Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Δήλωση της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης Λίτσας Αμμανατίδου- Πασχαλίδου σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα 2014 του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης


 Στις 23/12/2014 το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ο.Τ.Α. Μείζονος Θεσσαλονίκης (ΣΟΤΑΜΘ) συνεδρίασε και ψήφισε ομόφωνα το τεχνικό Πρόγραμμα του Συνδέσμου για το 2014.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη απόφαση η Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


Το Τεχνικό Πρόγραμμα του ΣΟΤΑΜΘ για το 2014 κινείται στην κατεύθυνση που ορίζει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Η ομόφωνη ψήφιση του Προγράμματος από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου με την προσθήκη «…με την επιφύλαξη της τροποποίησης και επικαιροποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ)» δυστυχώς καθιστά προσχηματικό το αίτημα για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ.  Είναι προφανής η εμμονή του ΣΟΤΑΜΘ στην κοινωνικά επιβλαβή διαδικασία των ΣΔΙΤ και στην περιβαλλοντικά επιβαρυντική πρακτική της καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων – κατασκευή δύο εργοστασίων καύσης («μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης δευτερογενούς καυσίμου») στη Μαυροράχη και τον Άγιο Αντώνιο του Ν. Θεσσαλονίκης - σε βάρος της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης των απορριμμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και χρόνια, μέσα από τις θέσεις του για την διαχείριση των απορριμάτων έχει δηλώσει ξεκάθαρα την πλήρη αντίθεση του στην δημιουργία και λειτουργία εργοστάσιων καύσης. Για εμάς η προστασία της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί σταθερή προτεραιότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να παλεύει από κοινού με όλους τους πολίτες, τα κινήματα, και συλλογικότητες που παλεύουν για τη ριζική αναθεώρηση του Περιφερειακού για την ανατροπή των σχεδιαζόμενων πολιτικών που δίνουν τη δυνατότητα σε μεγαλοεργολάβους να διαχειρίζονται τα απορρίμματα με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κερδοφορία τους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει μαζί με τους πολίτες να αντιταχθεί στην καταστροφική πολιτική που επιβάλλει ο Καλλικράτης και τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων και να παλέψει για ένα πλαίσιο διαχείρισης των απορριμάτων που θα εξασφαλίζει την δημόσια υγεία, το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος.



Το γραφείο τύπου