Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Παγίδα θανάτου η Κορώνεια


Αποτελεί πλέον τοξική βόμβα για ζώα και φυτά.
Συνάντηση Οικολόγων με τον φορέα διαχείρισης λιμνών Κορώνειας, Βόλβης

Της Φανής Σοβιτλή

Τοξική βόμβα, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην τοπική πανίδα και χλωρίδα, συνεχίζει να αποτελεί η λίμνη Κορώνεια, η οποία, παρά τα έργα που τέθηκαν σε εφαρμογή για την αποκατάστασή της, παραμένει ένα νεκρό οικοσύστημα, ενώ η στάθμη του νερού δεν υπερβαίνει τα 1,70 μ. Επιστήμονες, φορείς και οικολόγοι εκτιμούν πως από τα επτά αναγγελμένα έργα για τη σωτηρία της λίμνης υλοποιήθηκε μόλις ένα, για την ενωτική τάφρο μεταξύ Κορώνειας και Βόλβης, ενώ, παρά τις ρητές απαγορεύσεις, συνεχίζονται η υπεράντληση υδάτων και η εναπόθεση λυμάτων.
Οι επισημάνσεις για τη σημερινή κατάσταση της λίμνης και για τη σημαντική καθυστέρηση των έργων, για την οποία η χώρα μας παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έγιναν σε χθεσινή συνάντηση των Οικολόγων Πράσινων Θεσσαλονίκης με τη διοίκηση του φορέα διαχείρισης Κορώνειας - Βόλβης στον Λαγκαδά. Το γεγονός ότι το ύψος του νερού της Κορώνειας μόλις φτάνει τα 1,70 μ. κάθε άλλο παρά καθησυχάζει τους επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι, αν η λίμνη μείνει με αυτό το νερό, τότε οι τοξικοί μικροοργανισμοί και τα βακτήρια θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούν εκ νέου νεκρά ψάρια, πουλιά και άλλα ζώα της περιοχής.
Την άποψη των επιστημόνων συμμερίστηκε στη χθεσινή συνάντηση η νέα πρόεδρος του φορέα διαχείρισης λιμνών Κορώνειας - Βόλβης Δήμητρα Μπόμπορη, λέγοντας πως δεν υπάρχει βελτίωση στην οικολογική ποιότητα της λίμνης. Σημείωσε ότι η υδρολογική της κατάσταση βελτιώθηκε, αφού τον τελευταίο χρόνο συγκράτησε ικανοποιητική ποσότητα νερού, ωστόσο διαπιστώνεται οργανική ρύπανση με άφθονα βακτήρια.

Χρειάζεται διαρκής παρακολούθηση

Την ανάγκη για διαρκή παρακολούθηση του οικοσυστήματος της λίμνης Κορώνειας έθεσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι της Θεσσαλονίκης, λέγοντας πως αυτό θα πρέπει να ισχύσει και τη γειτονική λίμνη της Βόλβης. “Η κατάσταση της Κορώνειας είναι γνωστή εδώ και καιρό. Αυτό που μας προβληματίζει είναι τι μέλλει γενέσθαι μετά την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο”, τόνισε το μέλος της Πολιτικής Κίνησης των Οικολόγων Γιώργος Μπλιώνης. Σημείωσε ότι οι ενέργειες του φορέα διαχείρισης των λιμνών είναι στη σωστή κατεύθυνση και για αυτό οι Οικολόγοι ζητούν την ενίσχυσή του, όπως ζητούν την αναβάθμιση του σχεδίου (master plan), προκειμένου να αποκτήσει χαρακτήρα εθνικό και επείγοντα.