Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Οι πιο περίεργες ανακαλύψεις του 2013

Το 2013 ήταν η χρονιά μεγάλων επιστημονικών ανακαλύψεων. Κάποιες από αυτές θα μείνουν στην ιστορία ως οι πιο περίεργες.

1) Μυστηριώδης πρόγονος
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το παρελθόν των προγόνων μας θυμίζει τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και πως μέχρι 30.000 χρόνια πολλά είδη ανθρώπων ζούσαν μαζί και διασταυρώνονταν. Ωστόσο, όπως ανακαλύφθηκε από αναλύσεις DNA, οι πρόγονοί μας δεν συνευρίσκονταν μόνο με τους Νεάντερταλ και τους Ντενίσοβαν αλλά και με ένα άγνωστο μέχρι πρότινος είδος ανθρώπου, το οποίο μπήκε κάποια στιγμή και αυτό «στην παρέα» και διασταυρώθηκε μαζί τους.

2) Πανικός του πέους
Τον Μάρτιο οι ανθρωπολόγοι ανέφεραν πως στη Δυτική Αφρική εξαπλωνόταν μια μεγάλη φοβία, «ο πανικός του πέους». Τα άτομα που καταβάλλονται από τον πανικό φοβούνται ότι τα γεννητικά τους όργανα θα συρρικνωθούν ή πως κάποιος θα τους τα κλέψει. Ως εκ τούτου τα κρατούν σφιχτά ή τα δένουν. Αυτή είναι μόνο μια από τις μαζικές υστερίες που μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους.

3) Νέος τύπος βαρεμάρας
Σαν να μην έφτανε η υφιστάμενη βαρεμάρα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν και νέο τύπο πλήξης. Μέχρι σήμερα υπήρχαν δυο τύποι ανίας: από την τεμπελιά, που συνδέεται και με ένα ελαφρώς ευχάριστο συναίσθημα, ως τη μεγάλη πλήξη από την οποία δυσκολεύεται κάποιος να ξεφύγει. Ωστόσο, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως υπάρχει άλλος ένας τύπος, η «απαθής βαρεμάρα», η οποία συνδέεται με την αδυναμία του ατόμου να συναισθανθεί και συνοδεύεται από αρνητικά συναισθήματα, χωρίς όμως την ενόχληση που νιώθει κάποιος όταν εγκλωβίζεται σε μια βαρετή κατάσταση.

4) Βρήκαν το γέτι;
Υποείδος αρκούδας είναι ο «χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων», γνωστός ως «Γέτι», σύμφωνα με τον Βρετανό επιστήμονα Bryan Sykes, καθηγητή γενετικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Πραγματοποιώντας εξετάσεις σε τρίχες που θεωρείται ότι προέρχονται από Γέτι, ο καθηγητής ανακάλυψε πως το DNA του θρυλικού ζώου ταυτίζεται απόλυτα με το γενετικό υλικό μιας αρχαίας πολικής αρκούδας. Όπως επισημαίνει, η πιθανότερη εξήγηση είναι πως το Γέτι είναι υβρίδιο πολικής και καφέ αρκούδας.

5) Ενέργεια από τα ούρα
Επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα κυψέλη καυσίμου που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από ούρα. Η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία ρομποτικών συσκευών.

6) Οργασμός στο πόδι
Μια γυναίκα βίωσε σύντομους οργασμούς στο πόδι της. Οι γιατροί αποδίδουν το περιστατικό σε βλάβη των νεύρων που προκλήθηκε από βακτηριδιακή λοίμωξη με αποτέλεσμα η γυναίκα να αισθάνονται ότι οι οργασμοί στον κόλπο της προέρχονταν από το πόδι της. Οι γιατροί σταμάτησαν τους οργασμούς χορηγώντας αναισθητικό στο πόδι της.

7) Νέος τύπος ιστού
Ο Δρ. Harminder Singh Dua, καθηγητής οφθαλμολογίας στο πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ, ανακάλυψε νέο τύπο ιστού στο μάτι, πίσω από τον κερατοειδή.

8) Περίεργες νυχτερίδες
Όπως ανακαλύφθηκε το 2012 οι νυχτερίδες της Κόστα Ρίκα χρησιμοποιούν τα φύλλα ως ακουστικά, καθώς αμβλύνουν τον ήχο. Νωρίτερα είχε ανακαλυφθεί ότι τόσο οι αρσενικές όσο και οι θηλυκές νυχτερίδες επιδίδονται σε στοματικό σεξ.