Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΙΑ “Ποδαρικό” την Κυριακή

Στη χρήση των πολιτών αποδίδεται την Κυριακή η νέα παραλία της Θεσσαλονίκης στο τμήμα της από τους ναυταθλητικούς ομίλους μέχρι και το Βασιλικό Θέατρο, το οποίο τα τελευταία δυόμισι χρόνια παρέμενε κλειστό λόγω των έργων ανάπλασης που εξελίσσονταν στην περιοχή.

Της Βαρβάρας Ζούκα

Την ίδια ημέρα εξάλλου ο δήμος Θεσσαλονίκης πρόκειται για ακόμη μία φορά να πεζοδρομήσει πιλοτικά την παραλιακή λεωφόρο Νίκης, από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 5 το απόγευμα.
“Το έργο της ανάπλασης της νέας παραλίας σχεδιάστηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Μας αρέσει, δεν μας αρέσει δεν παίζει κανέναν ρόλο. Η νέα παραλία ανοίγει την 1η Δεκεμβρίου”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνοντας ότι, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, η τελική δαπάνη του έργου δεν ξεπέρασε τα 22 εκατ. ευρώ.
“Η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη έπραξε το καθήκον της αναφορικά με το έργο ανάπλασης της νέας παραλίας. Οι επιλογές ανήκουν στην προηγούμενη διοίκηση, αλλά εμείς το δημοπρατήσαμε και το παραδίδουμε εντός της συμβατικής προθεσμίας -σε 28 μήνες- γεγονός που και μόνο του συνιστά είδηση. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα έργο υψηλής αισθητικής και πολύ σύνθετο στην κατασκευή του”, παρατήρησε από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης.
Όπως ανέφερε ο κ. Κουράκης, οι παρεμβάσεις εξελίχθηκαν σε μία έκταση περίπου 150 στρεμμάτων, όπου διαμορφώθηκαν επτά νέα θεματικά πάρκα. Την Κυριακή δύο από αυτά τα πάρκα αναμένεται να παραμείνουν κλειστά, ώστε να ολοκληρωθούν ορισμένες φυτοτεχνικές εργασίες.

ΤΑ ΔΥΟ ΑΓΚΑΘΙΑ
Αναφερόμενος χθες στο έργο ανάπλασης της νέας παραλίας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για δύο ανοικτά ζητήματα, για τα οποία εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα διευθετηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.
Το πρώτο αφορά την κόντρα που εδώ και καιρό έχει εκδηλωθεί ανάμεσα στο δήμο Θεσσαλονίκης και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με τη λειτουργία του ποδηλατόδρομου. “Εμείς πιστεύουμε ότι ο ποδηλατόδρομος δεν μπορεί να βρίσκεται στο πλακόστρωτο, αλλά πρέπει να μεταφερθεί στο δρόμο. Έχουμε όμως προβλήματα με την περιφέρεια, ενώ απομένουν να ρυθμιστούν και κάποια θέματα ασφάλειας”, σχολίασε ο κ. Μπουτάρης.
Το δεύτερο ζήτημα που καλείται να επιλύσει η δημοτική αρχή αφορά την αξιοποίηση των πέντε μικρών περιπτέρων πολιτισμού που διαμορφώθηκαν στο νέο κομμάτι της παραλίας. “Υπάρχει ένα ζήτημα με την ενοικίαση αυτών των χώρων, ώστε να λειτουργήσουν ως αναψυκτήρια. Κι αυτό διότι η έκταση ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του δημοσίου, η οποία, ενώ παραχώρησε στο δήμο το δικαίωμα χρήσης της παραλίας, δεν έδωσε τη χρήση των επικαθημένων”, εξήγησε ο δήμαρχος.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΕΙΤΑΙ Η ΝΙΚΗΣ
Την Κυριακή εξάλλου, οπότε θα ανοίξει για το κοινό το καινούργιο κομμάτι της νέας παραλίας, θα απαγορευτεί και η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το μήκος της λεωφόρου Νίκης. “Αυτή η πεζοδρόμηση την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα που έχουμε δρομολογήσει ελπίζουμε ότι θα μας οδηγήσει στην πλήρη πεζοδρόμηση της λεωφόρου Νίκης, εφόσον βεβαίως ολοκληρωθούν όλες οι αναγκαίες κυκλοφοριακές μελέτες”, επισήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι τα προβλήματα που αφορούν το θέμα της κυκλοφορίας είναι αδύνατο να επιλυθούν μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας.
Σύμφωνα με τον κ. Κουράκη η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Νίκης θα απαγορευτεί για έξι ώρες, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Όπως ανέφερε ο διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Τυριακίδης, την Κυριακή στους δρόμους του κέντρου της πόλης θα βρίσκονται 60 τροχονόμοι, για να ρυθμίζουν την κυκλοφορία, ενώ δεκαπέντε στελέχη θα περιπολούν στη Μητροπόλεως και στην Τσιμισκή, ώστε να μη σημειωθούν παράνομες σταθμεύσεις, που προκαλούν χάος. Στο έργο της τροχαίας και του δήμου θα συνδράμουν και εθελοντές, όπως ανέφερε ο γραμματέας της Ένωσης για τα Δικαιώματα των Πεζών Αντώνης Καράγιωργας.

753 ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ
Σαφάρι ελέγχων στα ταξί, τα οποία εδώ και καιρό έχουν μετατρέψει σε πιάτσες τις λεωφορειολωρίδες στο κέντρο της πόλης, προανήγγειλε ο Θεόδωρος Τυριακίδης, ο οποίος έκανε λόγο για τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στη διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, όπου σήμερα υπηρετούν μόλις 331 τροχονόμοι, ενώ η οργανική δύναμη προβλέπει τετρακόσιους ογδόντα οκτώ.
Σύμφωνα με τον κ. Τυριακίδη στο πλαίσιο των τροχονομικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο κέντρο της πόλης βεβαιώθηκαν μέσα σε μόλις τρεις ημέρες 503 παραβάσεις παράνομης στάθμευσης, ενώ αφαιρέθηκαν και πινακίδες από 250 οχήματα. Οι περισσότερες παραβάσεις καταγράφηκαν στην Τσιμισκή, στην Ίωνος Δραγούμη, στην Εθνικής Αμύνης και στη Δωδεκανήσου.
Ωστόσο οι έλεγχοι για την αποτροπή της παράνομης στάθμευσης, όπως ανέφερε ο διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης, δεν μπορεί να είναι εκτεταμένοι λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό. “Οι πέντε - δέκα τροχονόμοι που ελέγχουν την παράνομη στάθμευση είναι ενισχύσεις από τα Μάλγαρα, την Ασπροβάλτα και τη Χαλκηδόνα. Ενόψει των εορτών θα ζητήσω ξανά ενισχύσεις, ώστε στο κέντρο της πόλης να υπάρχουν πρωί βράδυ από δέκα έως δεκαπέντε τροχονόμοι”, σημείωσε ο κ. Τυριακίδης.