσεις είχαν διαμορφωθεί σε ποσοστό έως 10% για τα νοικοκυριά και σε ποσοστό έως 6% για τους επαγγελματίες. Για το 2012 η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη είχε επίσης αποφασίσει μειώσεις των τελών κατά 7,5%.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ
Σύμφωνα με την εισήγηση που πρόκειται να καταθέσουν προς έγκριση οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού που θα ισχύσουν κατά το νέο έτος διαμορφώνονται στο ύψος των 2,13 ευρώ/τ.μ. για τις κατοικίες που ανήκουν στην πρώτη ζώνη και στο ποσό των 1,60 ευρώ/τ.μ. για όσες εμπίπτουν στη δεύτερη ζώνη. Για τα φιλανθρωπικά και τα νοσηλευτικά ιδρύματα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, εκτός των ιδιωτικών κλινικών, η χρέωση διαμορφώνεται σε 1,14 ευρώ/τ.μ.
Η δεύτερη ζώνη, όπως έχει οριστεί από το δήμο Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει όλες τις κατοικίες που βρίσκονται στις ακόλουθες περιοχές:
Μεταξύ της πλατείας Βαρδαρίου, της 26ης Οκτωβρίου, της Δευκαλίωνος, των ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης με τους Αμπελόκηπους, της Βασιλέως Γεωργίου, της Μοναστηρίου και της πλατείας Δημοκρατίας.
Μεταξύ της πλατείας Μουσχουντή, της Ολυμπιάδος, της Ελένης Ζωγράφου, των ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης με τον Άγιο Παύλο και τις Συκιές (Επταπυργίου, Ευρυμέδοντος, Σαχτούρη) και της πλατείας Μουσχουντή.
Στη δημοτική ενότητα της Τριανδρίας.
Η πρώτη ζώνη περιλαμβάνει όλες τις υπόλοιπες περιοχές.

ΠΩΣ ΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Τα δημοτικά τέλη για τους επαγγελματικούς χώρους κατά το νέο έτος αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:
Για τα εμπορικά καταστήματα, τις ιδιωτικές κλινικές, τα εργοτάξια, τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών-επαγγελματικών χώρων αλλά και για τις βιομηχανίες και τους λοιπούς στεγασμένους χώρους θα ισχύσει χρέωση 5,29 ευρώ/τ.μ., εφόσον βρίσκονται στην πρώτη ζώνη, και 3,23 ευρώ/τ.μ., εφόσον βρίσκονται στη δεύτερη ζώνη.
Για τις βιοτεχνίες-φασόν, τα καταστήματα ειδών τροφίμων, τις καφετέριες, τα εστιατόρια, τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ, τα σούπερ μάρκετ κ.ά. θα ισχύσει χρέωση 5,72 ευρώ/τ.μ., εφόσον βρίσκονται στην πρώτη ζώνη, και 3,49 ευρώ /τ.μ., εφόσον βρίσκονται στη δεύτερη ζώνη.
Για τους βοηθητικούς χώρους καταστημάτων (υπόγεια, πατάρια) θα ισχύσει χρέωση 2,12 ευρώ/τ.μ. στην πρώτη ζώνη και 1,30 ευρώ/τ.μ. στη δεύτερη ζώνη.
Για τους επαγγελματικούς χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων έως 1.000 τ.μ. η χρέωση θα διαμορφωθεί στο ποσό των 3,17 ευρώ/τ.μ.
Σύμφωνα με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης η πρώτη ζώνη περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στην περιοχή που ορίζεται ως εξής: Κωλέττη, Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός, Χρ. Πίψου, Αγίων Πάντων, Μοναστηρίου και Λαγκαδά (σε όλο το μήκος τους), Αγίου Δημητρίου, πλατεία Μουσχουντή, Ηφαιστίωνος, Ολυμπιάδος, Αθηνάς, Αγίου Δημητρίου, Εθνικής Αμύνης, Καυτανζόγλου, Παπάφη, Κατσιμίδη, Εγνατία (μέχρι τη Βούλγαρη), Παπαναστασίου (επίσης μέχρι τη Βούλγαρη), 25ης Μαρτίου, Κρήτης, Δελφών, Γαβριηλίδου, καθηγητού Ρωσίδη και προς τη θάλασσα (και από τις δύο πλευρές των οδών που αποτελούν τα όρια της περιοχής αυτής).
Όλες οι υπόλοιπες περιοχές εντάσσονται στη δεύτερη ζώνη.

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ 50%
Μειωμένα κατά 50% θα είναι για ακόμη μία φορά τα δημοτικά τέλη για τους άπορους, τους πολύτεκνους και τους τυφλούς. Ανάλογης έκπτωσης θα απολαμβάνουν από το 2015 και τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και πάνω, ενώ τις προηγούμενες χρονιές η διευκόλυνση αυτή ίσχυε για όσους είχαν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.
Ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν όσοι δικαιούνται αυτής της έκπτωσης θα κληθούν να προσκομίσουν στο δήμο τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
Οι πολύτεκνοι: 1. Αίτηση, 2. Αστυνομική ταυτότητα, 3. Εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος, 4. Δικαστική απόφαση από την οποία να αποδεικνύεται ποιος γονέας έχει την επιμέλεια των παιδιών σε περίπτωση διαζυγίου, 5. Πρόσφατη απόδειξη της ΔΕΗ, 6. Συμβόλαιο ιδιοκτησίας ή μίσθωσης του ακινήτου, 7. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, 8. Πιστοποιητικό Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας.
Τα άτομα με τύφλωση: 1. Αίτηση, 2. Αστυνομική ταυτότητα και ΑΦΜ, 3. Βεβαίωση της διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας του δήμου Θεσσαλονίκης, 4. Πρόσφατη απόδειξη της ΔΕΗ για την κατοικία όπου διαμένουν με την οικογένειά τους (έγγαμοι) ή με τους γονείς τους (άγαμοι), 5. Συμβόλαιο ιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μίσθωσης του ακινήτου.
Οι άποροι: 1. Πιστοποιητικό οικονομικής αδυναμίας, 2. Συμβόλαιο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο συμβόλαιο, 3. Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, 4. Πρόσφατη απόδειξη της ΔΕΗ, 5. Αστυνομική ταυτότητα.
Τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και πάνω: 1. Αίτηση, 2. Αστυνομική ταυτότητα και ΑΦΜ, 3. Γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής, στην οποία θα αναφέρονται το ποσοστό αναπηρίας και η χρονική διάρκεια μέχρι τον προβλεπόμενο επανέλεγχο, 4. Πρόσφατη απόδειξη της ΔΕΗ, 5. Συμβόλαιο ιδιοκτησίας ή μίσθωσης του ακινήτου.
Όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση, με την οποία να δηλώνουν ότι «σε περίπτωση αλλαγής κατοικίας ή λήξης της μίσθωσης ή επερχόμενης έλλειψης των προϋποθέσεων δεσμεύονται να ενημερώσουν την υπηρεσία, προκειμένου να προβεί στην επαναφορά της αρχικής χρέωσης του ακινήτου».