Στη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιούνται προσφέροντας τις κοινωνικές τους υπηρεσίες σημαντικά Ιδρύματα κοινωνικής προστασίας, τα οποία λόγω σημαντικών περικοπών στις κρατικές επιχορηγήσεις δυσλειτουργούν και κινδυνεύουν να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους, αφού τίθενται σοβαρά ζητήματα για τη βιωσιμότητά τους.Η κοινωνική συμβολή και δράση τους είναι σημαντικές καθώς αφορούν στη μέριμνα, αγωγή ή και περίθαλψη ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως τυφλών, ατόμων με αναπηρίες, νοητική υστέρηση ή αυτισμό, καθώς και εγκαταλειμμένων ή κακοποιημένων παιδιών. Πρόκειται κατά βάση για Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) των οποίων ο προϋπολογισμός ενισχύεται κυρίως από κρατικές επιχορηγήσεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στα εν λόγω Ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, τα δύο (2) τελευταία χρόνια το αρμόδιο Υπουργείο έχει προχωρήσει σε σοβαρές οριζόντιες περικοπές κονδυλίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία κάλυψης τρεχουσών δαπανών που αφορούν κυρίως σε αμοιβές αναγκαίου προσωπικού, εργοδοτικές εισφορές, έξοδα μετακίνησης ευπαθών ατόμων και λοιπές λειτουργικές δαπάνες.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Μονάδας Αυτιστικού Ατόμου «ΕΛΠΙΔΑ», ενός Ιδρύματος κοινωνικής προστασίας (Ν.Π.Ι.Δ.) με σημαντική δράση και συμβολή στην αγωγή, εκπαίδευση και ένταξη του αυτιστικού ατόμου στην κοινωνία. Οι περικοπές στην κρατική επιχορήγηση ήταν ακόμη μεγαλύτερες για τη φετινή χρονιά, που άγγιξαν το ποσοστό του 15%, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι τρέχουσες ανάγκες και βασικές ελλείψεις του Ιδρύματος.
Από τα ανωτέρω αποδεικνύεται ότι το Υπουργείο προχώρησε, κατά την προσφιλή άδικη πρακτική της κυβέρνησης, σε οριζόντιες περικοπές κονδυλίων χωρίς να αξιολογεί τις ιδιαιτερότητες και τις πραγματικές ανάγκες λειτουργίας του εκάστοτε Ιδρύματος, σε σχέση με τον αριθμό των ευπαθών ατόμων ή των δράσεων που αυτό εξυπηρετεί.
Η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει ιδιαίτερη σοβαρότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα, δίνοντας έμφαση στην αντικειμενική αξιολόγηση του κοινωνικού έργου και της συμβολής κάθε Ιδρύματος, ώστε να μην προβαίνει σε οριζόντιες περικοπές της κρατικής επιχορήγησης. Πρέπει να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη υπευθυνότητα το θεσμικό της ρόλο και να μην επαναπαύεται μετακυλώντας τις υποχρεώσεις της, στην καλή θέληση κάποιων ιδιωτών που συνεισφέρουν με μικρές χορηγίες ή δωρεές στη στήριξη των δράσεων των Ιδρυμάτων κοινωνικής προστασίας.
Για όλα τα παραπάνω,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ :
1. Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να επανεξετάσει το ζήτημα της περικοπής της κρατικής επιχορήγησης στα Ιδρύματα κοινωνικής προστασίας της Θεσσαλονίκης, ώστε να αρθούν οι όποιες δυσλειτουργίες παρατηρούνται σε αυτά ;
2. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να επαναπροσδιορίσει τις κρατικές επιχορηγήσεις των Ιδρυμάτων κοινωνικής προστασίας, με βάση την αντικειμενική αξιολόγηση και αναγνώριση της ουσιαστικής προσφοράς καθενός από αυτά στην ελληνική κοινωνία ;
Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2010
Ο Ερωτών Βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης