Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Εφοριακός έπαιρνε «φακελάκια» από φτωχούς


«Γρηγορόσημο» από φτωχές οικογένειες της Ροδόπης που ζητούσαν βεβαιώσεις της εφορίας ότι έχουν χαμηλό εισόδημα συνελήφθη να παίρνει 35χρονος εφοριακός στην Κομοτηνή, ο οποίος μάλιστα είναι γιος πρώην βουλευτή της Θράκης. Αστυνομικοί προσημείωσαν χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, που είχε ζητήσει από 39χρονη ομογενή, και όταν το παρέλαβε, τον συνέλαβαν.

 Του Κώστα Καντούρη

Ο εφοριακός κατηγορείται ότι εκτός της περίπτωσης για την οποία συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, το ίδιο έπραξε σε ακόμη τέσσερις συναλλασσόμενους με την ΔΟΥ Κομοτηνής, όταν αυτοί ζήτησαν να εκδοθεί βεβαίωση για τα εισοδήματά τους. Από τους τρεις εξ αυτών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, εισέπραξε ποσό 500 ευρώ, όπως επιβεβαίωσαν και οι ίδιοι σε καταθέσεις τους.
Η υπόθεση του 35χρονου ήταν γνωστή το τελευταίο διάστημα στην ασφάλεια Κομοτηνής, ύστερα και από τις καταθέσεις που είχαν δώσει τα τέσσερα πρώτα θύματά του. Όπως περιέγραψαν στους αστυνομικούς, ο επίορκος υπάλληλος ζητούσε χρήματα για να τους παραδώσει τις βεβαιώσεις, τις οποίες θα χρησιμοποιούσαν προκειμένου να ενταχθούν τα παιδιά τους στα προγράμματα των παιδικών σταθμών ως έχοντες οικονομικά προβλήματα. «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είχαν χαμηλό ετήσιο εισόδημα των 3.000 και 4.000 ευρώ, ήταν φτωχοί», παρατήρησε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που γνωρίζει την υπόθεση.
Ο κύκλος του «γρηγορόσημου» έκλεισε για τον 35χρονο εφοριακό όταν ζήτησε «φακελάκι» 50 ευρώ από 39χρονη ομογενή, η οποία έκανε αίτηση στην εφορία για να της χορηγηθεί βεβαίωση ότι δεν είχε υποβάλει καθόλου φορολογική δήλωση, επειδή δεν είχε εισοδήματα. Η γυναίκα όταν άκουσε τον υπάλληλο να της ζητάει χρήματα, με την πρόφαση πως είχε παλιό χρέος, του είπε πως θα πήγαινε να βρει τα 50 ευρώ και θα επέστρεφε. Όμως αμέσως ενημέρωσε τους αστυνομικούς της ασφάλειας Κομοτηνής και στήθηκε επιχείρηση σύλληψής του.
Το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ προσημειώθηκε από τους αστυνομικούς και όταν η γυναίκα έφτασε στο γκισέ ζητώντας τη βεβαίωση, ο υπάλληλος επανέλαβε το αίτημά του για καταβολή των 50 ευρώ, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Έδωσε τα χρήματα και λίγα λεπτά αργότερα συνελήφθη, έχοντας το προσημειωμένο χαρτονόμισμα στην τσέπη του. Από την έρευνα που έγινε στη συνέχεια, επιβεβαιώθηκε ότι η 39χρονη δεν είχε καμία απολύτως οφειλή στην εφορία.
Η έρευνα πάντως επεκτείνεται καθώς αστυνομικοί δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο θύματα του επίορκου υπαλλήλου να είναι και άλλοι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ενδεχομένως πείστηκαν ότι ήταν νόμιμο το «γρηγορόσημο» που ζητούσε. Ο εφοριακός χθες οδηγήθηκε στο αυτόφωρο και πήρε αναβολή να δικαστεί τη Δευτέρα για παθητική δωροδοκία, ενώ το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημά του μέχρι τη δίκη να μείνει ελεύθερος.