Τρίτη 15 Απριλίου 2014

ΦΑΡΜΑΚΑ “Χρυσάφι” κοστίζουν για τις τσέπες των ασφαλισμένων

“Φαρμάκι” για την τσέπη των ασφαλισμένων κοστίζουν τα φάρμακα που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους. Το πρόσφατο δελτίο τιμών φαρμάκων που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας μπορεί να κάνει λόγο για μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, αλλά στην πραγματικότητα έβαλε φωτιά στην τσέπη των ασθενών, κυρίως των χρόνιων πασχόντων.

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Κι αυτό διότι, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, εκτός της μείωσης των λιανικών τιμών των φαρμάκων, υπήρξε τεράστια μείωση και στην τιμή αναφοράς τους, που είναι αυτή με την οποία τα ασφαλιστικά ταμεία αποζημιώνουν τα φάρμακα. Συνεπώς, οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν επιπλέον χρήματα για τα φάρμακά τους, γεγονός που κάνει δυσβάσταχτο το κόστος, ιδιαίτερα για τους χρόνιους πάσχοντες, που αγοράζουν συνεχώς φάρμακα απαραίτητα για τη ζωή τους.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των νεφροπαθών, οι οποίοι κάνουν λόγο για μια άνευ προηγουμένου αύξηση του κόστους αγοράς φαρμάκων και επισημαίνουν ότι πολλοί νεφροπαθείς, που αδυνατούν να πληρώσουν από την τσέπη τους την επιπλέον αύξηση, θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.
“Με το πρόσφατο δελτίο τιμών φαρμάκων, οι ασφαλιστικές τιμές πολλών αναγκαίων για την αντιμετώπιση της κατάστασής μας φαρμάκων, δηλαδή οι τιμές που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά μας ταμεία, μειώθηκαν πέρα από κάθε λογική σε τιμές πολύ χαμηλότερες των πραγματικών τιμών, με τις οποίες αυτά πωλούνται στα φαρμακεία”, επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών.
Παράλληλα, τονίζει ότι, για παράδειγμα, οι ασφαλιστικές τιμές κάποιων φαρμάκων, όπως των σιδηρούχων σκευασμάτων που χορηγούνται ενδοφλέβια σε αιμοκαθαιρόμενους, είναι χαμηλότερες ακόμη και από το φθηνότερο γενόσημο σκεύασμα της αγοράς. Συνεπώς, οι νεφροπαθείς επιβαρύνονται υπέρμετρα, καθώς καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους την όποια διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής σε πλήθος φαρμάκων που αγοράζουν καθημερινά.
“Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε το υπουργείο Υγείας να διορθώσει άμεσα όλες τις αστοχίες του παραπάνω δελτίου και να εφαρμόσει τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, ώστε οι νεφροπαθείς να έχουν και πάλι πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται, προκειμένου να κρατηθούν στη ζωή”, καταλήγει η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΖΩΕΣ
Για δραματική κατάσταση κάνει λόγο στη “Μ” ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης Χρήστος Καραγκιόζης και εξηγεί ότι τα χρήματα που καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους για φάρμακα έχουν τριπλασιαστεί.
“Για τα ίδια φάρμακα πληρώναμε μέχρι τώρα περίπου 100 - 150 ευρώ το μήνα. Αυτή ήταν η διαφορά μεταξύ λιανικής και ασφαλιστικής τιμής των φαρμάκων. Με το νέο δελτίο, το ποσό αυτό τριπλασιάστηκε και να φανταστείτε ότι εμείς δεν πληρώνουμε συμμετοχή. Αν είχαμε και συμμετοχή, η κατάσταση θα ήταν εκτός ελέγχου. Και πάλι, όμως, υπάρχουν νεφροπαθείς που αναζητούν εναλλακτικές θεραπείες ή μειώνουν τα φάρμακά τους γιατί δεν έχουν να τα πληρώσουν, με κίνδυνο της ζωής τους”, λέει ο κ. Καραγκιόζης.
Στο μεταξύ, με σχετική επιστολή της στον υπουργό Υγείας, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με.Α) επισημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι χρόνιοι ασθενείς χρειάζεται να αγοράζουν τα φάρμακά τους, καλύπτοντας 100% το κόστος, καθώς είτε αφαιρέθηκαν από τη λίστα με τα αποζημιούμενα είτε πρέπει να πληρώνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόστους, για να καλύψουν τη διαφορά μεταξύ πρωτοτύπων και γενοσήμων. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η συμμετοχή για τους ασθενείς σε σχέση με το παρελθόν είναι πια διπλάσια στα φάρμακα που έχουν πολύ χαμηλή τιμή αποζημίωσης (ασφαλιστική τιμή) και είναι πρωτότυπα. Πολλές φορές δεν υπάρχει γενόσημο που να ανταποκρίνεται στην τιμή αναφοράς.
Επίσης, στο τελευταίο δελτίο τιμών φαρμάκων δεν ελήφθη υπόψη η διαφορά στις δοσολογίες. Συνεπώς, τιμολογούνται το ίδιο, ανεξάρτητα από τη δοσολογία, ανεβάζοντας το κόστος για τον ασφαλισμένο ακόμη περισσότερο.
“Περιμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας ώστε να διορθωθεί άμεσα αυτό το σοβαρό θέμα που δυσχεραίνει περαιτέρω τις ζωές των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Είναι αδιανόητο, σε μια ευρωπαϊκή χώρα, σε μια δημοκρατική χώρα, χρόνιοι πάσχοντες και άτομα με αναπηρία να στερούνται τα φάρμακά τους με υπουργικές αποφάσεις. Είμαστε βέβαιοι ότι θα ενεργήσετε άμεσα”, καταλήγει η Ε.Σ.Α.με.Α.