Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Τον ΕΟΠΥΥ «δείχνει» το υπ. Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες

«Η δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων... οφείλεται κυρίως στον ΕΟΠΥΥ και κατά μικρότερο ποσοστό σε άλλους φορείς», υπογραμμίζει το υπουργείο, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών .
Απάντηση δίνει το υπουργείο Οικονομικών στα δημοσιεύματα που αναφέρονται στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το υπουργείο, αφού υποστηρίζει πως «οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έχουν μειωθεί κατά 35% από το τέλος του 2012 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2013», παραδέχεται πως «παρά την ικανοποιητική εξέλιξη της διαδικασίας, ορισμένοι φορείς συνεχίζουν να σωρεύουν νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις».

Μάλιστα, τοποθετεί τον ΕΟΠΥΥ ως τον κύριο υπεύθυνο για τη δημιουργία νέων οφειλών, κάνοντας εμμέσως – πλην σαφώς – επιτακτική την ανάγκη αλλαγών στον Οργανισμό: «Η δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, πλην επιστροφών φόρων, στο 2013, οφείλεται κυρίως στον ΕΟΠΥΥ και κατά μικρότερο ποσοστό σε άλλους φορείς (ΤΠΔΥ, Νοσοκομεία, ΟΤΑ και υπουργεία)», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση του υπουργείου.

Τι ισχύει

Η πραγματικότητα είναι πως το υπουργείο δημιούργησε νέες υποχρεώσεις 2,8 δισ. ευρώ σε ιδιώτες, κατά το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2013, με το συνολικό ποσό των τελικών πληρωμών να ανέρχεται στα 6,2 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, στο τέλος του Νοεμβρίου τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώνονται στα 5,4 δισ. ευρώ (3,1 δισ. ευρώ είναι τα χρέη των Ταμείων, 1,19 δισ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ και 958 εκατ. ευρώ των νοσοκομείων) από 8,2 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο του 2013, γεγονός που φανερώνει τη νέα γενιά των χρεών που έχει δημιουργήσει το Δημόσιο.

Αν στο ποσό των 5,4 δισ. προστεθούν και τα 457 εκατ. ευρώ από εκκρεμείς επιστροφές φόρου τον Οκτώβριο, τότε οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους προς τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα φτάνουν στα 5,857 δισ. ευρώ, έναντι 6,531 δισ. τον Οκτώβριο.

Τι έχει εξοφληθεί

Έως τώρα έχουν εξοφληθεί οι οφειλές των νοσοκομείων προς ιδιώτες και οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων σχεδόν στο σύνολό τους. Έχουν χορηγηθεί 33.054 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, οι ΟΤΑ έχουν εξοφλήσει περίπου το 71,3% των συνολικών οφειλών τους και ο ΕΟΠΥΥ, συμπεριλαμβανομένων και των προκάτοχων φορέων, έχει ήδη αποπληρώσει το 55,7% των συνολικών οφειλών του.

Από τα ταμειακά στοιχεία Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2013, μαζί με το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, προκύπτει πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα μόλις 500 εκατ. ευρώ.
efsyn.gr