Πρόσθετη παραγγελία να διενεργηθεί νέα προκαταρκτική στην υπόθεση του πορίσματος της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά για τις ευθύνες εφοριακών της Θ’ ΔΟΥ στην υπεξαίρεση του δήμου Θεσσαλονίκης δόθηκε από τον εισαγγελέα αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Αργύρη Δημόπουλο.
Η έρευνα της υπεξαίρεσης κατέληξε στην καταδίκη σε ισόβια του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, του τέως γ.γ. Μιχάλη Λεμούσια και του πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη και στην καταδίκη σε κάθειρξη 15 και 10 ετών των δύο πρώην διευθυντών της ταμειακής υπηρεσίας.
Η παραγγελία δόθηκε στον επίκουρο εισαγγελέα αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Λάμπρο Τσόγκα, ο οποίος ήδη έχει υποβάλει πρόταση για την ποινική δίωξη των εμπλεκόμενων εφοριακών. Ειδικότερα ο κ. Δημόπουλος ζητά από τον κ. Τσόγκα να καλέσει την οικονομική επιθεωρήτρια για συμπληρωματική κατάθεση. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Τσεμπερά στο πόρισμα που κατέθεσε στις 22 Δεκεμβρίου 2013 καταλογίζει ευθύνες σε περίπου 30 εφοριακούς, ανάμεσά τους έντεκα προϊστάμενοι της Θ’ ΔΟΥ, στελέχη και υπάλληλοι (δύο με Stage), για τη χρονική περίοδο 1998-2009. Οι υπάλληλοι δεν εισέπρατταν τους φόρους, οι οποίοι ωστόσο παρακρατούνταν από τις εισφορές των δημοτικών υπαλλήλων.
Στην παραγγελία του εισαγγελέα σημειώνεται: “Στην πορισματική έκθεσή της η οικονομική επιθεωρήτρια αναφέρει ότι ‘οι εκάστοτε προϊστάμενοι της Θ’ ΔΟΥ, οι επόπτες ελέγχου και λοιποί υπάλληλοι της Θ’ ΔΟΥ δεν επιμελήθηκαν, ώστε τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου να περιέλθουν σε αυτό ως δικαιούχο των παρακρατηθέντων από το δήμο ποσών (...) Δεν μερίμνησαν, ως όφειλαν, όταν οι προσωρινές δηλώσεις ΦΠΑ παρουσίαζαν ανακριβείς καταβολές, να επιστήσουν την προσοχή και να ερευνήσουν οι προϊστάμενοι του τμήματος Εισοδήματος και του τμήματος Εσόδων το λόγο και την αιτία που οι δηλώσεις αυτές εμφάνιζαν ανομοιομορφία στα ποσά αποδόσεων. Όφειλαν οι προϊστάμενοι ΔΟΥ, πριν να κάνουν οτιδήποτε δεκτό, να προβούν σε όλες εκείνες τις ενέργειες για την προστασία του δημοσίου... Δεν εφάρμοσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους τις εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών κ.λπ.’”.
ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Ο κ. Δημόπουλος ζητά να κληθεί η οικονομική επιθεωρήτρια Αν. Τσεμπερά (φωτ.), για να απαντήσει στα εξής κρίσιμα ερωτήματα:
1. Οι υπάλληλοι στους οποίους αναφέρεται στην πορισματική έκθεσή της και οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων ήθελαν με τις πράξεις τους (στις απιστίες περιλαμβάνονται και οι παραλείψεις) να ελαττώσουν την περιουσία ή έστω γνώριζαν ότι οι πράξεις τους θα προκαλούσαν αναγκαστικά την ελάττωση της δημόσιας περιουσίας και το αποδέχονταν;
2. Επιπροσθέτως (και κυρίως) οι παραπάνω ενήργησαν με ειδικό σκοπό οφέλους, δηλαδή επιδίωκαν με τις πράξεις τους (ενέργειες ή παραλείψεις) να ωφελήσουν τους εαυτούς τους ή τρίτους (ποιους συγκεκριμένα; Τον ταμία του δήμου, ήδη κατάδικο, Παναγιώτη Σαξώνη; Το δήμαρχο Θεσσαλονίκης; Ή κάποιον τρίτο;) από τα ποσά που δεν αποδόθηκαν στο δημόσιο ανεξάρτητα από την πραγμάτωση ή μη του επιδιωκόμενου σκοπού;
3. Γιατί δεν περιέλαβε την προϊσταμένη του τμήματος Εσόδων στον κατάλογο των υπόπτων αλλά μόνον δύο υπαλλήλους Stage, που χορήγησαν έξι φορές ενημερότητες και στις τρεις υπήρχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές;
4. Εισηγείστε να κινηθεί η ποινική δίωξη σε βάρος τους για κακουργηματική ψευδή βεβαίωση. Μήπως η χορήγηση των βεβαιώσεων αυτών έγινε με παραπλάνηση των υπαλλήλων;
Ακόμη στην εισαγγελική παραγγελία επισημαίνεται: Για να έχουμε απιστία, πρέπει ο υπάλληλος να προσπορίζει παράνομο περιουσιακό όφελος και, αν δεν υπάρχει αυτός ο σκοπός, διερευνάται (πάλι εκ δόλου) αν συντρέχει περίπτωση να στοιχειοθετείται αντικειμενικά ή υποκειμενικά η υπόσταση του εγκλήματος της κοινής απιστίας (σε βαθμό κακουργήματος, αν είναι πάνω από 30.000 ευρώ).
ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΣΕΜΠΕΡΑ
Το πόρισμα της κ. Τσεμπερά αριθμεί περίπου 400 σελίδες και περιλαμβάνει καταθέσεις μαρτύρων αλλά και ανωμοτί καταθέσεις των εφοριακών, οι οποίοι την επίμαχη περίοδο 1998-2009 υπηρετούσαν στη Θ’ ΔΟΥ και είχαν την υποχρέωση να εισπράττουν τους φόρους.
Το αδίκημα που ερευνήθηκε αφορά την απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του δημοσίου, που προβλέπει ποινή μέχρι και ισόβιας κάθειρξης. Το ποσό της απιστίας, το οποίο έχει υπολογιστεί με βάση τους φόρους που παρακρατήθηκαν από το δήμο, φτάνει τα 7 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις ανωμοτί καταθέσεις που δόθηκαν από τους εφοριακούς βασικός ισχυρισμός για το ότι ποτέ δεν έγινε έλεγχος στις εισφορές του δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε να αποκαλυφθεί ότι στα δημόσια ταμεία δεν εισέρεαν ποσά από τις κρατήσεις των υπαλλήλων, ήταν πως δεν υπήρχε σαφής καταγγελία(!). Πηγές ανέφεραν πως οι εφοριακοί ισχυρίζονται ότι αυτή ήταν η πρακτική, για να προχωρήσουν σε ελέγχους, όπως συμβαίνει με τις επιχειρήσεις, και τονίζουν ότι “την περίοδο εκείνη κανείς δεν προχωρούσε σε ενέργειες ελέγχου για οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης”.