Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Μειώθηκαν οι θάνατοι από AIDS

“Μηδενίστε τις νέες HIV λοιμώξεις, μηδενίστε τους θανάτους από AIDS, μηδενίστε τις διακρίσεις”.

Αυτό είναι το θέμα της παγκόσμιας ημέρας κατά του AIDS για τα έτη 2011-2015, που έχει οριστεί η 1η Δεκεμβρίου και έχει στόχο την επαγρύπνηση και την κοινωνική αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ωστόσο, αν και τα περιστατικά με AIDS δείχνουν μία σταθερή μείωση κατά 48% στην Ευρώπη στη χρονική περίοδο 2006-2012 κυρίως λόγω της χορηγούμενης θεραπείας, ο αριθμός των νέων μολύνσεων αυξήθηκε κατά 113% κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη. Η αύξηση συνδέεται στενά με τη χαμηλή κάλυψη προγραμμάτων πρόληψης και χορήγησης αντιρετροϊκής θεραπείας. Παρότι όσοι πήραν αντιρετροϊκή θεραπεία αυξήθηκαν σημαντικά στα έτη 2011-2012, ο αριθμός αντιστοιχεί μόνον στο 1/3 των ανθρώπων που τη χρειάζονται.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ στην Ελλάδα από την αρχή της επιδημίας έως το τέλος Οκτωβρίου του 2013 ο συνολικός αριθμός των HIV(+) ατόμων αντιστοιχεί σε 13.496, εκ των οποίων οι 3.504 πάσχουν ήδη από AIDS. Οι θάνατοι ανέρχονται σε 2.380 και περίπου 6.150 άτομα λαμβάνουν ήδη αντιρετροϊκή θεραπεία. Η πλειονότητα των δηλωθέντων HIV οροθετικών ατόμων κατά τη στιγμή της δήλωσης είναι ηλικίας 25-40 ετών. Τόσο οι πάσχοντες από AIDS όσο και οι θάνατοι έχουν μειωθεί δραστικά χάρη στη χορηγούμενη θεραπευτική αγωγή.
Η επιδημία του HIV στη χώρα μας ακολούθησε μία ανοδική πορεία, ενώ παρουσίασε σημαντική μεταβολή στην επιδημιολογική εικόνα το 2011 και το 2012. Για πρώτη φορά ο HIV μεταδίδεται ταχύτατα και σε μεγάλη κλίμακα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ) στην Αθήνα. Από το 2011 έως και τις 31 Οκτωβρίου έχουν δηλωθεί συνολικά στο ΚΕΕΛΠΝΟ 1.041 HIV οροθετικοί χρήστες, εκ των οποίων οι 63 έχουν εκδηλώσει AIDS και οι 42 έχουν καταλήξει.
Στο πρώτο δεκάμηνο του 2013 δηλώθηκαν συνολικά 792 περιστατικά HIV έναντι 1.058 στο αντίστοιχο διάστημα του 2012. Η μείωση αυτή όμως δεν μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα.

ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι σαφές ότι οι παρεμβάσεις για την πρόληψη της HIV λοίμωξης πρέπει να εστιάζονται σε νεαρότερες ηλικίες, στις ομάδες των ανδρών που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες και στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών.
Σε συνεργασία με όλους τους φορείς (θεσμικούς και ΜΚΟ) που εμπλέκονται στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του HIV/AIDS το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέβαλε το 2013 προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ολοκληρωμένη πρόταση για την πρόληψη της HIV λοίμωξης και την αναχαίτιση της επιδημίας στους ΧΕΝ.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας πραγματοποιεί συστηματική ενημέρωση σε σχολεία και οργανώνει δράσεις σε μέρη όπου συχνάζουν νέα άτομα. Το προσωπικό του οργανισμού σχεδιάζει και υλοποιεί παρεμβάσεις που απευθύνονται σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως οι ΧΕΝ, οι ομο/αμφιφυλόφιλοι άνδρες και τα εκδιδόμενα άτομα, μοιράζοντας αποστειρωμένες σύριγγες, βελόνες και προφυλακτικά και προσφέροντας πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Πρόσφατη δράση του οργανισμού με ομάδα-στόχο τα νεαρής ηλικίας άτομα αποτελεί η επιστράτευση για την πρόληψη για το HIV των social media και των bloggers.

ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΜΕΣΩ TWITTER
Συγγνώμη για το λάθος του ζήτησε μέσω twitter ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο σχετικά με έκθεσή του, στην οποία εμφανιζόταν να καταγγέλλει ότι το 50% των νέων περιστατικών HIV στην Ελλάδα μολύνονται εσκεμμένα, κάνοντας ενέσεις με τον ιό HIV, ώστε να λαμβάνουν το επίδομα των 700 ευρώ.
Σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι η αναφορά αυτή είναι λανθασμένη, ενώ η αρχική πηγή από την οποία αντλήθηκε η πληροφορία αναφέρεται σε σποραδικά, μη τεκμηριωμένα περιστατικά.
Ο ΠΟΥ έπειτα από παρέμβαση του ΚΕΕΛΠΝΟ αναγνώρισε τη μη εγκυρότητα αυτών των δεδομένων και προέβη σε διορθωτικό κείμενο, το οποίο τονίζει ότι η εσφαλμένη δημοσίευση προέκυψε από λάθος στη σύνταξη της έκθεσης.

"Μ"