Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Πολύ κακή η αρχή που έκανε ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος Εντογάν, ο οποίος επέλεξε τα Κατεχόμενα για να πραγματοποιήσει την πρώτη (παράνομη) επίσκεψή του αμέσως μετά την εκλογή του.
Πολύ περισσότερο, που δεν αρκέστηκε στην (παράνομη) επίσκεψη, αλλά υπήρξε και εξαιρετικά προκλητικός, όχι μόνο καλώντας Ελλάδα και Βρετανία (ως εγγυήτριες δυνάμεις) να… πράξουν το καθήκον τους, αλλά και εκβάλλοντας κραυγές τόσο κατά την ομιλία του, όσο και στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έρογλου.
Ουσιαστικά, ο Ερντογάν τορπίλισε τις συνομιλίες, ξεκαθαρίζοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση ομοσπονδίας η οποία δεν θα βασίζεται στην αρχή των δυο κρατών, ότι η χώρα του στο Κυπριακό δεν είναι θεατής, ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την ενσωμάτωση της τ/κ κοινότητας στο ελληνοκυπριακό κράτος ως μια μειονότητα», ότι «η Τουρκία δεν θα ξεχάσει ποτέ τους Τουρκοκύπριους».
Επετέθη στην ΕΕ που έκανε δεκτή την Κύπρο και έφθασε στο σημείο να αρνηθεί ότι έλαβε την επιστολή που ο πρόεδρος Αναστασιάδης του έστειλε δια χειρός του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.
«Δεν έχει φτάσει τέτοια επιστολή σε μένα... Οι επιστολές των άλλων έρχονται», είπε.
Τον διέψευσε ο ίδιος ο Έρογλου που, αναφερόμενος στην επιστολή, υποστήριξε ότι ο κ. Αναστασιάδης επιδιώκει μια συμφωνία «η οποία θα οδηγήσει τους Τουρκοκυπρίους στην προ του 1974 κατάσταση».
Μάλιστα, ο Ερογλου ανέφερε ότι μια ισχυρή Τουρκία σημαίνει και δυνατή «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου», όπως αποκάλεσε τα Κατεχόμενα, επιτιθέμενος στον κ. Αναστασιάδη.
Μιλώντας για «ιστορική επίσκεψη», είπε ότι αποτελεί «απάντηση» σε όσους επιλέγουν να αγνοήσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
«Οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να αποδεχθούν ότι η Κύπρος είναι η πατρίδα και των Τουρκοκυπρίων εδώ και 450 χρόνια», κατέληξε ο Έρογλου.
Αθήνα και Λευκωσία αντέδρασαν έντονα.
Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της Νίκου Χριστοδουλίδη, αποδοκίμασε κάθε δήλωση ή ενέργεια του Τούρκου προέδρου, η οποία «παραπέμπει σε λύση του Κυπριακού, η οποία ξεφεύγει του πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού επιπέδου ‘77 και ‘79 και του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014».
Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συχνή επίκληση για εμπλοκή της Ελλάδας στο διάλογο, σε μια προσπάθεια εξίσωσης των ευθυνών για τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο για την οποία, όπως σημείωσε, αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η Τουρκία.
«Αναμέναμε πως ο πρόεδρος της Τουρκίας, μιας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, τους πρώτους που θα επικαλείτο για εμπλοκή είναι η ΕΕ, πλήρες μέλος της οποίας είναι και θα συνεχίσει να είναι και μετά τη λύση του Κυπριακού η Κυπριακή Δημοκρατία», είπε.
«Απογοητευτικές» χαρακτήρισε με τη σειρά του, τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας, υπογραμμίζοντας ότι οι δηλώσεις Ερντογάν επιβεβαιώνουν την εμμονή της Άγκυρας στην «επιθετική πολιτική της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Όπως ανέφερε, κάθε παραλληλισμός των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας με τις «βαριές ευθύνες της Τουρκίας στο Κυπριακό» είναι «ιστορικά και νομικά αβάσιμος και άρα πολιτικά απαράδεκτος», διότι «η Τουρκία έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τον τερματισμό της παράνομης στρατιωτικής κατοχής, του συνεχιζόμενου εγκλήματος του εποικισμού στην Κύπρο και την αποκατάσταση του δικαιώματος όλων των Ελληνοκυπρίων προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες και περιουσίες τους».
Επιπλέον, ο κ. Ερντογάν προχώρησε ακόμη περισσότερο, αναφερόμενος και στο γνωστό θέμα της εκλογής του αρχιμουφτή της Δ. Θράκης, ζητώντας να εκλέγεται και όχι να διορίζεται.
Και το κερασάκι στην τούρτα:
«Γεννηθήκατε κάτω "από το δένδρο του πάρε" κι εκεί μεγαλώσατε, τελικά απαντήστε», είπε χρησιμοποιώντας μια γνωστή τουρκική έκφραση.
Σημειώστε ότι η επίσκεψη του Ερντογάν συνοδευόταν από την «έξοδο» του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» και τη δέσμευση – είχε προηγηθεί η προ δεκαημέρου δέσμευση περιοχής ανατολικά και βόρεια της Κύπρου για έρευνες από τον Αύγουστο έως και τις 2 Οκτωβρίου - μιας ακόμη περιοχής, στον κόλπο της Αλεξανδρέττας, για την περίοδο από τις 2 Σεπτεμβρίου έως και τις 10 Νοεμβρίου.
Αυτά για κάποιους που υποστηρίζουν να τα κάνουμε όλα λίμπα, να τα σπάσουμε με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και να αφήσουμε την μισαλλοδοξία και την αδιαλλαξία να αρμενίζουν ανενόχλητες.