Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Τι αλλαγές φέρνει το «Μητρώο Πολιτών» στην εξυπηρέτησή τους- Τέθηκε σε λειτουργία το νέο σύστημα.

Σε λειτουργία τέθηκε από τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου το Μητρώο Πολιτών, το οποίο θα διασυνδέει 1.036 υπηρεσίες Ληξιαρχείου και 325 υπηρεσίες Δημοτολογίου, καθώς και το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών.

Με το νέο πληροφοριακό σύστημα αλλάζει ο τρόπος οργάνωσης των στοιχείων αστικής και δημοτικής κατάστασης του πολίτη, απλουστεύονται οι διοικητικές διαδικασίες για την τήρηση, επεξεργασία και διάθεσή τους, ενώ προοπτικά δεν θα είναι αναγκαία η υποχρέωση του πολίτη να προσκομίζει πλήθος εγγράφων για απλές διοικητικές διαδικασίες.

«Μια νέα σελίδα για την εξυπηρέτηση του πολίτη και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

«Υλοποιήσαμε μια εξαγγελία η οποία είχε καταντήσει "ευχολόγιο", εγκλωβισμένη για πάρα πολλά χρόνια στα ανυπέρβλητα τεχνικά εμπόδια, την αδράνεια και την ουσιαστική πολιτική υποτίμηση. Με την αναντικατάστατη συμβολή των υπηρεσιακών στελεχών και τη δημιουργική συνεργασία των εργαζομένων στα ληξιαρχεία, τα δημοτολόγια, αλλά και τους πρώτους φορείς που έχουν διασυνδεθεί με τις βάσεις δεδομένων, ολοκληρώθηκε ένα έργο ψηφιακού εκσυγχρονισμού που συνιστά την μετάβαση σε ένα νέο, ανώτερο επίπεδο λειτουργίας των υπηρεσιών», αναφέρει σε δήλωσή του ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Μειώνουμε τη γραφειοκρατία, ελαφρύνοντας το έργο των υπηρεσιών και το διοικητικό βάρος των υπαλλήλων. Μειώνουμε χρόνους, μετακινήσεις, έξοδα για τους πολίτες. Καθώς θα αυξάνονται οι διασυνδέσεις φορέων με το «Μητρώο Πολιτών», την επόμενη περίοδο, τόσο θα περιορίζεται η υποχρέωση των πολιτών να λαμβάνουν και να προσκομίζουν οι ίδιοι τα σχετικά έγγραφα. Τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος», τονίζει, μεταξύ άλλων.

Από τις 22 Ιανουαρίου 2018, όπου λειτουργεί το νέο σύστημα έχουν διασυνδεθεί 6 φορείς, ενώ προοπτικά θα εντάσσονται λειτουργικά ολοένα και περισσότεροι φορείς του στενού και ευρύτερου Δημόσιου τομέα. Από την ημερομηνία λειτουργίας του νέου συστήματος μέχρι σήμερα έχουν συνταχθεί 4.106 ληξιαρχικές πράξεις, έχουν δημιουργηθεί 3.539 δημοτολογικές μερίδες και έχουν εκδοθεί 22.235 πιστοποιητικά από τα Ληξιαρχεία και τα Δημοτολόγια της χώρας. Παράλληλα, μέσα από την διαλειτουργικότητα με τρίτους φορείς έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 51.100 συναλλαγές.

Το Πληροφοριακό Σύστημα Μητρώου Πολιτών είναι έργο που υλοποιείται στο πλαίσιο των ΕΣΠΑ 2007-2013 και ΕΣΠΑ 2014-2020, και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Το συντονισμό του έργου έχει το υπουργείο Εσωτερικών ως κύριος του έργου και τη διαχείρισή του η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. ως δικαιούχος του έργου.


Πηγή: newsbeast.gr