Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Δεκαπέντε εντάλματα σύλληψης για τα θαλασσοδάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΗ
Δεκαπέντε εντάλματα σύλληψης σε βάρος γνωστών επιχειρηματιών και πρώην στελεχών της διοίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εξέδωσε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, σχετικά με την υπόθεση των επισφαλών δανείων που είχε εκδόσει το ίδρυμα και τα οποία είχαν αποτελέσει το αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας της Δικαιοσύνης.

Την διερεύνηση της υπόθεσης είχε αναλάβει η εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου, η οποία είχε ζητήσει και είχε λάβει τα δύο σχετικά πορίσματα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δάνεια αυτά δόθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις και με χαριστικούς όρους από την προηγούμενη διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, την περίοδο από το 2006 έως το 2011.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση για την εκτέλεση των εννιά εκ των 15 ενταλμάτων και έχει ήδη συλληφθεί ο Μάριος Βαρότσης, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΤΤ.

Συνολικά, πάντως, στην υπόθεση εμπλέκονται 20 άτομα που βαρύνονται με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως απιστία, απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Σύμφωνα με τη δικογραφία, η ζημιά φέρεται να ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ των προσώπων που αναζητούνται από την αστυνομία είναι δυο πρώην διοικητές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, επιχειρηματίες και ένας αλλοδαπός εφοπλιστής.

Οπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής» από τον περασμένο Ιούλιο, το πάρτι είχε εντοπίσει η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και η «μαύρη τρύπα» υπολογίζεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ.

Τα χρηματικά ποσά εκτιμάται ότι μεταφέρθηκαν και διακινήθηκαν μέσω του τραπεζικού συστήματος με τρόπο ώστε να κρυφτεί η εγκληματική τους προέλευση, αλλά και για να δεσμευτούν τα χρήματα, καθώς - όπως αναφέρεται - «το εγκληματικό προϊόν απεκρύβη τελικά και δεν είναι δυνατή δέσμευσή του».

Η αρχή έγινε με την αποκάλυψη δύο συμβάσεων ομολογιακών δανείων, τις οποίες το ΤΤ σύναψε στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου 2009, για ποσά 7.000.000 και 10.000.000 ευρώ αντίστοιχα, με την εταιρεία «C and C International Ανώνυμος Εταιρεία, Εμπορική, Ξενοδοχειακή, Τουριστική και Εταιρεία Συμμετοχών», συμφερόντων των επιχειρηματιών Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Αρχή, εκτός από τα δάνεια των 17 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία - σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό πόρισμα - «έχουν καταστεί ανεπίδεκτα εισπράξεως», το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φέρεται ότι χρηματοδότησε για δεύτερη φορά τρεις ακόμη εταιρείες των ίδιων επιχειρηματιών με ποσά συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ.

Το συνολικό ύψος της ζημιάς του ΤΤ υπολογίζεται σε 19.885.000 ευρώ, ενώ το σχετικό πόρισμα της Αρχής αποτελεί «πιλότο» για τη συνέχεια της έρευνας και τον εντοπισμό και των υπολοίπων χαριστικών δανείων, που δόθηκαν σε «φίλους και ημέτερους» από τις διοικήσεις και άλλων τραπεζών και φέρονται να ανέρχονται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ!