Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

ΑΓΡΟΤΕΣ Ζεσταίνουν τα τρακτέρ

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους οι αγρότες της ΠΑΣΥ ετοιμάζοντας κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα στα τέλη Ιανουαρίου.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Η μορφή των διαμαρτυριών θα αποφασιστεί σε πανελλαδική σύσκεψη των Επιτροπών Αγώνα των Μπλόκων, που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα την Κυριακή 19 του μήνα.
Η σύσκεψη συγκαλείται από τη γραμματεία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), προσκείμενης στο ΚΚΕ, η οποία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση κάνοντας λόγο για καυτά ζητήματα στον αγροτικό κόσμο. “Η είσοδος του 2014 σημαδεύεται από την κυβερνητική απόφαση για άγρια φορολόγηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών και κτηνοτρόφων, που υποχρεούνται να κρατάνε λογιστικά βιβλία, το άνοιγμα των οποίων σημαίνει φόρο επιτηδεύματος περίπου 640 ευρώ, μηνιαία λογιστικά έξοδα, φορολόγηση του εισοδήματος με 13% από το πρώτο ευρώ”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση και προστίθεται: “Πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή το χαράτσι για τις κατοικίες και τη γη, που πλήττει όλους τους αγρότες. Ταυτόχρονα υπάρχουν συνεχόμενες αυξήσεις στη ΔΕΗ περίπου 40%, στις ασφαλιστικές εισφορές ΕΛΓΑ και ΟΓΑ, στα νοσήλια στα Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία, τα χαράτσια για τις γεωτρήσεις και την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων, αυξήσεις στο πετρέλαιο, τα μέσα και τα εφόδια. Την ίδια στιγμή οι τιμές πώλησης των προϊόντων παραμένουν χαμηλές, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, με χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους να παραμένουν απλήρωτοι από βιομηχανίες και εμπόρους”.
Η γραμματεία της ΠΑΣΥ αναφέρεται και στη νέα ΚΑΠ 2015-2020, η οποία, όπως υποστηρίζει, “φέρνει νέα δεινά στους αγρότες, μειώνει τις επιδοτήσεις, βάζει φραγμούς στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αποδεσμεύει την παραγωγή από τις επιδοτήσεις, αποτελεί το εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια επιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών και θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό χιλιάδες αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά”. Έτσι καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους “να μη σκύψουν το κεφάλι μπροστά σε αυτή τη λαίλαπα των χαρατσιών, που μας οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος, η συγκρότηση δυνατών, μαζικών και ζωντανών αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών. Οι συντονισμένοι αγώνες μας και η κοινωνική συμμαχία με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών μπορούν να βάλουν φρένο σε αυτήν την επίθεση και στην πορεία να την ανατρέψουν, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης προς όφελός μας”.