Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Η επικαιρότητα μέσα από τις σελίδες της «Μακεδονίας»


Βάφτιζαν μακεδονικό το σκοπιανό κρασί

Κρασιά σκοπιανής προέλευσης με την ένδειξη “Μακεδονία” κατέκλυσαν την αγορά της Γερμανίας, παρά το γεγονός ότι η ονομασία “Μακεδονία” έχει κατοχυρωθεί και είναι Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη για οίνους με προέλευση την Ελλάδα.

Έβαλαν στο μάτι τις ελιές

Εκπλήξεις επιφύλασσε για αρκετούς ελαιοπαραγωγούς η φετινή συγκομιδή, ειδικά στη Χαλκιδική. Ορισμένοι είδαν τα δέντρα τους… άδεια, άλλοι έχασαν τις ελιές που είχαν μαζέψει, ενώ εξαφανίστηκαν και τενεκέδες με λάδι.

Πονοκέφαλος για τους φαρμακοποιούς η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Ακόμη και με κατάρρευση φαίνεται ότι κινδυνεύει το νέο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Παρότι η εφαρμογή του κρίνεται θετικά από τους φαρμακοποιούς, η μη αναβάθμιση του συστήματος, μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων, τους προκαλεί... πονοκέφαλο, καθώς τους δημιουργεί προβλήματα σε καθημερινή βάση.

Κοτόπουλο και αμνοερίφια προτιμούνται ενόψει Χριστουγέννων

Στο... ράφι αναμένεται να μείνει και φέτος η γαλοπούλα, παρότι η τιμή της στην αγορά θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, σε αντίθεση με το χοιρινό και τα αμνοερίφια, που θα κατακτήσουν την πρώτη θέση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Καταγγελίες-φωτιά για το υπουργείο Παιδείας

Μια ημερίδα για την τεχνική εκπαίδευση και τη συγχώνευση των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) και των επαγγελματικών σχολών (ΕΠΑΣ) σε τεχνολογικά λύκεια και οι καταγγελίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και πόρων του ΕΣΠΑ τη στιγμή που χιλιάδες εκπαιδευτικοί παραμένουν απλήρωτοι βάζουν φωτιά στις ήδη τεταμένες σχέσεις υπουργείου Παιδείας - ΟΛΜΕ.

Σανίδα σωτηρίας του ΑΠΘ η ακίνητη περιουσία του

Κλειδί για την οικονομική αυτοτέλεια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα είναι η αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του, που προέρχεται κυρίως από κληροδοτήματα. Το θέμα από το 1994 διαχειρίζεται η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΑΠΘ, ωστόσο κανείς δεν μπορεί με ακρίβεια να αποτιμήσει χρόνια μετά την ακίνητη περιουσία του πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ολοκληρωμένα στοιχεία ώστε να γίνει αποτύπωση.

Ανοιχτά επ’ αόριστον τα Μάλγαρα εάν χρειαστεί

Αποφασισμένοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους είναι οι φορείς της Πιερίας που συμμετέχουν στην επιτροπή αγώνα κατά των διοδίων, φθάνοντας στα άκρα την αντιπαράθεσή τους με την παραχωρησιούχο εταιρεία “Αιγαίο ΑΕ” αλλά και με το ελληνικό δημόσιο για το ακριβό αντίτιμο, ειδικά μετά την αύξηση κατά 40% στα διόδια των Μαλγάρων (ανήκουν ακόμη στο κράτος).

Εκκλησία TV στα σκαριά

Σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, που και ο χώρος των ΜΜΕ διέρχεται μεγάλη κρίση, η Εκκλησία της Ελλάδος τάσσεται υπέρ της δημιουργίας τηλεοπτικού σταθμού που θα άπτεται των θεμάτων της Ορθοδοξίας.

"Προπόνηση" για την γενική απεργία της 15ης Δεκεμβρίου

Στην τροχιά της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρυχθεί για τις 15 Δεκεμβρίου κινούνται τα συνδικάτα. Χθες αρκετοί κλάδοι πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας ή απείργησαν ενάντια στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και στα μέτρα λιτότητας, ενώ σήμερα το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Καταγγέλλουν συνωμοσία στις δημοτικές εκλογές

Την παραίτηση της συντονιστικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Πυλαίας ζητούν 11 στελέχη της τοπικής οργάνωσης, καταγγέλλοντας ότι στις δημοτικές εκλογές υπήρξαν “παρασκηνιακές συμφωνίες” για την επιλογή υποψηφίου δημάρχου αλλά και “συναλλαγές και πριμοδοτήσεις” που οδήγησαν στη συντριπτική ήττα και στη συνεργασία με τη “σκληρή δεξιά” που αποκλείσθηκε ακόμη και από την πλευρά Καϊτετζίδη.

Την ταυτότητα της οργάνωσης ψάχνουν στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη μετατοπίστηκε το βάρος των ερευνών για την τρομοκρατία. Η αντιτρομοκρατική πραγματοποίησε έφοδο σε διαμέρισμα που είχε νοικιάσει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο 26χρονος φοιτητής Θεολογίας στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Σακκάς, ο οποίος συνελήφθη και ήδη προφυλακίστηκε στην Αθήνα κατηγορούμενος για συμμετοχή σε οργάνωση, χωρίς πάντως να έχει προκύψει η ταυτότητά της.